Sivaslı Mucitten Tasarruf Ettiren Profesyonel Kat Kaloriferi!

Sivaslı 39 yaşındaki mucit Yusuf Zafer, geliştirdiği sistemle yılda 110 lira ödeyerek hem evini ısıtıyor hem de elektrik ve sıcak su ihtiyacını karşılıyor. Nasıl mı? Bizzat kendi geliştirdiği kat kaloriferi sistemiyle. İşte detaylar..

Sivaslı 39 yaşındaki mucit Yusuf Zafer, geliştirdiği sistemle yılda 110 lira ödeyerek hem evini ısıtıyor hem de elektrik ve sıcak su ihtiyacını karşılıyor. Nasıl mı? Bizzat kendi geliştirdiği kat kaloriferi sistemiyle. İşte detaylar..

Sivas'ın Ulaş ilçesinde, ilkokul üçüncü sınıftan sonra eğitimine devam etmeyen ve çok az derecede okuma yazma bilen 39 yaşındaki Yusuf Zafer, geliştirdiği "profesyonel kat kaloriferi" ile yılda 110 lira ödeyerek hem evini ısıtıyor hem de elektrik ve sıcak su ihtiyacını karşılıyor.

"Mucit Yusuf" Olarak Biliniyor

Ulaş'a bağlı Gürpınar köyünde yaşayan, ilkokul üçüncü sınıftan sonra eğitimine devam etmeyen ve çocuk yaşta oto elektrik-elektroniğe merak saran Zafer, çevresinde "Mucit Yusuf" olarak biliniyor. Yurt dışında iş makinelerinin tamiri konusunda uzun yıllar çalışan ve daha sonra kalorifer sistemleri üzerine yoğunlaşan 3 çocuk babası Zafer, 11 bin 700 liraya mal ettiği, antifriz basıncıyla çalışan "profesyonel kat kaloriferi" sayesinde evini tasarruflu şekilde ısıtıyor.

5 Yıldır Evinin Elektrik ve Sıcak Su İhtiyacını Karşılıyor

Bu makineyle 5 yıldır hem evinin ısınmasını sağlayan hem de elektrik ve sıcak su ihtiyacını karşılayan Yusuf Zafer, yıllar önce kalorifer sisteminin nasıl çalıştığını merak etmesi üzerine bir sistem geliştirmek için çalışmaya başlamış ve  2009 yılında "profesyonel kat kaloriferi"ni üretmiş.

24 Volt Elektrik Üretiliyor

Makinenin çalışma sistemi;

  • Sistem ilk olarak aküyle çalışıyor.
  • Daha sonra 7 dakika ısınan antifrizden elde edilen basınç, makinedeki çarkı döndürüyor ve 24 volt elektrik üretiliyor.
  • Bu sırada akü devreden çıkıyor. Trafoya aktarılan 24 volt elektrik, makinedeki kart sayesinde 220-380 volta yükseliyor.
  •  Elde edilen elektrik ile de sistem çalıştırılıyoryoruz. 5 yıldır kullanıyorum, bir arıza vermedi" dedi.

Sistemin çok masraflı olmadığını sadece 15 günde bir antifriz eklediğini belirten Zafer, makinedeki 100 litrelik su deposu sayesinde evini ısıtıp, sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyor.

110 Liraya Isınma ve Elektrik İhtiyacı Karşılanıyor

Makineyle 8 kilovat saat elektrik üreten Zafer, bu elektriğin 6 kilovatının sistemin çalışmasına gittiğini, geri kalan kısmıyla da evinin ihtiyacını karşıladığını belirtti.

Yusuf Zafer, ebatları büyük olan makineyi evinin antresine kurmuş. Antifrizle çalışan makineye yılda 2 teneke antifriz alıyor. 2 teneke antifriz için ödediği 110 lirayla evinin 1 yıl boyunca ısınmasını, elektriğini ve sıcak suyunu karşılıyor.

Sistem istenildiği zaman devre dışı bırakılabiliyor ve şebeke elektriğine geçiş yapılabiliyormuş. Ayrıca makinenin içerisindeki termostat sayesinde hava sıcaklığına göre evin sıcaklığı otomatik olarak ayarlanılıyormuş.

Sıkışma, patlama ve zehirlenme riski yok"

Yusuf Zafer, makinenin patentini 2009 yılında almış. Yaptığı bu icat için Yusuf Zafer'e yaklaşık 30 bin lira verilmiş. Makinenin seri üretimi için girişimcilerden ve yatırımcılardan destek bekleyen Sivaslı Mucit, ürettiği cihazda sıkışma, patlama veya zehirlenme gibi risklerin bulunmadığını söylüyor. Mucit Yusuf Zafer'e ulaşmak isteyen girişimci ve yatırımcı okurlarımız Sivas Ulaş Gürpınar Köyü Muhtarlığına buradan ulaşabilirler.

Girişim Haber olarak Yusuf Zafer'i Tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Derleme haberimizi yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Fırat
Fırat
Haber içeriği doğru ise, enerji üretimi alanında önemli bir gelişme sağlayabilir. Bence herşeyi devletten beklememek gerekir. Türkiye'de henüz gelişmeyen özel yatırım fonları bu ürünü araştırarak yatırım yapabilir.
Hasan TAPAN
Hasan TAPAN
bu icadın ve bu mucidin (Yusuf Zafer) şu andaki durumunu merak ediyorum doğrusu. Eğer ulaşabilirseniz sevinirim doğrusu...

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor