Bursa’da küçük bir atölyede, sondaj makinalarının yedek parçalarını imal etmeye başlayan SON-MAK Makina yurt dışından ithal edilen ‘Karotlu Sondaj Makinalarının’ imalatı için Ar-Ge projesini tamamlayarak, KOSGEB’in Endüstriyel Uygulama Desteği ile seri üretime geçiş yaptı. Detaylar haberimizde..
1983 yılında Bursa’da küçük bir atölyede, sondaj makinalarının yedek parçalarını imal etmeye başlayan SON-MAK Makina–İnşaat–Sondaj San. Tic. Ltd. Şti., işletmesi yurt dışından ithal edilen ‘Karotlu Sondaj Makinalarının’ imalatı için Ar-Ge projesini tamamlayarak, KOSGEB’in Endüstriyel Uygulama Desteği ile seri üretime geçiş yaptı.
1983 yılında Bursa’da küçük bir atölyede sondaj makinalarının yedek parçalarını imal etmeye başlayan işletme, ilerleyen zamanda sondaj makinalarının ve yardımcı ekipmanlarının da yedek parçalarını imal ederek, piyasada yurt dışından gelen ürün açığını doldurmaya çalıştı.
Üretim için atölye şartları işletmeye yetersiz gelemeye başlayınca, Bursa - Yaylacık köyünde 850 m² kapalı alanı bulunan yeni bir fabrika kuruldu. Bu fabrikada imalatına devam eden SON-MAK, artan talepler doğrultusunda fabrika alanını 2500 m² ye çıkartarak hizmet vermeye devam ediyor.
2002 yılında ülkemize ithal yollarla gelen ‘Karotlu Sondaj Makinalarının’ muadillerini yapma kararı alan SON-MAK, bu ürünler için yurt dışına döviz ödemesini kısmen de olsa önlemeye çalışıyor.
2008 yılında TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge projeleri destekleriyle tanışan SON-MAK, 2009 yılında bu projeyi başarıyla bitirerek destek almış. Bu destek programlarından faydalanarak ilerleyen zaman içinde 2 proje daha bitirmiş ve desteğe hak kazanmış.
İşletme, 2008 Yılında Maden Tetkik Arama Kurumu’na yüksek kapasiteli makina imal ederek 2000 metre delme kapasiteli sondaj makinaları üretmeyi başardı. Böylece Derin kuyu karotlu sondaj makinalarını de yerli muadili olarak piyasaya sürdü.
2014 yılında ise KOSGEB Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında makina desteği alarak, gelen siparişlere daha rahat cevap verir duruma geldi. Yurt içi ve yurt dışında sektör ile ilgili fuarlara katılım sağlayan SON-MAK, katılımlar için KOSGEB desteklerinden faydalanmış.
KOSGEB’in fuar desteklerinin önemine değinen işletme yetkilisi İzzettin Tavukçu, “Yurt dışı fuarlar sonucunda şirketimizin ve ülkemizin adını dünyaya duyurmak ve tanıtmak misyonu üstlendik. Yeni iş ilişkileri ve müşteriler edindik. 2009 yılında dünyada 2 ülkeye düşük miktarda ihracat yaparken 2016 yılında dünyanın 10 ülkesine ihracat yapar konuma geldik.
Kazakistan, Güney Afrika, Tanzanya gibi ülkelerde bayilikler kurduk ve yurt içi pazardaki daralmayı bu şekilde ihracatımızı artırarak önlemiş olduk. Bunların hepsinde katılmış olduğumuz fuarların ve almış olduğumuz KOSGEB desteklerinin payı büyük oldu. Şirketimiz her geçen gün projelerine yenisini eklemekte ve Dünya devlerinin arasına ülkemizin ve firmamızın ismini yazdırma hedefinde ilerlemektedir” şeklinde konuştu.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.