birFİKRİNmiVAR? Girişimci Proje Röportajı: FIFO Stoklama Düzeneği

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında bu hafta “FIFO Stoklama Düzeneği” isimli projesi ile dereceye girmeyi başaran girişimci Hulusi Yağ ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız. Detaylar..

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?", Cumartesi akşamları 20:00’da TV 360 ekranlarında girişimcileri tanıtmaya ve ödüllendirmeye devam ediyor. Girişim Haber olarak her Cumartesi dereceye giren projeleri, girişimcileriyle yaptığımız röportajlarla sizlere tanıtmaya devam ediyoruz.

Bu hafta (28/02/2015) "birFİKRİNmiVAR?" girişimcilik yarışmasında yine birbirinden güzel girişimler, seyirci ve jüri üyelerinin beğenisine sunuldu. Yarışmacıların hepsi girişimlerini tanıtarak hedeflerindeki büyük ödüle ulaşmaya çalıştı.

Yarışmaya “FIFO Stoklama Düzeneği” projesiyle katılarak dereceye girmeyi başaran girişimci Hulusi Yağ ile gerçekleştirdiğimiz röportajı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Merhaba Hulusi Bey, Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

"Merhaba. 60 yaşımdayım. ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisiyim. Yaklaşık olarak 30 yıldır ülkemin sesini dünyaya duyurabilecek buluşlar peşinde koştum. Kendime göre birkaç güzel buluş da yapmadım değil. Ancak destek bulmak ya da uygulamak mümkün olmadı. Programda yayınlanan buluşa konu olan proje bile 20 sene önce yaptığım bir çalışmadır."

“FIFO Stoklama Düzeneği” isimli projenizle Bir Fikrin mi Var? Jürisine TV360 ekranlarında sunum yaptınız. Sunum esnasında neler hissettiniz?

"Heyecanlıydım. Televizyona çıkıyor olmaktan ziyade projeme ilgi gösteren değerli jüri beni sevindirdi. Bu saygıdeğer insanlara ve emeği geçen herkese buradan teşekkür ederim. Çekim sırasında “İyi ki varsınız” şeklindeki ifadem yıllardan sonra dinleniyor olmamın bana verdiği mutluluğun yansımasıdır. Tüm buluşu olanlar adına tekrar ediyorum, İyi ki varsınız"

Projenizden bize de kısaca bahsedebilir misiniz? Proje fikriniz nasıl oluştu ve hangi soruna/ihtiyaca çözüm getiriyorsunuz?

"Globalleşen dünyada ticaretin kolaylaşması para kazanmayı zorlaştırmıştır. Bu nedenle para kazanmak ve karını artırmak için yöneticiler her türlü imkanı zorlamayı denemektedirler. Tasarruf etmek de karı artıran bir unsurdur ancak yeterli değildir. İşletmeler en iyi lojistik uygulamayı yapmak zorundadırlar. İşletmelerin günümüzde kar etmek için denedikleri son çare de iyi bir ürün stok yönetimi olmaktadır. Avrupada bazı şirketler kar için stoksuz çalışmayı bile zorlamaktadırlar. Stoksuz çalışmanın mümkün olmadığı durumlarda ise mutlaka “İlk Giren Ürün İlk Olarak Ambardan Çıkar” yöntemi uygulanmalıdır.

Ancak, First In First Out (FIFO) denilen bu yöntem tüm dünyada cam, mermer ve tahta plaka gibi ürünlerin sektöründe uygulanamamaktadır.

Patentini de almış olduğum FIFO Stoklama Düzeneği, bunu kullanacak olan şirketlere çok büyük katma değerler sağlayacak niteliktedir. Bu durum jüri üyelerimizden Yalçın Bey tarafından “Projeyi kullanacak şirketler minnet duyacaklardır” şeklinde vurgulamıştır."

Peki projeniz şuan prototip aşamasında mı? Yoksa seri üretim veya aktif hizmet aşamasıda mısınız?

"Prototip ve deneme testi aşamaları başarıyla geçildi. Patentli buluşumu benden habersiz ve izinsiz olarak ihalede kullanan büyük bir şirket olduğunu da biliyorum."

Projenizi merak eden okurlarımız ve yatırımcılar fikrinizle ilgili detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirler?

"Aklıma ilk gelen e-mail ile ulaşabilecekleridir. hulusiyag@hotmail.com"

Son olarak Girişim Haber okurlarına projenizle veya girişimcilikle ilgili iletmek istedikleriniz nelerdir?

"Kullanacak olan şirkete çok büyük getirisi olan bu projemin yanısıra, elektrik kullanmadan, su ve hava yardımıyla çalışan asansör ile arabalardaki “Hybrid” kullanımını on kat daha performanslı hale getiren buluşumu da gündeme getireceğim.

Buluşlarımızla ülkemizin adını dünyaya duyurmak adına elimizden geleni yapmalıyız. Arabanın motorunu bile yapamayan bir tüketim toplumu olmaktan çıkmalıyız."

Sorularımıza verdiği samimi yanıtlar için "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında dereceye girmeyi başaran girişimci Hulusi Yağ’a teşekkür ediyor, hem yarışma esnasında hemde yarışma sonrasındaki girişimcilik hayatında kendisine ve projesine başarılar diliyoruz.

BİR FİKRİN Mİ VAR? yarışması hakkında diğer detaylar için www.birfikrinmivar.com web adresini ziyaret edebilir, girişim başvurularınızı buradan yapabilirsiniz. "Bir Fikrin mi Var?" her Cumartesi saat 20:00 ‘da TV 360 ekranlarında.

Haberimizi ekosistemimizdeki tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 5.409 kişi okudu.
Kategori: İş Fikirleri, Tanıtım Haberi, Yarışma
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor