Türkiye Helal Turizm Sektöründe Dünya Lideri Olabilir!

15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı kapsamında düzenlenen “Helal Turizm” konulu panelde Türkiye’nin dünyadaki helal turizm pazarındaki yeri tartışıldı. Panelistler Türkiye’nin kaynakları sayesinde dünyanın helal turizm lideri olabileceğini söyledi. Detaylar haberimizde..

15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı kapsamında düzenlenen “Helal Turizm” konulu panelde Türkiye’nin dünyadaki helal turizm pazarındaki yeri tartışıldı. Panelistler Türkiye’nin kaynakları sayesinde dünyanın helal turizm lideri olabileceğini söyledi.

15’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı kapsamında düzenlenen panellerde “Helal Turizm” paneline Uluslararası İş Forumu Başkanı Erol Yarar, TÜRSAB Genel Müdür Vekili Murat Kalkan, Evra Turizm Genel Müdürü Cüneyt Çetin ve Balıkesir Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu katıldı.

“Ortadoğu Kış Turizm Merkezi Olabiliriz”

Uluslararası İş Forumu Başkanı Erol Yarar, Türkiye’de 1996 yılında ilk kez Antalya bölgesinde kurulan helal turizm otellerinin geliştiğini, helal turizmin toplumun talepleri doğrultusunda önemli bir sektör haline geldiğini söyledi. Türkiye’nin Ortadoğu’nun kayak merkezi olabileceğini, bunun için 48 şehirde 100 adet merkez belirlendiğini aktardı. Yarar şöyle devam etti:

“Önümüzdeki 12 yıl içerisinde kış turizmine yönelik 5 bin hotel yapılması planlanıyor. Bizim turizmi mutlaka yerel kültür ve değerlere uygun bir hale getirmemiz gerekiyor. Erzurum Belediyesi ile bu konuda helal otel konusunda çalışmalarımız sürüyor.”

Helal Turizm Çalıştayı Gerekli

TÜRSAB Genel Müdür Vekili Murat Kalkan, Güney Kore’nin helal turizm konusunda bilgi almak için Türkiye’ye başvurduğu bir ortamda Türkiye’nin en kısa zamanda helal turizm konulu bir çalıştay düzenleyerek bu konudaki stratejinin belirlenmesi gerektiğine değindi.

Helal Turizm Pazarı 139 Milyar Dolar

Evra Turizm Genel Müdürü Cüneyt Çetin ise Türkiye’de 1995 yılında ilk örneklerinin görüldüğü ancak dünyada 2008 yılında yaygınlaşmaya başlayan helal turizm konusunda standartların belirlenmesi için uluslararası bir kuruma ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 2103 yılında dünya genelinde 135 milyon turistin seyahat ederek 139 milyar dolar harcama yaptığını aktardı. Helal turizmin 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4.8 oranında büyüdüğünü söylerine ekleyen Çetin, 2020 yılında pazarın büyüklüğünün 192 milyar dolar seviyesinde olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Çetin söyle devam etti: “Türkiye sahip olduğu kaynaklar itibariyle helal turizmin dünya lideri olmaya aday en güçlü ülkesidir. Gerekli yatırımların yapılmasıyla ve pazarlama faaliyetlerin artırılmasıyla Türkiye’nin dünyada ilk üç helal turizm ülkesi olması mümkündür.”

Gecikmiş Hakkın Tecellisi Helal Turizm

Balıkesir Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu ise Türkiye’nin dünyada helal turizmden yeterince pay alamadığını, ülkemizde ise vatandaşların talep etmesine rağmen son 10 yılda gerçekleşen, gecikmiş bir hakkın tecellisi olduğunu söyledi. Sadece Müslüman ülkelerde değil Avrupa ve Amerika’da da helal turizme yönelik büyük bir talep olduğunu, normal bir turistin ortalama 800 dolar harcarken helal turizme dahil bir turistin ortalama bin 250 dolar harcadığına vurgu yaparak, helal turizmin ülke gelirlerini de artıracağına dikkat çekti. Hacıoğlu, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı  olmak üzere işletmecilerin, turizmcilerin, dernekler ve tüm sosyal paydaşların bir araya gelerek herkesin bu artan talebi dikkate almaları gerektiğini sözlerine ekledi.

15’inci Uluslararası MÜSİAD Fuarı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.musiadfair.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor