Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşması, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iş dünyası ve üniversite temsilcilerinin katılımıyla İzmir'de başladı. Detaylar haberimizde..
Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşması, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iş dünyası ve üniversite temsilcilerinin katılımıyla İzmir'de başladı.
SwissOtel'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, inovasyonla ilgili; "Dün ABD Merkez Bankasının söylediklerini bundan 1-2 yıl önce öngörüp, o günden yola çıkarak bugün ondan önce başka yerde olabilmektedir" dedi.
Zeybekci, "Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşması" etkinliğinin açılış töreninde, Osmanlı İmparatorluğu'nun, başta matbaanın İstanbul'a geç gelmesiyle, zamanın ruhunu ıskaladığı için çöküş sürecine girdiğini belirtti.
"Bu Türkiye, O Türkiye Değil"
Nihat Zeybekci, 2004-2011 döneminde Denizli'deki belediye başkanlığı görevini, profesyonel gözle, kaynakları verimli kullanıp kendi şirketini yönetme hassasiyetiyle yerine getirdiğine değinerek, şöyle konuştu:
"Şirketimi dünyada nasıl pazarladıysam, Ekonomi Bakanı olarak da Türkiye'yi dünyada pazarlamaya, aynı şirket mantığıyla bakıyorum. Dünyada tüm ülkelerle ilişkilerimize, aynı menfaat mantığıyla bakıyorum. Bize 50-60 yıldan beri müttefik, ittifak, stratejik ortak, büyük dost gözüyle bakan tüm ülkelere diyorum ki (Bir zamanlar, rahmetle andığım Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, telefon açıp ABD Başkanı'na 'George' diye seslendiğinde hoşumuza gidiyordu. O da ona (Turgut) deyince farklı geliyordu. Artık bu Türkiye, o Türkiye değil. 2023'te 2 trilyon dolarlık hedefi olan Türkiye, bundan sonra geleceğini ve ilişkilerini sağlam ekonomik menfaatler temeline oturtamıyorsa, hiçbir dostluk veya müttefiklik kalıcı ve sürdürülebilir değildir."
Dünyanın yeni haritasının, eski ideolojik anlayışlar yerine, bilim ve teknolojiyle çizildiğini, bunun da mantığının ekonomi olduğunu vurgulayan Zeybekci, yeniden yapılan dünyada, Türkiye'nin zamanın ruhunu yakalamaya çalıştığını bildirdi.
"İnovasyon, Sadece Teknoloji ve Bilimde Değil"
Bakan Zeybekci, inovasyonun, sadece teknoloji ve bilimde değil, bankacılık, finans, tasarruf şekilleri, yatırım mantığı ve devlet yönetiminde millete hizmet ederken üretilen enstrümanlarda gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Türkiye'de ekonomide, hala Adam Smith ve Keynes mantığıyla onlar öyle demiş dogma ve doğrularıyla yolunuza devam edemezsiniz. İnovasyon, dün ABD Merkez Bankasının söylediklerini bundan 1-2 yıl önce öngörüp, o günden yola çıkarak bugün ondan önce başka yerde olabilmektedir. Böyle olacağı belliydi. 750 milyar dolarlık likitideyi 4 trilyon dolara çıkarırken onun sürdürülemez olduğunu ve sonraki adımlarını öngörebilmek, öngördüğün adımlardan önce onun gideceği yerlere varıp kendi finansman ve ekonomi yapını kurgulayabilmek de inovasyondur. AB Merkez Bankası Başkanı'nın (Avronun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz) sözünü alıp, harf harf irdeleyip doların diğer para birimleri karşısındaki değer kazanmasını öngörebilmek, o günden tedbir alıp Türkiye'yi yönlendirebilmek inovasyondur. Denizli'nin Tavas ilçesi Pınarlar kasabasında tütüncü ailenin çocuğu olarak geçen sene bunu söyledim, böyle olacak dedim ama nedense o köklü aile tarafından gelmediğimiz için pek ciddiye alınmadık galiba."
Türkiye, Değişimin Merkezinde Olmalı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de kentlerin kalkınmasında inovasyonun çok önemli katkısının olduğunu, dünyada süratle çok büyük değişimin yaşandığını ve Türkiye'nin de bu değişimin merkezinde olması gerektiğini bildirdi.
Cumhuriyetin 100. yılı hedeflerine ulaşmak için inovasyonun büyük önem taşıdığına işaret eden Büyükekşi, "Katma değer üretmekten başka şansımız yok. İzmir'de yapılan etkinlik, Ege Bölgesi'ndeki bütün şehirlere hitap ediyor. Hedefimiz, Türkiye'de inovasyon dalında üniversite sanayi işbirliğini maksimuma çıkarabilmek. İzmir'in sadece turizm, tarım, sağlık ile anılmasını değil, inovasyonla da anılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Mehmet Büyükekşi, telefonun 100 milyon müşteriye ulaşmasının 75 yıl sürdüğünü, ancak iPhone ürünlerinin ise aynı hedef kitleye 3,5 yılda ulaştığını ve bunun nedeninin ise inovasyon olduğunu anlattı.
Ünlütürk: "Refah Göstergesi İhracat"
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise Türkiye'nin refahı için en önemli göstergelerden birinin ihracat olduğunu vurguladı.
EİB olarak kendilerine verilen sorumluluğu fırsata dönüştürmek için yola çıktıklarına değinen Ünlütürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler biliyoruz ki mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanmak sektörlerin tüm dünyada rekabetçi hale gelmesini sağlamak için yenilikçi olmaya bugünkü zamandan daha çok ihtiyacımız var. Türkiye olarak bir taraftan daha yüksek katma değerli ürünlere yönelerek diğer taraftan ham madde ve enerjiye bağımlılığı azaltmak zorundayız. Daha inovatif yöntemlerle çalışmak artık zorunluluk. Yenilikçi bakış açısı daha önde tutmak gerekiyor. İnovasyon kültürünün yerleşmesine önemli katkı yapacağına inanıyoruz. Yenilikçi olmak ve bunu hızlı şekilde hayata geçirmek gerekiyor. 5 yıl önce ve bugünün koşulları arasında fark var, 5 yıl sonra daha farklı olacak. İnovasyon her sektörde geride kalan oyuncuları tsunami gibi süpürüyor. Bu yarıştan artık geri kalamayız."
Toplantıda, İZKA Yönetim Kurulu Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve inovatif şirketlerin temsilcilerine plaket sunuldu ve aile fotoğrafı çekildi.
TİM tarafından bu yıl 4. kez düzenlenen 2 günlük Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında Ar-Ge merkezleri, teknoparklar tanıtılacak, inovasyon yarışmalarında dereceye giren ürünler tanıtılacak, mimari, moda gibi alanlarda etkinlikler, kariyer günleri düzenlenecek.
Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşması hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tim.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.