İcat Kiti Galileo, Üniversiteli Girişimcileri Üretime Davet Ediyor!

Teknoloji lideri Intel, Türkiye’den milyar dolarlık şirket çıkması için gerçekleştirdiği çalışmalarına devam ediyor. Detaylar haberimizde..

Intel, öğrencileri inovasyona teşvik etmek amacıyla geliştirdiği “Intel Galileo - İcat Kiti Programı”nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşen Türkiye ayağında, toplam 37 üniversiteden 60 akademisyene, 1050 adet Galileo Geliştirme Platformu gönderimini tamamladı.

2020’de 19 trilyon dolarlık bir pazar olması beklenen giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin Interneti (IoT) alanında yeni icat ve ürünlerin ortaya çıkması için atılan bu adım sonrasında hedef, üniversitelerle özel şirketler arasındaki işbirliğinin Galileo sayesinde artırılması ve Türkiye’nin trilyon dolarlık pazardan yeni fikirlerle pay alması ve bu fikirleri dünyaya ihraç etmesi.

Öğrenciler arasında girişimcilik kültürünün geliştirilmesini amaçlayan “Intel Galileo – İcat Kiti” programı tanıtım toplantısına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık;  “Çağımızı bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeler şekillendiriyor. Türkiye olarak bu pazarın önemli bir parçası olmak istiyoruz. Bu doğrultuda biz de Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı kurma projesini başlattık. TÜBİTAK’ta üzerinde bu projesi ile kamu bulutu, güvenli kimlik doğrulama, uygulama pazarı, web portalı, veri depolama, uygulama kütüphanesi geliştirmeye yönelik Ar-Ge faaliyetleri yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Intel Galileo - İcat Kiti Programı’yla ilgili de bilgi veren Işık; Bu programı, öğrencilerimizin girişimcilik dinamiğini ortaya çıkarması, inovasyon yaşını aşağıya çekmesi, yeni icatların ortaya çıkmasına imkan sağlaması açısından oldukça önemli buluyorum. Türkiye, son 4 yılda Avrupa’da en çok marka başvurusu yapılan ülke oldu. Endüstriyel tasarım başvurularında ise 2013 yılında Avrupa’da ilk üç ülkeden biri haline geldi. Geçtiğimiz günlerde Teknoloji Transfer Platformunu faaliyete geçirdik. Bu platform ile buluş sahibi ile girişimciyi bir araya getirerek ülkemizin sınai mülkiyet alanındaki potansiyelini harekete geçirmeyi istiyoruz. Galileo İcat Kiti Hibe Programının da, üniversitelerimizdeki sınai mülkiyet alanındaki potansiyeline katkıda bulunacağını ve ülkemizin patent sayısını artıracağını düşünüyorum” dedi.

“Türkiye’den Milyar Dolarlık Şirket Çıkması İçin Vites Büyütmemiz Şart”

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın; “Gelişim ve girişimcilik insanın doğasında var, bugüne kadar farklı şekilde ilerleyen oyunun kuralları, son yirmi yıldaki teknolojik gelişmelerle yeniden tanımlandı. Herkesin teknoloji sayesinde eşit seviyeye geldiği yeni dünyada keşfedilecek çok şey var. Artık dünya ekonomisi girişimcilik üzerine dönüyor, dünyayı değiştiren fikirler dev şirketlere dönüşmüş durumda. 19 trilyon dolarlık giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin Interneti (IoT) pazarı yeni keşifler, yeni kaşifler bekliyor. Akıllı sistemler pazarı tüm sektörlerdeki iş yapış modellerini değiştirecek. Türkiye’den de milyar dolarlık şirket çıkması için vites büyütmemiz gerekiyor. Intel olarak bu konu üzerinde ısrarla çalışıyoruz, hayallerimiz büyük, yapacak çok işimiz var. Başarılı olmak zorundayız, çünkü biliyoruz ki, en güçlü toplumlar, girişimci toplumlardır” şeklinde konuştu.

Intel Ar-Ge Merkezinden Çıkan Projeler Gençlere Örnek Olacak

Türkiye’nin trilyon dolarlık pazardan pay alması için çalıştıklarını ifade eden Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın; “İstanbul, İTÜ Teknokent’te açtığımız Ar-Ge merkezimiz dünyadaki 3. açık Ar-Ge merkezi konumunda.  Bu merkezde Nesnelerin Interneti ve giyilebilir teknolojiler üzerine çalışıyor, yeni projelere destek veriyoruz. Bunların yanı sıra ABD`de SMS Audio ile birlikte ürettiğimiz akıllı kulaklık yazılımının bir bölümü ve girişimcilere yönelik geliştirilen Edison platformu da Türkiye’deki Ar-Ge merkezimizde üretildi. Merkezimizden çıkan projelerin global arenada başarı kazanarak gençlere örnek olmasını hedefliyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Intel Türkiye olarak İstanbul Ar-Ge Merkezi’nde yapılan çalışmalarla birlikte çok kısa zamanda 2 adet patent başvurusunda bulunduk. Merkez daha birinci yılını doldurmadan ilk ürünleri görebildik. Bunun yanında düzenlediğimiz birçok Ar-Ge ve inovasyon odaklı yarışma ve etkinlikle Türkiye’deki genç girişimcilerin yeteneklerini ortaya çıkartmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede Türkiye’deki, genç girişimcilerin Silikon Vadisi deneyimi yaşamasına ve dünyanın en büyük risk sermayesi şirketleriyle buluşarak küresel pazarlara açılma fırsatı edinmesine destek olmak amacıyla farklı projeler yürütüyoruz.

Türkiye’den Girişimci Gençler Çıkması İçin Özel Sektör – Üniversite İşbirliği

Intel, girişimci gençlerin önünü açmak amacıyla gerçekleştirdiği “Intel Galileo - İcat Kiti” projesini bir adım ileri taşımak amacıyla, ODTÜ Teknokent’le de işbirliği gerçekleştirildi. İşbirliği kapsamında, Galileo geliştirme platformları ile ortaya çıkarılan projeler, ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen “Yeni Fikirler, Yeni İşler” yarışmasına katılabilecek. Birinci seçilen fikrin 10 bin dolar para ödülüyle ödüllendirilmesinin yanı sıra, dereceye giren fikirlerin sahipleri ODTÜ Teknokent bünyesindeki kuluçka merkezini 2 yıl boyunca ücretsiz olarak kullanabilecek. Ayrıca, birinci seçilen proje, Intel EMEA Yenilikçilik Zirvesi kapsamında düzenlenen “Challenge-Up” yarışmasına doğrudan katılma hakkı elde ederek, Intel Capital ve benzeri yatırım şirketleri ile buluşma şansına sahip olacak.

İşbirliği ile ilgili bilgi veren Burak Aydın; “Intel Galileo İcat Kiti, Türkiye’nin teknoloji yarışında gençlerimize, akademisyenlerimize yeni bir heyecan getirecek. Bu platform, öğrencilerin bitirme tezlerinde, projelerinde, yeni fikir üretim aşamalarında, üniversite ve sanayi işbirliklerinde kullanılabilecek. Galileo İcat Kiti, öğrencilerin daha nitelikli, donanımlı, tecrübeli hale gelmelerini sağlayacak ve böylelikle gençlerimiz iş hayatına bir adım önde başlayacak, ülkemizdeki rekabetçi teknoloji üretimine kısa sürede katma değer katabilecekler. Bu da, Türkiye’den milyar dolarlık şirket çıkması için önemli bir adım olacak” dedi.

Intel Galileo Nedir?

Kendin-yap tasarımcılar, mühendisler, sanatçılar, ve hobi severlerden oluşan “maker” (amatör geliştirici) toplulukları için tasarlanan Intel® Galileo, 32-bit Intel® Pentium® sınıfı SoC tabanlı, Arduino uyumlu bir geliştirme kartı olup x86 ve Linux yazılım ortamları desteği ile geliştirme kolaylığı sağlar.

Teknoloji Gurusu Muharrem Taç tarafından hazırlanan Intel Galileo inceleme videosunu aşağıda izleyebilirsiniz:

Intel Galileo - İcat Kiti hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.intel.com.tr ve en.wikipedia.org/wiki/Intel_Galileo web sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi üniversiteli genç girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor