Türkiye’de İlk Defa Büyük Vidalı Kazık Üretimini Yaptı!

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde faaliyet gösteren Dekorboru işletmesi, KOSGEB desteğiyle Türkiye’de ilk defa büyük ebatlarda vidalı kazık üretmeye başladı. Detaylar haberimizde..

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde faaliyet gösteren Dekorboru işletmesi, KOSGEB desteğiyle Türkiye’de ilk defa büyük ebatlarda vidalı kazık üretmeye başladı.

Uzun yıllar Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan Makine Mühendisi Suat Temiz, 7 arkadaşı ile birlikte Düzce'nin Akçakoca ilçesinde Dekorboru Fabrikasını kurdu. 12 yıl önce temelleri atılan fabrikadaki makinelerin çoğunu kendisi imal eden Temiz, daha önce Türkiye'ye sadece Çin'den gelen vidalı kazıkları uzun uğraşlar sonucu üretmeye başladı. İstenilen uzunluk ve ebattaki vidalı kazıkların yanı sıra dekoratif aydınlatma ve konik borular üreten Temiz, daha fazla ülkeye ihracat yapmak için çalışma yaptıklarını söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesini bitirdikten sonra geldiği Kdz. Ereğli ilçesindeki demir çelik fabrikasında değişik kademelerde görev yaptığını ve 12 yıl öncede 7 arkadaşı ile Dekorboru Fabrikasını kurduklarını anlatan Temiz, "Emekli olduktan sonra arkadaşlarla bir araya geldik. Ne yapalım? Paramız var, bilgimiz var, becerimiz var, çelikçiyiz. Epey bir araştırmadan sonra dekoratif aydınlatma direkleri şeklinde bir başlık attık. Bunun yanında konik borular, nervürlü borular, dekoratif babalar gibi ürünlerle işe başladık. Bununla ilgili makineleri temin etmek için 10-12 ay gibi bir süremiz geçti. Makineleri yurt dışından temin ettik, getirdik, kurduk. Ondan sonra çalışmaya başladık. Fuarlara katıldık, kendimizi tanıttık. Daha sonra da işimizi nasıl geliştirebiliriz diye hem TÜBİTAK ile hem KOSGEB ile irtibata geçtik. KOSGEB'e projeler yaptık. Bu projelerde Türkiye'de gelişmekte olan güneş enerjisi santralleri kurulumunda yoğun bir şekilde kullanılan vidalı kazık imalatına başladık. Bu vidalı kazıklar Türkiye'ye 3 yıl öncesine kadar Çin'den ithal ediliyordu. Türkiye'de tek üreticisiyiz. 3 seneden beri yurt içine imalat ve montajı yapıyoruz. Vidalı kazık ürünü ile ilgili faydalı model belgemiz var. Ürün çeşidi olarak başlangıçta dekoratif konik aydınlatma direkleri, bayrak direkleri, babalar, korkuluklar, nervürlü borular gibi isimlendirebiliriz. Son senelerde yaptıklarımız da vidalı kazık. Bu vidalı kazık da somunlu vidalı kazık, flanşlı vidalı kazık, sivri uçlu vidalı kazık, mızrak uçlu vidalı kazık gibi çeşitli ürünler vardır. Şimdi bu sene ilk parti ürünü Hollanda'ya gönderdik. İkinci parti ürünümüz Almanya'ya gidecek. Görüşmelerimiz devam ediyor. Avrupa ve çevre ülkelere satış yapmak için çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.

İmalat bölümünde üç vardiyada 20, şantiyelerdeki çalışanlarla yaklaşık 40 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Temiz, eleman ihtiyacı olduğunu ancak bulamadıklarını ifade etti. Temiz, personel bulmaları halinde hem daha fazla ülkeye ihracat yapacaklarını hem de çalışan sayısını artıracaklarını söyledi. Türkiye'de yapılmayan işleri yaparak faydalı model çalışmalarına ve KOSGEB'e proje hazırlamaya da devam edeceklerini belirtti.

KOSGEB kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Suat temiz
Suat temiz
Bir kooperatif Genel Kurul toplantisi kapanış konuşması yapan Koop y.k. Başkanı “ arkadaşlar toplantı boyunca bağırdınız şunu isterim, bunu isterim. Ben ve y.k da ki diğer arkadaşlar on yıldır sizin konut sahibi olmanız için mesai harcıyoruz. Sizden de ek ücret talep etmedik. Bu toplantıda birinizde çıkıp bu yönetim kurulunda görev alan arkadaşlara teşekkür etmeyi bile düşünmediniz.”
Der demez salonda arkadan bir ses başkan küfür etmiyoruz yetmiyormu. Salon buz gibi.
4.193 kişi okudu. Yorum sıfır. Ben bu 4.193 kişiye teşekkür ediyorum.
Suat temiz
Ben Anlamam
Ben Anlamam
Bende 4293. kişi olarak yorum yazayım. Suat Temiz'i beyi başarısı için tebrik ediyorum!

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor