Patent Bankası ile Patentler Artık Yatırım Aracı Olarak Kullanılabilecek!

Ekonomi dünyasının motivasyon ve enerjiye ihtiyaç duyduğu dönemde Hükümet’in düğmeye bastığını belirten Sistem Global Danışmanlık Kurucu Ortağı Hüseyin Karslıoğlu, teşvik ve desteklerle ilgili çıkan yeni yasanın ekonomik kalkınmayı hızlandıracağını söyledi. Detaylar haberimizde..

Ekonomi dünyasının motivasyon ve enerjiye ihtiyaç duyduğu dönemde Hükümet’in düğmeye bastığını belirten Sistem Global Danışmanlık Kurucu Ortağı Hüseyin Karslıoğlu, teşvik ve desteklerle ilgili çıkan yeni yasanın ekonomik kalkınmayı hızlandıracağını söyledi. Yeni düzenlemeyle patentin artık yatırım aracı olarak kullanılabileceğini belirten Karslıoğlu, bu kapsamda önemli bir yatırım bankasıyla ‘patent bankası’ kurma hazırlıklarını son aşamaya getirdiklerini bildirdi.

Son dönemlerde yapılan yasal düzenlemelerin, yoğun siyasi gündem ve Rusya gelişmelerinin arkasında kalmaması gerektiğini ifade eden Karslıoğlu, bu düzenlemelerle ekonomik hareketliliği ilgilendiren hemen her konuda değişiklik ve yenilik yapıldığını anlattı. Karslıoğlu, özellikle patent hakları, taşınabilir mallar ve Ar-Ge teşviklerinde yapılan düzenlemelerin devrim niteliğinde olduğunu aktardı.

Türkiye’de geçmiş dönemde fikri mülkiyet hakkı bulunanların adeta cezalandırıldığını ifade eden Hüseyin Karslıoğlu, “İnsanlar, ‘Hakkın mı var, derdin var’ tarzında bir yaklaşıma maruz bırakılıyordu. Yeni yasa ile inovatif şirketlere devlet şunu diyor: ‘Hakkın mı var? Değerin, teminatın var.’ Yasa; fikir, buluş ve patent haklarını kesin olarak teminat altına alıyor. Bununla da kalmıyor, patent ve endüstriyel tasarım gibi fikri mülkiyet haklarının bir finans ürünü olarak kullanılabileceğini söylüyor. Bu hakların varlık kiralama şirketlerince değer olarak kabul edileceği ve güncel bir finans enstrümanı olan kira sertifikası uygulaması ile finans aracına dönüştürülecek” diye konuştu.

Kazançlar Vergiden İstisna

Karslıoğlu, getirilen yenilikler ile patentin varlık kiralama şirketine satışı ve geri alımı ile ilgili tüm aşamalarda oluşacak kazançların, kurumlar vergisinden istisna edildiği değerlendirmesinde bulunurken, bu işlemlerin tüm aşamalarda KDV’den de istisna olduğuna dikkat çekti.

Yeni finans modellerinin yaygınlaşması için buluş ve patent haklarının değerlendirilebilmesinin önemine işaret eden Karslıoğlu, "Bu kapsamda Sistem Global olarak bir yıl önce Türkiye’nin ilk ihtisas ve münhasır patent değerleme şirketini kurduk. Bir süredir de ülkemizin en büyük yatırım bankalarından biriyle ‘Patent Bankası’ modeli üzerinde çalışıyoruz ve sona geldik. Patent ve endüstriyel hakları bir değer ve teminat kabul ederek, bunları önemli bir finansman enstrümanı ve yatırım aracı haline dönüştürebilecek sistemi hızla hayata geçirmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

Proje Teminat Kabul Ediliyor

Bu yatırım bankasıyla, son iki yıldır projeyi teminat kabul edip girişimcileri kredilendirdiklerini vurgulayan Karslıoğlu, “Taşınır mallar, hem haklar gibi varlık kiralama şirketlerince kira sertifikası sistemi ile hem de sat-kirala-geri al modeli ile yatırım ve büyüme için önemli finans kaynağı oluşturacaktır” diye konuştu.

Ar-Ge alanındaki düzenlemelerin de önemli olduğunu ifade eden Karslıoğlu, Ar-Ge merkezi kuramayan şirketlerin de bu alandaki kamu desteklerinden yararlanabileceğini, Ar-Ge projesi yapma motivasyonunun artırılabileceğini aktardı.

Dünya kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor