Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan Esnaf ve Sanatkarlara Özel Proje!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü, esnaf ve sanatkarları dünya standartlarına taşımak hedefiyle Türkiye’de ilk olacak bir sektör analiz raporu için düğmeye bastı. Detaylar haberimizde..

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü, Bakan Nurettin Canikli liderliğinde esnaf ve sanatkarları dünya standartlarına taşımak hedefiyle Türkiye’de ilk olacak bir sektör analiz raporu için düğmeye bastı.

Türkiye genelinde 1.5 milyonun üzerinde esnaf ve sanatkarla yapılacak çalışmada tüketicinin talebi ile esnafın sorunlarını inceleyecek Bakanlık, rapor sonuçlarına göre Türkiye’de uzun zamandır kabuğunu kırmak isteyen esnafa rehber olacak.

Bakanlık, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda dev şirketlerin yanı sıra esnafı da Yeni Türkiye’de ihracat yapabilen, rekabet ortamına uyum sağlayan, finansal kaynaklara ulaşmada problem yaşamayan ve değişen tüketici tercihlerine hızlı cevap verebilen bir konuma getirmek için sektörler genelinde detaylı bir analiz raporu için düğmeye bastı.

Her Sektör Analizi 12 Ay Sürecek

8 Nisan 2015 Çarşamba günü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu’ndan detaylarının paylaşıldığı proje ile esnaf ve sanatkarların dünya pazarlarına açılmaları için ilk adım atılmış oldu. Ülke genelinde ilgili sektörde esnaf ve sanatkarlar tarafından sunulan ürün/hizmetlerden faydalanan tüketicilere yönelik olarak yaklaşık 1.5 milyon esnaf ve sanatkarla yapılacak çalışmayla ortaya çıkacak rapor sonucunda esnafın dünyayla rekabet edebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Proje süresi, her bir sektör analizi için 12 ay olarak planlandı.

Dinle, Geliştir, Çözüm Bul

Esnafın orta ve uzun vadeli planlar yapması, işbirliği ve ortaklık becerisine kavuşması, bilgi teknolojilerini kullanabilmesi için nelerin gerekli olduğunun araştırılacağı çalışmada vatandaşın (esnaf, sanatkar ve tüketici) sorunlarını dinlenip gelişimi için ana unsurlar belirlendikten sonra sorunun çözümü için proje üretilecek.

Anayasal Hak Esas Alınacak

Esnaf ve sanatkarların değişen ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri için uzun vadeli, gerçekçi, uygulanabilir ve sürdürülebilir politikalarla desteklenmesi gerektiği gerçeğinden yola çıkan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü, bu amaçla esnaf ve sanatkarların ihtiyaç duyduğu gelecek vizyonunun ve yol haritasının belirlenmesi için çalışmalar hazırlayıp, esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdiği sektörlerde detaylı sektör analizleri yaparak mevcut durumlarını ve gelecek projeksiyonlarını çizecek. Projenin dayanak noktası ise Anayasa’nın Ekonomik Hükümler Kısmı’nın Esnaf ve Sanatkarın Korunması Başlığı’nın altındaki 173. maddesindeki “Devlet esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır” hükmü olacak.

Meslek Haritaları Hazırlanacak

İlgili sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların rekabet gücünün artırılabilmesi için, sektördeki yurtiçi ve yurtdışı iyi uygulamalar, yeni akımlar, yönetsel ve teknolojik gelişmelerin tespit edileceği raporda sektörlerdeki meslekler tanımlanarak; alt–sektörlere, mesleklere, çalışan sayılarına, sektörlerdeki anahtar eğilimlere, istihdam özelliklerine ve önceliklere ilişkin genel bir resim sağlayacak nitelikte meslek haritaları hazırlanacak. Sektörlerdeki her bir meslek için; ulusal meslek standartları, ulusal yeterlilik çerçeveleri, ilgili sektörde hangi iş/meslek grubuna dahil olduğu belirlenecek.

Sektörlerin rekabet analizinin de yapılacağı raporda sektörlerin ülke ekonomisi için arz ettiği önem; ihracat potansiyeli, istihdam politikaları, belge ve sertifikasyon süreçleri, üretim eğilimleri, teknoloji kullanım durumu ve yenilik düzeyi tespit edilecek.

Üç Ülke Model Seçilecek

Raporda tüketici görüşlerine de yer verilecek. Tüketicilerin sektörlerin ürettiği mal ve hizmetlerden memnuniyet durumu ve beklentileri raporda ortaya konacak. Sektörlerle ilgili yurtdışı incelemeler de yapılacak. Sektörlerin dünyadaki, OECD ülkelerindeki ve AB’deki genel durumu ortaya konulacak. Elde edilen bilgiler derlenerek her bir sektör için detaylı incelenmesinde fayda görülen üç ülke belirlenecek ve bu ülkelere çalışma ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Haberimizi esnaf ve sanatkar okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor