Yerli ve Mili Otomobilin Prototipi 2019’da Üretilecek!

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Ereğli Ekonomisinin Yıldızları Ödül Töreni'ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Beş babayiğidi çıkarttık. Türkiye inşallah 2019’da yerli ve mili otomobilin prototipini üretecek" dedi.​ Detaylar haberimizde..

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Ereğli Ekonomisinin Yıldızları Ödül Töreni'ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Beş babayiğidi çıkarttık. Türkiye inşallah 2019’da yerli ve mili otomobilin prototipini üretecek" dedi.​

Ereğli TSO’nun Zonguldak’taki diğer odalarla birlikte Teknopark’ın ortağı olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bunlar aslında şehirlere yatırım yapmak. Son dönemde yapılan iki tane değişiklik. Eskiden oda belgesi almak için odaya gelmek mecburiyetindeydin, şimdi artık bu bitti. Bundan sonra gece 12’de ihaleye gireceksin, oda sicil kaydın lazım. Evinde yatağında bilgisayarından sisteme girip belgeni alabiliyorsun. Artık odaya geleceğim, vakit kaybedeceğim, masraf edeceğim yok. Üyeye artık yatağında hizmet var. Kdz. TSO bunlardan bir tanesidir” diye konuştu.

Şirket kurmanın artık sadece bir saat sürdüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, “Şirket kurmak bizde büyük bir meseleydi. Şimdi artık şirket kurma noktasında notere gittin, bankaya git, Maliyeye git, SGK’ya git numara al, odaya gel. Bundan sonra şirket kurmak istiyorsan aylar, haftalar değil bir saat içinde bir imza ile bütün işlemleri yapıp odadan çıktıktan sonra da faturanı kesebilir hale geldin. Fedakarlık yaptık. Bugün şirket kuruluşunda eskiden maliyetiniz 2 bin 250 lira iken, şimdi 650 liraya düştü. Dörtte bir oranında indirim sağlandı. Bizler tasarruflarımızla bunları sağladık. Bu kapsamda bütün oda ve borsa başkanlarıma Türkiye’de bu sisteme geçtikleri için teşekkür ederim. Sertan kardeşim de göreve geldiğinden itibaren hızlı başladı. Aynı Yaşar Tetiker gibi aynı şekilde Sertan kardeşim de yönetimiyle beraber meselelere sahip çıkma noktasında her türlü meseleyi bize anlatıyorlar. Allah kendilerinden razı olsun” dedi.

TOBB Nefes Kredisi Yakında Geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde oda ve borsa üyelerine imkanlar sağlandığını aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “TOBB olarak ne yaptık dersek biraz da kendi reklamımızı yapalım. 2017 başında 365 oda ve borsa başkanıyla beraber müşterek toplantı yaptık. 2016 hain darbe teşebbüsünden sonra ekonomide karamsarlık havası vardı. Üyelerimiz finansmandan müthiş sıkıntı çekiyorlar dediler üyelerimiz bana geldi. Bende dedim ki önce iğneyi kendimize batıracağız. Önce biz öncülük yapacağız, sonra devletten bir şey isteyeceğiz dedik. Başbakanımıza gittik destek talep ettik. Toplanan paraları havuza koyup, yıllık 9.9 faizle üyelerimizle tam 5 milyar lira kredi kullandırdık. Sonra devletimize gittik, destek talep ettik. Sağ olsun Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve bakanlarımız olmak üzere Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla orada üyelerimize 50 bin lira faizsiz, üç yıl vadeli, bir yıl ödemeli kredi imkanı çıkarttık. Son bir yılda KOSGEB’ten bu krediyi kullandırdık. Kredi Garanti Fonunu üyemize kefil olmak için kurduk. Bugün kardeş kardeşe, baba oğula, komşu komşuya kefil olmuyor. Senin kuruluşun sana kefil oluyor. Şimdi diyorlar ki odalar ne iş yapıyor. Daha ne yapsın canını mı versin. Sana kefil oluyor işte. Böyle bir şey dünyada yok. Sağ olsunlar bizim kefil olma miktarımızı 250 milyar liraya çıkardılar. 364 bin üyemize kefil olmuşuz. Zonguldak’ta faaliyette bulunan yüzde 50’sine kefil olmuşuz. Dünyada böyle kuruluş yok. Ondan sonra bilen bilmeyen de ne iş yapıyor burada. Daha ne yapsın. Toplam 681 bin üyemize bir türlü ya ucuz kredi kullandırttık, ya faizsiz kredi kullandırttık yada kefil olduk. Bu kapsamda inşallah Başbakanımızla konuştuk. TOBB nefes kredisi yapıyoruz. 15 Mart’tan sonra duyuracağız.”

Her platformda işçilerin üzerindeki istihdam maliyetine dikkat çektiklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Her platformda bir araya geldiğimiz zaman en büyük şikayetimiz işçilerin üzerindeki istihdam maliyeti. Bugün 100 lira ödüyorsak, 50 lira da devlete veriyoruz” dedi. Dünyada bir ilki yaparak 2017’de toplam 1 milyon 500 bin kişiye ilave istihdam sağladıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, ABD’den sonra Türkiye'nin ikinci olduğunu ifade etti.

Arabulucu Müessesesi 1 Ocak’tan İtibaren Devreye Girdi

Devletin 100 liralık asgari ücret desteğinin bu yıl da devam edeceğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, bir önemli işi daha yaptıklarını belirterek, “İş mahkemesine gitmeden önce arabuluculuk müessesesine gidersin. Bir de orada hakem olur, sizi uzlaştırmaya çalışır. Bu modern Batı’nın tamamında var. Bizde de olsun dedik. Ocak-Şubat rakamlarını veriyorum. Bugüne kadar arabulucu müessesesi 1 Ocak’tan itibaren devreye girdi. 10 bin dava gitmiş, 7 bininde uzlaşma sağlanmış, 3 bininde uzlaşma sağlanamamış, onlar da mahkemeye gidiyorlar. 2017’de bir devrim daha yaptık. Fikir yine bizden çıktı. Her platformda çeklerin karşılıksız çıkmasından şikayet ediyorduk. Gittik hükümetimize anlattık. Bankalar kredi verirken geçmişimi her şeyi görüyor. Hangi bankalarla çalışmışım, ne kadar kredi kullanıyorum. Karekod çıktı, karşılıksız çek oranı yüzde 19 düştü. Zonguldak’ta karşılıksız çekler yüzde 47’ye düşmüş. Zonguldaklı bir iş adamının başarısını gidin anlatın” şeklinde konuştu.

Üretim Reform Paketi’ni de anlatan Hisarcıklıoğlu, “Yıllardır mücadele ettiğim TOBB olarak sanayinin üzerindeki bizden yaptıkları TRT için, her kesilen faturada yüzde 2 TRT’ye finanse ediyorduk. Geçen Haziran reform paketiyle beraber bize destek verdiler. TRT kesintisi bitti. OSB’lerden emlak vergisi bitti. Damga vergisi dünyada kalktı. Sanayi Üretim Reform Paketi'yle üzerinizden kalkan yük bütün Türkiye’de 1 milyar lira. Sırf asgari ücretle ilgili aldığımız destek toplam Türkiye’deki aldığımız tutarın rakamı 10 milyar lira” dedi. 

Yerli Otomobil İçin Beş Babayiğidi Bulduk

Türkiye’nin yerli ve milli otomobilini üretmesi için beş babayiğidi bulduklarını ve Türkiye’de 2020 ila 2022 tarihleri arasında yerli otomobilin üretileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Babayiğit aranıyor diyor Cumhurbaşkanı 7 yıldır. Bizim genel kurulda dedi ki yaklaşık 3 bin delegeyle beraberiz, 'Odalar Birliği Başkanı sana görev veriyorum, babayiğitleri çıkart' dedi. Biz de 'Arkamızda durursanız çıkartırız' dedik. Beş babayiğidi çıkarttık. Türkiye inşallah 2019’da yerli ve mili otomobilin prototipini üretecek. 2020 veya 2022’de tamamen elektrikli olacak. Dünya ile aynı noktada yarışıyoruz. Türkiye’nin ekonomik, teknolojik dönüşümünü de sağlayacak. Hedefimiz bugün fert başına düşen milli gelir 10 bin dolar, 25 bin dolara çıksın istiyoruz. Hepimizin bugüne göre 2.5 kat daha zengin olmasıdır. Adam bir cep telefonuyla tonlarca gönderdiğimiz sacın parasını ödüyor. Bu işi Allah razı olsun 81 il sahiplendi. İnşallah buna sizin de talebiniz var. Zonguldak’ın, Ereğli’nin hepsinin talebi var. Bunun inşallah çalışmalarını yapıyoruz. Bittikten sonra bu bizim vereceğimiz karar değil. Hükümetimiz ona karar verecek. İnşallah el birliğiyle de bir an önce Türkiye ilk defa kendi yüzde 100 elektrikli, bugün kullandığımız en ucuz akaryakıtla elektrikli otomobilin gittiği yolu mukayese ettiğiniz zaman 10’da 1 oluyor. Artık dünya ile bizde aynı noktada olacağız” dedi.

Türkiye’de İş Yapma Kolaylığı Endeksinde Daha Cazip Hale Getirmek İçin Çalışıyoruz

Türkiye’nin iş yapma kolaylığı endeksinde 140 ülke arasında 60. sırada olduğuna vurgu yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “2018 başından beri yaptığımız iki tane şey. Türkiye’de iş yapma kolaylığı endeksinde daha cazip hale getirmek için çalışıyoruz. Türkiye 140 ülkede 60. sırada. Hepimize zorluk çıkıyor. Recep Akdağ ile çalıştık. Hükümetimize de sunduk. Şimdi yasalar geçtikten sonrasında icra ve iflas yasası devrim niteliğinde bir yasadır. 40 yıllık aynı hükümler geçerliydi. Bir eylem planı oluşturduk. Yasası çıktı. Şirket kuruluş, icra, iflas, inşaat izinleri, tapu işlemleri, belediye uygulamaları, vergi ödemeleri bizden daha kolay 59 ülke var. Hem bir taraftan iş yapıyor bir taraftan da bunlarla uğraşıyor. İnşallah bu yasayla beraber Türkiye ilk 20’nin içinde olacak. KDV ile ilgili bundan sonra devletten KDV alacağımız kalmayacak. İnşallah Meclise sevk olan yasa ile beraber 140 milyar lira bize belli bir takvim içinde ödenecek. Kanun çıktığı günden itibaren 3 ay içerisinde alacaklarımızı devletten isteyeceğiz. Ödemezse devlet de faiz verecek. Güzel bir uygulama. Ama bunlar için önce milletvekillerimizi alkışlayın. Yasanın çıkması için onları alkışlayın. Birlik ve beraberlik içerisinde aşamayacağımız sorun yok. İş adamları, sıkıntısı olacak. Aklını sıkıntıyı nasıl çözerim diyecek. Sistemi değiştirmek noktasında aklımızı kullanacağız. Burada da ortak akıl, diyalog. Formülü bu. Aklınızda olsun. Ben bilirim derseniz kaybederiz. Farklı düşüneceğiz. Allah hepimizi ayrı yaratmış, farklı düşünelim diye yaratmış. Farklı düşüneceğiz, zenginliğimiz bu zaten. Farklı düşüneceğiz, farkındalığımızı ortaya koyacağız. Ortak akıl ve diyalogla meseleleri çözeceğiz. Allah ülkemizdeki bu birlik ve beraberliği devam ettirsin. Nasıl Afrin’de 80 milyon birleştik. Bütün meselelerde farklı düşüneceğiz ama birleşeceğiz. Tartışacağız, doğruyu bulacağız. Ülkemizi ilk 10 ekonomi arasına sokacağız” şeklinde konuştu. 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.144 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Etkinlik, Reel Sektör, Ulusal, İş Dünyası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Nevzat KETECİ
Nevzat KETECİ
     Olabilirlikleri kuvvetle muhtemel güçlü görüş fikrimle tamamen çevreci, yeraltı dahil, seyyar, sabit ve her yer kurulumlu benzersiz, kesintisiz, sınırsız ve hiç yakıtsız güçlü elektrik enerjisi, diğerler, yan üretimleri ve bazı gaz üretimlerle mevcut enerjilere gerek bıraktırmayacak olan ve denemelerini yapmadığım fikirlerimle dünya gidişat etkili enerji üretimleri mümkün gözükmektedir diyebilirim.
     Şayet denemeler sonucu güçlü görüş fikrim gerçekleşirse dağ, taş toprak olan her yerin seraya çevrilmesi, su ve arıtılmış su problemlerinin ortadan kaldırılması, açık alanlar dahil ve tüm yerleşim birimlerin ısıtılması, serinletilmesi, kara ve havai taşıtların hiç yakıtsız çalıştırılması ve hatta kapasite çerçeveli güneş üretimlerin yapımı, kesintisiz, tasarufsuz ve sınırsız biçimde kullanımlarla hiç yakıtsız ve her yer kurulumlu güçlü enerjilerin üretimleriyle sonuçlanabilir.
     Zaman, zaman bu buluş fikirlerimin kara ve havai araçlara uyarlanması yönünde plan, proje çalışmalarım oldu, tabi ki tüm sonuçları görmek denemekle ancak mümkün olabilir, Saygılarımla

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor