İşte 2017 Yılının En Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteleri!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nda (TÜBİTAK) "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2017" sonuçlarını açıkladı. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nda (TÜBİTAK) "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2017" sonuçlarını açıkladı. 

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışmasının, veri toplama sürecine 227 kurumun katkı sağladığını bildiren Özlü, "Endeks hazırlanırken bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, iş birliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 gösterge dikkate alındı. Bu kapsamda 50'nin üzerinde öğretim üyesi olan 157 üniversitemiz hesaplamaya dahil edildi." diye konuştu.

Özlü, çalışmanın üniversitelere rehber olurken, bir yandan da girişim ve yenilik alanında, toplumsal farkındalık oluşmasına katkıda bulunacağına işaret etti. Üniversiteler arasındaki girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabeti artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Özlü, rekabet arttıkça girişimcilik ekosisteminin de gelişeceğini söyledi.

Dünyada sanayi, üretim ve pazarlamanın kuralları yeniden yazılırken, Türkiye'nin bu süreci izlemekle yetinemeyeceğini vurgulayan Özlü, "Türkiye'yi, Sanayi 4.0 sürecinin aktif bir üreticisi yapmaya kararlıyız. Bilim, sanayi ve teknoloji politikalarımızı bu karar doğrultusunda planlıyoruz. Hiç şüphesiz, bu süreçte en çok üniversitelerimize güveniyoruz. Bütün arzumuz ve çabamız bir eli bilimde, diğer eli hayatın içinde olan bir üniversite anlayışını Türkiye'ye kazandırmak." ifadesini kullandı.

Faruk Özlü: "Teknolojinin Arka Bahçesi Olmayacağız"

Özlü, "girişimci üniversite" kavramının, bütün üniversitelerde parola olarak benimsenmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Kesin kararlıyız, teknolojinin arka bahçesi olmayacağız. Teknolojiyi, sadece satın alan bir ülke olmayacağız. Kendi insan kaynağımızla, potansiyelimizle ve gücümüzle, yüksek teknoloji üreteceğiz. İhracatımızdaki yüksek teknolojili ürünlerin payını, istikrarlı biçimde artıracağız. Üniversitelerimizi, dünya çapında bilim yapılan, teknoloji üretilen merkezler haline getireceğiz. Bilim üreten üniversite ile katma değer üreten sanayiyi, birbirinin paydaşı yapacağız. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu bilgiyi ve yetişmiş insan kaynağını, üniversitelerimizde üreteceğiz. Akademisyenlerimizi amfilerin dışına çıkarıp, sanayi ile buluşturacağız."

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını, üniversitelerin detaylı biçimde incelemelerini isteyen Özlü, üniversitelerin verdikleri eğitimle sadece öğrencileri değil, kendilerini de çağa uygun biçimde dönüştürmeleri gerektiğini kaydetti. 

Özlü, Endeks sonuçlarını hazırlayan TÜBİTAK çalışanlarına teşekkür ederek, listede ilk on sırada yer alan üniversiteleri açıkladı. Özlü, "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2017 sonuçlarına göre, ondan geriye giderek Yıldız Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Koç Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve birinci sırada Sabancı Üniversitesi." dedi.

Arif Ergin:  "Üniversitelerin Girişimcilik Ruhu Gelişti"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin de üniversitelerin girişimcilik ruhunun geliştirildiğine işaret ederek, ilk 10'da yer alan üniversiteler arasında kıran kırana bir yarış olduğunu ve daha hızlı koşmaya alıştıklarını söyledi. Ergin, ilk 50'ye girmek için üniversitelerin güzel ve verimli bir çalışma sürdürdüklerini dile getirerek, fikri mülkiyet havuzunda yüzde 37, iş birliği ve etkileşimde yüzde 22, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü boyutlarında yüzde 49'luk artış görüldüğünü bildirdi.

Sıralamada yer alan ilk 50 üniversitenin ortalama puanlarının 2017'de 2012'ye göre yüzde 24 arttığına dikkati çeken Ergin, şunları kaydetti: "Bu kapsamda performanslara yönelik dikkate alınan göstergelerdeki niteliksel derinliği artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bilimsel araştırma konusundaki verimlilikte istediğimiz etkiyi sağlayamadığımızı görüyoruz. Bunun için niteliksel derinliği artırmak adına kullanılan eşik değerleri ve göstergelerin alt kırılımlarına yönelik kriterlerde değişikliklere gidilebilecek."

İşte 2017 Yılının En Girişimci ve Yenilikçi 50 Üniversitesi
1- Sabancı Üniversitesi 
2- Orta Doğu Teknik Üniversitesi 
3- Gebze Teknik Üniversitesi
4- İstanbul Teknik Üniversitesi
5- Boğaziçi Üniversitesi
6- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi 
7- Koç Üniversitesi 
8- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 
9- Özyeğin Üniversitesi
10- Yıldız Teknik Üniversitesi
11- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
12- Abdullah Gül Üniversitesi 
13- Atılım Üniversitesi
14- Ege Üniversitesi
15- Gaziantep Üniversitesi 
16- Hacettepe Üniversitesi 
17- Selçuk Üniversitesi
18- Erciyes Üniversitesi 
19- Anadolu Üniversitesi
20- Uludağ Üniversitesi 
21- Gazi Üniversitesi  
22- İzmir Ekonomi Üniversitesi
23- Yeditepe Üniversitesi
24- Kocaeli Üniversitesi
25- Sakarya Üniversitesi  
 26- İstanbul Şehir Üniversitesi
 27- Pamukkale Üniversitesi
 28- Ankara Üniversitesi
 29- Yaşar Üniversitesi
 30- Dokuz Eylül Üniversitesi
 31- Çukurova Üniversitesi
 32- İstanbul Üniversitesi
 33- Mersin Üniversitesi
 34- Çankaya Üniversitesi
 35- Düzce Üniversitesi 
 36- Akdeniz Üniversitesi 
 37- Karadeniz Teknik Üniversitesi 
 38- İstanbul Bilgi Üniversitesi
 39- Dumlupınar Üniversitesi
 40- Bursa Teknik Üniversitesi 
 41- Hasan Kalyoncu Üniversitesi
 42- MEF Üniversitesi
 43- Bahçeşehir Üniversitesi
 44- Işık Üniversitesi 
 45- Süleyman Demirel Üniversitesi
 46- Gaziosmanpaşa Üniversitesi
 47- Türk Hava Kurumu Üniversitesi
 48- Namık Kemal Üniversitesi
 49- Fırat Üniversitesi 
 50- Marmara Üniversitesi

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Hakkında

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 5 boyuttan oluşmakta. Bu 5 boyut altında ise 23 gösterge bulunmakta. 23 gösterge kapsamındaki veriler TÜBİTAK, YÖK, Üniversiteler, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜRKPATENT, Kalkınma Bakanlığı, KOSGEB, TTGV, TÜBA ve Üniversiteler tarafından sağlanıyor. Endeks hakkında detaylı bilgi ve geçmiş yılların Endeks sıralamaları için TÜBİTAK'ın bu sayfasını şnceleyebilirsiniz.

Sanayi Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor