“Usta-Çırak” Geleneğini Canlandırdı, En İyi Fikir Ödülü Aldı!

“Usta-çırak” geleneğini modern mağazalarına taşıyan projesi Altunbilekler Marketler Zinciri’ne Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen Yerel Zincirler Buluşması’nda (YZB), En İyi İnsan Kaynakları alanında Perakenin En İyi Fikirleri (PEF) Ödülünü getirdi. Detaylar haberimizde..

Hızla büyüyen ve 2023 yılında 70 milyar liralık ciro büyüklüğe ulaşmayı hedefleyen perakende sektörünün en önemli sorunlarından biri olan kalifiye eleman sorununa kalıcı çözüm Altunbilekler Marketler Zinciri’nden geldi.

Altunbilekler, kalifiye elaman sorununu çözmek amacıyla geliştirdiği “Yetkin Çalışan ve Performans Yönetimi Projesi” ile markette ‘Usta-Çırak’ geleneğini canlandırdı. Böylece çalışanlarına kariyer fırsatı da sunan Altunbilekler, hayata geçirdiği bu projeyle perakende sektöründe verilen “En İyi Fikir Ödülü”nü aldı.

Daha iyisi için” sloganıyla yeni bir dönem başlatan Altunbilekler, çalışanlarıyla da fark yaratıyor. Çalışanları için Akademi kuran Altunbilekler, son olarak hizmet içi eğitimi de içeren “Yetkin Çalışan ve Performans Yönetimi Projesi” ile ‘geçici bir iş’ olarak görülen Perakende sektöründe çalışanlarına kariyer yolunu açtı.

Usta-çırak” geleneğini modern mağazalarına taşıyan projesi Altunbilekler Marketler Zinciri’ne Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen Yerel Zincirler Buluşması’nda (YZB), En İyi İnsan Kaynakları alanında Perakendenin En İyi Fikirleri (PEF) Ödülünü getirdi.

Proje kapsamında yetkin çalışanın nasıl olması gerektiğine ilişkin kriterler belirlenirken çalışanların görüşleri de dikkate alındı. Projenin uygulama aşamasında 5 mağaza müdürü ve her bölgeden 6 personel olmak üzere 30 kişilik bir kültür takımı oluşturuldu. İlk etapta marketteki her reyon için ayrı ayrı beyin fırtınası seansları gerçekleştirildi. Seanslarda çalışanlar ve yöneticilerle ürün hizmet sunumunun nasıl olması gerektiği, satış sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiği, müşterinin beklentileri, mesleğin zor yönlerinin neler olduğu gibi pek çok konu gözden geçirildi. Toplanan bilgiler eğitim materyallerine çevrilerek CD’ler ve kitapçıklar halinde mağaza müdürlerine dağıtıldı. Projenin sonuçlarının değerlendirilebilmesi için de bir performans değerlendirme sistemi oluşturuldu. Projenin uygulanmasıyla şu sonuçlar elde edildi;

Mağaza müdürleri ve çalışanlar arasında etkin iletişim sağlanırken mağaza yöneticilerinin, aynı zamanda birer eğitimci olmaları gerekliliği içselleştirdi. Mağaza süreçleri ve ürün plan programlarında standardizasyon, mağaza operasyonel süreçlerinin daha etkin yönetilmesi sağlandı. Çalışanların ürün bilgisine hakimiyeti arttı ve hizmet kalitesi ile müşteri memnuniyeti arttırıldı. Çalışanların ihtiyaçları belirlendi ve organizasyonun ödül ve ceza sistemine ilişkin yeni veriler elde edildi. Ast-üst ilişkileri geliştirilirken, çalışanların kendilerini geliştirmelerinin ve kariyer hedefleri oluşturmalarının önü açıldı. Çalışanların iş motivasyonlarına olumlu katkıda bulunan projeyle kariyer planlama, terfi, nakil ve üstün başarılı gibi durumların değerlendirilebilmesi için veriler elde edildi.

Proje kapsamında, mağaza müdürlerinin sorumluluğunda 8 ay devam eden eğitimlerin yanı sıra yılda 4 kez de performans değerlendirme sistemi uygulanıyor.

“Çalışanına Yatırım Yapmayan Ayakta Kalamaz”

Altunbilekler Akademi’nin kuruculuğunu üstlenen ve Yetkin Çalışan ve Performans Yönetimi Projesi’ni bizzat yürüten Altunbilekler İnsan Kaynakları, İş Geliştirme ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Öznur Altunbilek, çalışanlarına yatırım yapmayı ilke edindiklerini söyledi.

Türkiye’nin 3. büyük sektörlerinden biri olan perakende sektöründe artan rekabet ortamının firmaları “farklı olmaya” ittiğini vurgulayan Öznur Altunbilek; “İşini doğru yapmayan, geliştirmeyen, yenilemeyen, çalışanına yatırım yapmayan perakendecilerin gelecekte ayakta kalmaları mümkün olmayacaktır” dedi. Altunbilekler Akademi’nin ve ödüllü projelerinin tüm perakende sektörüne faydalı olacağına inandığını ifade eden Öznur Altunbilek, şunları kaydetti:

Modern çağın ihtiyaçlarına ve hızına ayak uydurabilmek için teknolojik altyapı önemli. Ama teknolojiyi kullanan insan unsuru daha da önemli… Bugün sektörün en önemli problemi işimizin bir meslek olarak görülmemesidir ki bu da sektörde bir eksikliktir. Yarın da sektördeki yerimizi korumak istiyorsak çalışanımıza yatırım yapmalıyız. Çalışanına yatırım yapmayan, onları geliştirmeyen şirketler sektörde yerlerini yitireceklerdir. Sabah mağazayı açan, müşteriyi karşılayan, müşteriyi uğurlayan çalışanlarımızdır ve Altunbilekler olarak farklılığımızı çalışanlarımızla yaratma gayretindeyiz. Bu farklılığı ve farkındalığı kazandırmak için Akademi ile çalışanlarımızı sürekli geliştiriyor ve eğitiyoruz. Altunbilekler Akademi’de yöneticiler ve mağaza müdürleri eğitilirken, çalışanların eğitimleri ise mağaza müdürleri tarafından sahada veriliyor.

Yetkin Çalışan ve Performans Yönetimi Projesini perakende sektöründeki kalifiye eleman azlığı, perakendeciliğin bir meslek olarak algılanmaması ve çalışan sirkülasyonu gibi sorunların çözümü amacıyla geliştirdik. 2 milyonu aşkın kişinin istihdam edildiği perakende sektörünün bugün geldiği noktada insan kaynakları açısından yetersiz kalmasından hareketle geliştirilen proje ile sadece çalışanların eğitimi değil kariyer planlama, terfi, nakil gibi profesyonel insan kaynakları uygulamalarının da sektöre entegre edilmesi amaçlandı. Personel sayısının fazlalığı nedeniyle projede geleneksel “usta-çırak” modeli yeniden canlandırıldı. Bu projede bu konuya ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor. Projenin sadece Altunbilekler’e değil tüm perakende sektörüne faydalı olmasını diliyorum.

Haberimizi perakende sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor