ASELSAN, lazer silahı ve füzeden oluşan bir hibrit hava savunma füzesi geliştiriyor. Sistemin ilk prototipi sergilenmeye hazırlanıyor. Lazer silahı, uzun menzilde hedefin görevini yapamaz duruma getirme, daha kısa menzilde ise düşürme görevine göre tasarlanıyor. Detaylar haberimizde..
Başta hava savunma olmak üzere bütün dünyada geliştirme çalışmaları süren “lazer silahları” için Türkiye de çabalarını yoğunlaştırdı. ASELSAN, lazer silahı ve füzeden oluşan bir hibrit hava savunma füzesi geliştiriyor. Sistemin ilk prototipi sergilenmeye hazırlanıyor.
Lazer silahı, uzun menzilde hedefin görevini yapamaz duruma getirme, daha kısa menzilde ise düşürme görevine göre tasarlanıyor. ASELSAN, silahın mevcut seviye tasarım halini gösterir prototipini, 5-8 Mayıs günleri arasında İstanbul’da yapılacak 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF-2015’te sergileyecek.
Geleceği konu alan bilim kurgu filmlerin değişmez teması “ışın silahları” gerçek sahaya iniyor. Türkiye de ASELSAN’ın geliştirdiği bir sistemde bu alanda ilklerden biri oldu. Lazer teknolojilerinde sağlanan gelişmelerle ilk kez kullanılabilir gerçek lazer silahları tasarımları ortaya çıkmaya başladı. Henüz geliştirme safh asında olan silahlar ABD ve Fransa’nın çeşitli firmaları ya da kuvvetleri tarafından fuarlarda sergileniyor. ASELSAN da bu alanda kullanılabilir ve platforma uyarlanmış bir modelini IDEF’te sergileyecek.
ASELSAN hibrit sistemi, 20kW bir lazer silahı ile konvansiyonel alçak irtifa hava savunma silahının birlikte çalıştığı bir tasarıma sahip. “Hibrit Silah Sistemi”, hafif, modüler ve stabilize bir taret üzerinde füze atıcı sistemi ve daha kısa menzilde ani beliren tehditlere karşı etkili olacak lazer silah sistemi ile hava platformlarına, insansız hava araçlarına ve seyir füzelerine karşı alçak irtifa hava savunma imkanı sağlayacak şekilde tasarlandı.
Sistem Nasıl Çalışacak?
Lazer sistemi kısa ve uzun menzilde iki ayrı fonksiyonu taşıyacak. Uzun menzilde, lazer silahı hava tehdidine yönlendirilerek, caydırma, görevini yapamaz hale getirme görevi üstlenecek. Yakın menzilde ise lazer silahının etkisiyle ve “ışık hızında” bir müdahaleyle tehdit imha edilecek. Lazer silahının en önemli özelliklerinden biri ise kesintisiz ve düşük maliyetli bir müdahale imkanı tanıması. ASELSAN’ın mevcut çözüme ilave olarak, daha uzun menzilli ve daha güçlü lazer silahı geliştirilmesi için ayrıca Ar-Ge ve geliştirme çalışması yaptığı öğrenildi.
ASELSAN’ın lazer silah sistemi dışında IDEF’te iki yeni ürünü daha göstereceği öğrenildi. Şirketin yoğunlaştığı alanlardan biri olan torpido ve torpido karşı sistemleri alanında, torpido karşı sistemi kapsamında üretilen TORK isimli torpidosu da ilk kez fuarda sergilenecek ve bilgi verilecek. Kara araçlarına takılabilen, Tanksavar Füze Sistemi de IDEF’te gösterilecek. Bu sistem, tekerlekli ve paletli zırhlı araçlara takılabiliyor ve tank başta olmak üzere yüksek korumalı zırhlı araçlara karşı koruma sağlıyor.
IDEF’te En Büyük Alan ASELSAN'ın
Öte yandan, İstanbul’da yapılacak, dünyanın önemli savunma sanayii fuarlarından 12. IDEF 2015-Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda ASELSAN’ın, önceki yıllarda olduğu gibi fuardaki en geniş alanı aldığı ve büyüklüğün 2 bin 200 m2'ye ulaştığı kaydedildi.
Unutmayın, ASELSAN, silahın mevcut seviye tasarım halini gösterir prototipini, 5-8 Mayıs günlerinde 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF-2015’te İstanbul’da sergileyecek.
Türkiye'nin ilk lazer silahı girişimi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.aselsan.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Dünya kaynaklı haberimizi savunma sanayi sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.