Oksijen, Türkiye’nin İlk Yerli Akıllı Konum Belirleme Sistemi’ni Geliştirdi!

Vodafone Türkiye bünyesinde inovasyon faaliyetlerini sürdüren ve 30'u aşkın ülkedeki 400 milyonu aşkın Vodafone abonesi için teknoloji üreten OKSİJEN, sunduğu lokasyon bazlı servislere bir yenisini ekledi. Detaylar haberimizde..

Vodafone Türkiye bünyesinde inovasyon faaliyetlerini sürdüren ve 30'u aşkın ülkedeki 400 milyonu aşkın Vodafone abonesi için teknoloji üreten OKSİJEN, sunduğu lokasyon bazlı servislere bir yenisini ekledi.

Vodafone’un global inovasyon şirketi OKSİJEN’in geliştirdiği Vodafone Akıllı Konum Belirleme Sistemi ile acil durumlarda kayıp kişilerin daha hızlı ve kolay bulunması mümkün oluyor. Sistem, özellikle kırsal alanlarda ya da deprem, sel gibi doğal afetlerde kaybolan kişilerin bulunmasında etkili oluyor. 500 metre ve altında hassasiyet için %90 oranında doğruluk sağlayan sistem, Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş ilk hassas konum belirleme yazılımı olma özelliği taşıyor. OKSİJEN ise dünyada bu alanda teknoloji geliştiren sayılı şirketlerden biri konumunda bulunuyor.

OKSİJEN mühendislerinin 6 aylık çalışması sonucu geliştirilen ve 2G, 3G, 4G gibi teknolojilerde hassas konum hesaplamayı mümkün kılan Vodafone Akıllı Konum Belirleme Sistemi’nin uzun vadede diğer Vodafone operatörlerinde de kullanılması planlanıyor.

Murat Ekşioğlu: Konum Hesaplama Hassasiyetini İyileştirdik

Konuma dayalı servislerin mobil kullanıcılara bulundukları konuma bağlı olarak yenilikçi ve kişisel servisler sunmayı mümkün kıldığını belirten OKSİJEN Genel Müdürü Murat Ekşioğlu, şunları söyledi:

Tamamen OKSİJEN mühendisleri tarafından geliştirilen Vodafone Akıllı Konum Belirleme Sistemi, konum hesaplama hassasiyetini önemli ölçüde iyileştirmekte, aynı zamanda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ilgili regülasyon taleplerini de karşılayabilmektedir. Bu sistem sayesinde yenilikçi algoritmalar kullanarak abonenin konumunu sinyal aldığı baz istasyonlarına olan uzaklığına göre hesaplayabiliyoruz. Baz istasyonlarından gelen sinyallerin kesiştiği alana, zamanlamasına ve seviyesine bakarak yaptığımız bu hassas hesaplama sayesinde, abonenin konumunu yüksek hassasiyet ile tespit edebiliyoruz. Şu anda Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış baz istasyonlarımızın tümünde bu sistemi aktif olarak kullanıyoruz. İlgili kurumlardan talep geldiği durumlarda arama kurtarma çalışmaları için de kullanılan bu sistemle, ülke genelinde kayıp kişilerin bulunmasında önemli iyileşme sağlandığını düşünüyoruz.

İleri Sinyal İşlemeye Dayalı Yenilikçi Sistem

Vodafone Akıllı Konum Belirleme Sistemi; elektromanyetik yayılım modelleri, optimum karar verme ve sinyal yayılımı analizi gibi ileri sinyal işlemeye dayalı tekniklerin birlikte kullanıldığı özgün bir konum belirleme yöntemi olarak geliştirildi. Yapılan saha testlerinde, en az 3 kat, bazı durumlarda 10 kata kadar iyileştirme sağlandığı gözlemlenmiştir. İleri sinyal işlemeye dayalı Vodafone Akıllı Konum Belirleme Sistemi ile mevcut şebeke altyapısına yüksek maliyet gerektiren ekipmanlar kurulmasına gerek kalmadan, konum belirleme hassasiyeti pek çok yönden artırılabiliyor.

Lokasyon Bazlı Sistemlerde Yerli Üretimin Öncüsü

Vodafone'un tüm operasyonları içinde "Global İnovasyon Merkezi" seçilen ve 30'u aşkın ülkedeki 400 milyonu aşkın Vodafone abonesi için teknoloji üreten OKSİJEN, Vodafone Türkiye bünyesinde inovasyon çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bir yandan Türkiye’de mobil ve sabit iletişim sektörünün ufkunu genişleten projelere imza atarken bir yandan da uluslararası inovasyon standartlarının belirlenmesine katkıda bulunan OKSİJEN, ağırlıklı olarak Lokasyon Bazlı Servisler, Kurumsal ve Bireysel Çözümler, Akıllı İletişim Çözümleri gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda, iç ve dış mekân konumlandırma teknolojilerinden makinelerarası iletişime, mobil ticaretten yakınsamaya kadar geniş bir yelpazede teknoloji çözümleri geliştiriyor.

Haberimizi ilgili sektörlerde faal olan girişimci ve yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor