Türkiye’nin öncü iş geliştirme ve hızlandırma programı olan Girişim Fabrikası’nın bünyesinde hayat bulan eBrandValue, Silikon Vadisi’nde dünyanın önde gelen yatırımcıları ile buluşarak dünya markası olmaya hazırlanıyor. Detaylar haberimizde..
Uyguladığı özel girişimcilik eğitim programları ile dünya çapında yüksek etki yaratmayı hedefleyen yenilikçi girişimleri daha hızlı başarıya ulaştıran Girişim Fabrikası’nın destek verdiği girişimlerinden birisi olan eBrandValue dünya ekosisteminde görücüye çıkıyor.
Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Akçura ile finans uzmanı Ayşe Akçura tarafından 2012 yılında Girişim Fabrikası desteği ile kurulan eBrandValue, kısa sürede önemli bir başarı elde ederek, ABD’nin en büyük girişim hızlandırma programı olan Y Combinator’un “girişim geliştirme kampı”na katılma hakkı elde etti.
eBrandValue, Y Combinator’ın dünya çapında seçilen sadece 112 girişime sunduğu 3 aylık eğitim ve 120 bin dolarlık maddi desteğini alarak Mart ayı sonunda Silikon Vadisi’nde gerçekleştirilecek Demo Günü’nde yatırımcılarla buluşacak.
eBrandValue, internette insanların yaptıkları sohbet ve konuşmaları kullanarak, hem teorik hem de pratikte etkinliği kanıtlanmış bir algoritma yardımıyla marka değeri oluşturan, bu değeri etkileyen kritik istihbaratları bulup Internet üzerinden interaktif bir şekilde veya e-posta yoluyla raporlayan dünyada eşi ve benzeri olmayan bir hizmet.
eBrandValue’nun dünya genelindeki yeni girişimler için en önemli vitrini konumundaki girişim programı Y Combinator’un Demo Günü’ne katılacak olmasının kendilerini çok gururlandırdığını belirten Girişim Fabrikası Direktörü İhsan Elgin: “eBrandValue Özyeğin Üniversitesi’nde akademisyen olan Tolga Akçura ve ortakları ile Girişim Fabrikası’nda dünyada benzeri olmayan bir fikir olarak ortaya çıktı. TÜBİTAK projesi olarak 50 bin liralık sermaye ile kurulan eBrandValue, Girişim Fabrikası bünyesinde şirketleşerek kısa sürede şirket değerini katlayarak büyüttü. Dünyanın en büyük girişim hızlandırma programı olan ve bugüne kadar yeni girişimlere 5 milyar dolara yakın fon girişi sağlayan Y Combinator’da mart ayı sonunda gerçekleşecek Demo Günü’ne katılacak olan eBrandValue’nun burada yatırımcılardan önemli bir fon desteği alacağına ve kısa sürede de Türkiye’den çıkan global bir marka olarak adından söz ettireceğine inanıyorum.” diye konuştu.
Girişim Fabrikası Sınırları Aştı
Açıklamalarında Girişim Fabrikası’nın geldiği noktaya da değinen İhsan Elgin, çok genç denilebilecek bir program olmalarına rağmen bugün bölgesel bir hub (ağ) konumuna ulaştıklarını belirterek şunları söyledi: “ Girişim Fabrikası’na bugüne kadar 1900 yeni girişim fikri başvurusu oldu ve bunlardan 29’u başarılı bir şekilde hayat buldu. Bu girişimler 50’inin üstünde istihdam yaratırken, 6.5 milyon TL’lik bir ekonomik değer yarattık. Bugün ülkemizde yeni girişim denildiğinde ilk akla gelen programların başında gelmenin ve artık kendi ayakları üzerinde durabilen bir program olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu başarılı trendimiz artık ülke sınırlarımızı aşmaya başladı. 2013 yılında Yunanistan’da açtığımız programımız başarılı bir şekilde büyümesine devam ediyor. Ermenistan’a programımızı tanıtıyoruz. Azerbaycan ve İran’da programımızı açmaya yönelik çalışmalarımız var. Suudi Arabistan’ın önde gelen üniversitelerinden King Abdullah Üniversitesi’ne eğitimler verdik. Kısa süre önce de İngiltere’den program işbirliği konusunda teklif aldık.”
Girişim Fabrikası
2011 senesinde Özyeğin Üniversitesi bünyesinde kurulan Girişim Fabrikası, yoğun rekabet içindeki kurumların, girişimlerin ve STK’ların iş modellerini güçlendirmelerini, az kaynakla kısa zamanda yenilikçi iş modelleri geliştirmelerini sağlayan, çalıştay ve mentorluk odaklı bölgesel iş hızlandırma programı. Turkcell, TEB, SAP, Mastercard ve Intel gibi kurumlar tarafından desteklenen program, dünya çapında yüksek etki yaratmayı hedeflemiş, ölçeklenebilir ve yenilikçi girişimleri hedeflerine daha hızlı ulaştırmak için tasarlanmış, mentorluk odaklı ve girişim sermayesi destekli, Yunanistan ve Türkiye’de hizmet veren girişimcileri geliştirmeyi amaçlıyor. Programdan 4 yılda 1900 başvurudan 29 girişim mezun olurken, 56 kişilik istihdam ve 6.5 milyon TL’lik ekonomik değer yaratılmış.
Y Combinator
Dünyanın en büyük girişim hızlandırma programı olan Y Combinator, kurulduğu 2005 yılından bugüne 700 girişime destek verdi. 1400 kurucunun mezun olduğu programdan çıkan girişimlerin toplam değeri 30 milyar dolara ulaşmış. Mezun girişimlerden 3 milyar dolara yakın bir gelir elde eden Y Combinator, yılda iki kez Demo Günü düzenleyerek buraya katılmaya hak kazanan girişimleri yatırımcılarla buluşturuyor. Demo Günü öncesi start-up’lara (son seferde 112) 120 bin dolar yatırım yapan Y Combinator, bu start-up’ları 3 aylığına Silikon Vadisi’nde konuk ediyor. Burada onlarla yoğun bir şekilde birlikte çalışarak iş modellerini şekillendiriyor ve şirketlerini yatırım almaya hazır hale getiriyor. Ancak Y Combinator’ın işi Demo Günü’nde bitmiyor. Hem Y Combinator ortakları hem de mezunlarının network’ü girişimcilere şirketlerinin ömrü boyunca yardımcı olmaya devam ediyor. Y Combinator’ın ortakları arasında yeni girişim fikrinde dünyanın en önemli isimleri arasında yer alan Paul Graham, Sam Altman, Robert Morris, Trevor Blackwell ve Jessica Livingston gibi isimler yer alıyor.
eBrandValue
Tolga Akçura’nın Amerika’daki akademik kariyeri sırasında pazarlama alanında kanıtlanmış bir teoriyi sosyal medyaya uyarlama fikri olarak doğan eBrandvalue, Tolga Akçura ve Ayşe Akçura tarafından 2012 yılında hayata geçirilmiş. Özyeğin Üniversitesi’nde Doçent olan Tolga Akçura yine üniversite bünyesindeki Girişim Fabrikası’nda eBrandValue’yu kurmuş.
Girişim Fabrikası hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.girisimfabrikasi.com'u, eBrandValue hakkında daha detaylı bilgi edinmek için ise www.ebrandvalue.com web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Girişim Haber olarak Girişim Fabrikası ekibini ve eBrandValue ekibini tebrik ediyor, haberimizi girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.