Hilmi Türkmen İle Girişimcilik Üzerine Röportaj Yaptık

Üsküdar Belediye Başkanı sayın Hilmi Türkmen ile Üsküdar Fikir Sanat Merkezi ve Girişimcilik üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Keyfile okumanız dileğiyle..

Tarihi dokusu, lokasyonu ve atmosferiyle, üretmeyi kendine şiar edinmiş girişimcileriyle, ar-ge ve inovasyon odaklı girişim projeleriyle, bu projelerin ürünleşmekte olan prototipleri ile, ürünleşmiş hizmet ve ürünlerle, gelenek ile geleceği birleştirme gayretinde olan vizyoner yöneticileriyle; ülkemiz girişimcilik ekosisteminin örnek projelerinden birisi haline gelen Üsküdar Fikir Sanat Merkezi vesilesiyle bu merkezi kuran Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Siz değeri okurlarımızın da keyifle okumanız dileğiyle..

İdris Cin: Sayın başkanım, öncelikle bizi kabulünüz teşekkür ediyor ve hemen sorulara geçiyoruz. Üsküdar Fikir Sanat Merkezi nasıl ortaya çıktı, fikir aşamasından itibaren kuruluş süreçlerinden bahsedebilir misiniz?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Hoş geldiniz, safalar getirdiniz. Elbette. Onuncu Kalkınma Planının Girişimcilik ve KOBİ’lere İlişkin Gelişmeler ve Hedefler Tablosu‘na göre 2015 yılı itibariyle Türk Girişim Ekosistemi’nde bulunan aktif girişim sayısı 2500’dür. Aynı tabloya göre 2018 yılı itibariyle toplam 4000 girişim hedefleniyor. Bu bağlamda yapılması gereken çalışmalar Türkiye Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planına bakıldığında Türk Girişimci Ekosisteminin gelişmesi için müdahale alanları girişimci dostu düzenleyici alanların geliştirilmesi gerekiyor.

Yenilikçi ve teknoloji tabanlı girişimciliğin desteklenmesi, ülkemizde girişimciyi ve girişimciliği benimsemiş bir kültürün geliştirilmesi, yaygın eğitim düzeyinde girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve girişimcilere yönelik danışmanlık sisteminin geliştirilmesi ve girişimcilerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve sürdürülebilir bir şekilde artırılmasıdır. Bu noktada Üsküdar Fikir Sanat Merkezi, Türkiye’nin girişimcilik eylem planında belirlediği müdahale alanlarında aktif rol almak ve hedeflediği amaçlara ulaşması noktasında hızlandırıcı bir rol üstlenmek amacıyla kurulmuştur ve aynı amaçla çalışmalarına devam etmektedir.

Emine Cin: Sayın Başkanım, Burhan Felek Köşkü’nün tarihini ve Üsküdar Fikir Sanat Merkezi’ne tahsis edilmeden önce nasıl kullanıldığını anlatabilir misiniz?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Burhan Felek Köşkü’nün kayıtlı ilk sahibi Osmanlı devlet adamı ve Tanzimat Edebiyatının önde gelen tiyatro yazarlarından, Direktör Ali Beydir. Ali Bey tarafından Köşk’te kültürel faaliyetler yapıldığı bilinmekte. Bu kayıtlar ve alanında uzman kişiler tarafından yapılan tespitler doğrultusunda, köşkün inşası 1800’lü yıllara dayanıyor. Köşk’ün yapısından 19.yy sivil mimarlık örneklerinden olduğu anlaşılmakta. Köşk, orta sofalı, bodrum katı kargir, üst katları ahşap karkas olarak yapılmış dört katlı bir yapıdır. Dört yöne cepheli, tepede, büyük bir arazi içinde deniz ve koru manzarasına göre konumlanmış.

Yapısından dolayı, köşkün ilk olarak yazlık amacıyla kullanıldığı anlaşılıyor. Burhan Felek’in köşkte ikamete başladığı tarih net olarak kayıtlara geçmemiş. Ancak ölümüne kadar köşkte tek başına yaşadığı komşuları tarafında teyit edilmiş. Uzun yıllar atıl kalan köşkü Üsküdar Belediyesi olarak devraldık ve orjinaline uyumlu olarak restore ettik. Köşkümüzü Üsküdar Fikir Sanat Merkezi olarak yapılandırıp köşklere layık gördüğümüz girişimcilerin hizmetine sunduk.

İdris Cin: Tüm bu tarihi dokusuyla girişimcilerin hizmetine sunduğunuz köşkteki bu merkez ile girişimcilere hangi imkanları sunuyorsunuz?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Üsküdar Fikir Sanat Merkezi, girişimcilere ortak çalışma alanı olarak hizmet veriyor. Ortak çalışma alanları, toplantı salonları, etkinlik salonu, görüşme odası, atölyesi, dinlenme alanları ve bahçesiyle birlikte toplamda 4 bin 214 metrekare kampüs alanına sahip olan Üsküdar Fikir Sanat Merkezi, toplu taşıma araçlarına yürüme mesafesinde. Girişimcilerin kullanımına hazır durumda olan süper hızlı internet ile birlikte çay ve kahve ikramı da veriliyor. Üstelik tüm hizmetler için girişimcilerden hiçbir ücret almıyoruz.

Aynı zamanda yaptığımız ortaklık anlaşmalarıyla online ödeme sistemlerinde İyzico, web servis ve server çözümlerinde Radore, mentorluk hizmetlerimizde Mentornity, akademik ve yüksek teknolojilerin bulunduğu atölyede Yıldız Teknik Üniversitesi TeknoPark girişimcilerimize destek oluyor.

İdris Cin: Şuan itibariyle bu hizmetlerden yararlanan kaç girişimci ve kaç firma var? Bu firmaların sektörel dağılımları neler?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: An itibari ile merkezimizden yararlanan 47 girişim, 122 girişimci var. Bunlar arasından 12 girişimimizin şirketleşmesi tamamlanmış durumda. Merkezimizde yapılan çalışmalar ile şimdiye kadar 32 ürün prototipi üretildi, marketlerde yayınlanmış 20 mobil uygulama bulunmakta.

Emine Cin: Girişimciler, Üsküdar Fikir Sanat Merkezi’ne hangi koşullarda ve nasıl başvurabilirler? Süreci ana hatlarıyla anlatabilir misiniz?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Girişimciler, başvurularını offline olarak, yani Burhan Felek Köşk’üne gelerek yapıyorlar. Üye olmak isteyen girişimcilerden, bir matbuu iş planı formunu doldurmasını ve 14 değerlendirme kriterinin yüzde 60’nı sağlamasını istiyoruz.

Emine Cin: Üsküdar Belediyesi olarak girişimcilerin hizmetine sunduğunuz bu merkez çok güzel bir örnek. Aynı bakış anlayışıyla girişimcilere dokunan, fayda sağlayan projeleriniz ve çalışmalarınız var mı?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Girişimciler için sunduğumuz hizmetlerin büyük bir kısmını Fikir Sanat Merkezi üzerinden sağlıyoruz. Onları, Avrupa Yakası’nın sıkışmış plaza ortamından kurtararak Anadolu Yakası’nda da bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz.

İdris Cin: Ülkemizdeki Yerel Yönetimlerin girişimcilere bakış açısı gelişmiş ülkelere göre istenen seviyede değil maalesef. Bu anlamda aktif bir kurumun başkanı olarak yerel yönetimlerimizin girişimciliğe bakışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Girişimciler başarılı oldukları zaman ekonomilerde devrimsel değişikliklere yol açabilirler; başarısız oldukları zamanlarda da piyasada oluşturdukları rekabetçi baskı ile gelişmenin önünü açarlar. Biz Üsküdar Fikir Sanat Merkezi projesinin tüm Türkiye’de yaygınlaşmasını istiyoruz. Şu anda yerel yönetimlerde bu modeli uygulayan ilk belediyeyiz.

İdris Cin: Ülkemizdeki diğer belediye ve yerel yönetimlere girişimcilik odaklı hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Bizim bu modeli kurmaktaki amacımız Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini geliştirmektir. Bu bağlamda oturmuş bir yapı, oturmuş bir kurumsal kimliğimiz bulunmaktadır. Dileyen belediye ve yerel yönetimlerle tecrübelerimizi ve bütün dokümanlarımızı paylaşmaktan mutluluk duyarız. Asıl isteğimiz böyle merkezlerin tüm Türkiye çapında yaygınlaşması ve katma değerli ürünlerin ülke ekonomisine katkıda bulunmasıdır.

İdris Cin & Emine Cin: Bu keyifli röportaj için ve zamna ayırdığınız teşekkür ediyoruz. Son olarak girişimci (veya girişimci adayı) ve yatırımcı okurlarımıza ne gibi önerilerde bulunmak, nasıl bir çağrı yapmak istersiniz?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Girişim uzun ve zorlu bir süreçtir. Özellikle girişimci adaylarının çalışırken maddi ve manevi olarak güçlü olmaları gerekmektedir. 2023 Yeni Türkiye Belediyeciliğinde Girişimcilik Vizyonu kapsamında girişimcilerin en büyük gider kalemlerinden birini karşılayarak onlara ortak çalışma alanı sunuyoruz. Bu vizyonun da girişimcilerin çalışma verimliliklerinde çok şey değiştireceğine inanıyoruz.

Değişimler, öncelikle zihinlerde başlar. Peşinden araştırmalar, tartışmalar, fikir alışverişleri, akademik çalışmalar ve uygulamalar gelir. Üsküdar Fikir Sanat Merkezimiz’in, böyle bir değişimi başlatacak zihin açıklığını ve hayırlara vesile olacak uygulamaları getirecek bir yer olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden bütün girişimci, girişimci adayları ve yatırımcıları Tarihi Burhan Felek Köşkü’müze kahve içmeye ve tanışmaya bekliyoruz.

Üsküdar Fikir Sanat Merkezi, tarihi dokusu ve atmosferiyle, gelenek ile geleceği birleştirme gayretinde olan vizyoner yöneticileriyle ülkemiz girişimcilik ekosisteminin gerçekten örnek projelerinden birisi. Bu merkezden filizlenen nice ürün ve hizmetin ülkemize katma değer sağlamasını diliyoruz.

Üsküdar Fikir Sanat Merkezi projesiyle Üsküdar'a, İstanbul'a ve ülkemize bir değeri kazandıran Üsküdar Belediyesini tebrik ediyor, sıcak sohbetleri için GİV 5. Girişimcilik Ödülleri'nde "Yılın Kamu Yöneticisi" seçilen Üsküdar Belediye Başkanı sayın Hilmi Türkmen beye teşekkür ediyoruz.

Üsküdar Fikir Sanat Merkezi hakkında detaylı bilgi için www.uskudarfikirsanatmerkezi.com web adresini ziyaret edebilir, merkezin çalışmalarını sosyal medya profillerinden takip edebilirsiniz.

Röportaj haberimizi Üsküdarlı ve İstanbullu girişimcilerimiz ve girişimci adayı gençlerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor