Dünya Bankası'ndan, Jeotermale 356 Milyon Dolar Destek Geldi!

Kamu, özel sektör, finans kuruluşları ve akademik kurumları bir araya getiren CNR Energy İstanbul Konferası’nda sektör bütün yönleri ile masaya yatırıldı. Konferanslarda jeotermal enerjinin önemine değinildi. Detaylar haberimizde..

Türkiye’nin en büyük enerji platformu olmayı hedefleyen “CNR Energy İstanbul - Enerji ve Çevre Teknolojileri Fuar ve Konferansı” enerji verimliliğini içeren tüm konular, politikalar ve stratejiler, uluslararası enerji alanında araştırma yapan akademisyenler, kurumlar, şirketler ve Türkiye'nin önde gelen isimleri tarafından masaya yatırıldı.

CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık A.Ş. organizasyonu ile İstanbul Sanayi Odası desteği ile yapılan konferans, açık kaldığı 3 gün boyunca enerji sektörü ile ilgili 120’nin üzerinde oturuma ev sahipliği yaptı. Ak Enerji, Zorlu Enerji, Turkas gibi firmaların üst düzey yöneticilerinin konuşmacı olarak katlım gösterdiği konferanslarda enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik, güneş enerjisisindeki fırsatlar, Sanayide enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, rüzgar enerjisi, doğalgaz piyasası, enerji sektörü ile ilgili teknolojiler gibi pek çok konuda yapılan çalışmalar anlatıldı. Konferanslarda jeotermal enerjinin önemine de değinildi.

Türkiye’de Jeotermal Kaynakların Henüz %16'sı Değerlendiriliyor

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Başkanı Ufuk Şentürk başkanlığında gerçekleştirilen “Jeotermal Enerji Projelerindeki Durum ve Güncel Gelişmeler” konulu panelde Jeotermal enerji ile ilgili yatırımlar, teşvikler, projeler ve çalışmalar anlatıldı. Panelde jeotermal proje rikslerini anlatan Transmark İş Geliştirme Müdürü Umut Destegül, Hükümet’in 2018 yılında Jeotermal enerjide 750 megavata ulaşılacağını öngördüğünü söyledi. Destegül, jeotermal enerji yatırımcılar için son yıllarda çekici gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Dünya Bankası, jeotermal risklerini azaltmak için 356 milyon dolarlık proje desteği üzerinde çalışmalara başlamıştır. Türkiyenin tahmini jeotermal elektrik üretim potansiyeli 2105 MW (Satman, 2011)  olarak verilmektedir ve şuanda bu tahminin %16’sı üretilmekte olup, %84’ünün açığa çıkarılması çalışmalarına devam edilmektedir.”

“Türkiye’ye Avrupa’nın İlgisi Büyük”

Ortadoğu Enerji yetkilisi Erdem Erkuş da Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyeli konusunda Avrupa’da 1’inci dünyada ise 7’inci sırada yer aldığını söyledi.

Erkuş, Türkiye’ye son yıllarda Avrupa’nın jeotermal enerji konusunda ilgisinin büyük olduğunu anlatarak; “İtalya, İzlanda ve Hırvatistan’a da ilgi büyük. Türk bir firma Hırvatistan’da arama yetkisi aldı. Türkiye’de 2014 yılında jeotermal üretimde 410 megavata geldik. Her yıl üretimimiz yüzde 25 oranında artıyor. Türkiye’de 89 bin konut jeotermal enerji ile ısınır hale geldi” dedi.

Jeotermal Üretime Devlet Desteği

Erkuş, Jeotermal enerjinin yenilenebilir enerji kapsamında olması nedeni ile devletin satın alma garantisi verdiğini anlatarak; “Üretimimiz devlet tarafından garanti altına alındı. Özellikle üretimde malzemeyi yerli kullanır isek, devlet elektriğin kilovatını 13.2 dolar sentin üzerinde bir rakamla bizden satın alıyor” diye konuştu. Jeotermal enerjinin yerli, sürdürülebilir ve çevreci özelliklerine dikkat çeken Maren Enerji Genel Müdürü Mehmet Şimşek ise, firma olarak Aydın ilinin yıllık yüzde 25’lik enerji ihtiyacını jeotermalden karşıladıklarını, 4 tane jeotermal santralde toplam 5 bin 400 tonluk üretim yaptıklarını söyledi.

CNR Expo Yeşilköy’de 8 bin metrekare alanda gerçekleştirilen fuar ve konferansta en yeni teknoloji ile donatılmış ürün ve tasarımlar sergilendi.

CNR Energy İstanbul - Enerji ve Çevre Teknolojileri Fuar ve Konferansı” hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.cnrenergyistanbul.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi uluslararası enerji alanında araştırma yapan akademisyenler, kurumlar, şirketler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor