TÜBİTAK 48. Bilim Ödülleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Detaylar haberimizde..
TÜBİTAK 48. Bilim Ödülleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Türkiye’nin en prestijli bilim ödülleri olan ’48. TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK- Gelişmekte Olan Dünya İçin Bilimler Akademisi (TWAS) Teşvik Ödülü’ için Çankaya Köşkü’nde tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen törene Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, davetliler ve ödül alan bilim insanlarının aileleri katıldı.
TÜBİTAK Ödül Geleneği filminin gösterimi ile başlayan törende, Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu ve Prof. Dr. Cihan Yurdaydın, Özel Ödül sahibi Prof. Dr. Yusuf Altıntaş ve Prof. Dr. M. Utku Ünver birer konuşma yaptı.
Gerçekleştirilen TÜBİTAK Tanıtım Filmi gösteriminden sonra da, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün konuşmasını gerçekleştirdi.
“Bilim ve Sanat Takdir Edildiği Yerde Yeşerir”
Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, TÜBİTAK ödül törenlerini son 7 yıldır Çankaya Köşkü’nde yapmaktan duyduğu gururu dile getirerek, “Çünkü şuna inanıyorum: Marifet iltifata tabidir. Hatta hekimliğin önemli isimlerinden İbn-i Sina, ‘Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder’ diyor. Eğer bilim ve sanat takdir ve teşvik edilirse, orada yeşerir ve çok büyük başarılar, maharetler ortaya çıkar” dedi.
Bugün Türkiye’nin bilim ve teknoloji, araştırma alanlarına olağanüstü önem verdiğini görmekten büyük memnuniyet duyduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, uzun yıllardan sonra böyle bir döneme girildiğini kaydetti.
Türkiye’nin Bilim Adamlarına Verdiği Önem
ABD’de dünyanın her tarafından değerli bilim adamlarının bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Takdir ettikleri, teşvik ettikleri ve sahip çıktıkları için vardır. Türkiye bunun farkına varmıştır ve bu alanda önemli düzenlemeler yapmaktadır. Kurallarını değiştirmiştir, teşviklerini artırmıştır, fonlar çok gelişmiştir, üniversitelerin sayısı çok artmıştır. Türkiye bu alana önem vermektedir. Memnuniyetle görüyorum ki bunun neticeleri görülmeye başlanmıştır. Her zaman yurt dışındaki Türk bilim adamaları Türkiye’ye gelmez deriz. Ama onları durduk yere çağırmaya hakkımızın olmadığını da bu kürsüden defalarca söylemişimdir. Artık biz çağırmadan, Türkiye’nin bu önemi verdiğini gördükleri için önemli dönüşler başlamıştır” dedi.
“Türkiye Artık Önemli Bir Bilim ve Araştırma Merkezi Haline Geliyor”
Bilim adamlarının dönüşlerinde geçen seneye göre bu sene 5 misli artış olduğunu TÜBİTAK Başkanı’nın söylediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu ancak kendiliğinden olursa, bilim insanları kendi kararıyla dönerse değerlidir. Yoksa onları getirip de zorla burada bir göreve oturtmak, onların döndüğü anlamına gelmez. O geçici bir geliştir. Türkiye’nin artık önemli bir bilim ve araştırma merkezi haline geldiğinin ortaya çıkmasıyla bu beyin akışındaki dönüş gerçekleşecektir” dedi.
“Bilim ve Teknoloji Aşkının Çocuklara ve Gençlere Aşılanması Çok Önemli”
Bilim ve teknoloji aşkının çocuklara, gençlere aşılanmasının çok önemli olduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu bakımdan geçen hafta mutlu günlerimden birini burada yaşadım. Uluslararası olimpiyatlara katılan Türk öğrencilerin kazandıkları başarılar; yirmiye yakın kızlı-erkekli öğrencinin başarısı. Göğüslerinde altın, gümüş, bronz madalyalarla geldiler, burada onlarla konuştum, sohbet ettim; tek tek sorduğumda gerçekten çok heyecan verici ve gurur verici, binlerce öğrencinin içinden seçilmiş, Türkiye’de ve daha sonra da dünyadan gelen binlerce öğrencinin içinden girdikleri, matematik, fizik, biyoloji, bilgisayar dallarında madalya kazanmaları ve hepsinin gelecekle ilgili düşüncelerini dinleyip onlarla konuştuğumda, bir kez daha Türkiye’nin geleceğinden büyük bir gurur duydum” dedi.
Bilim ve teknoloji heyecanını gelecek nesillere aktarmanın bir yolunun da medya olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu açıdan medya kuruluşlarından gelişmiş ülkelerde olduğu gibi teknoloji ve bilime daha çok yer vermeleri ve bunu hayatın bir parçası haline getirmelerinin önemine vurgu yaptı.
Ödüllerin, devletin en üst katında sahiplenmenin, en büyük manevi teşvik olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda ödül alan bilim insanları ile onlara bu ortamı hazırlayan üniversiteleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK’ı tebrik ettiğini söyledi.
Bakan Ergün: Ar-Ge Harcamalarının Payı Yüzde 17 Arttı
Ödül alan bilim insanlarını kutlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'deki akademisyenlerin ve bilim insanlarının bugün ulaştıkları seviyeye ne kadar zor şartlar altında geldiklerini herkesin bildiğini söyledi. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da Ar-Ge harcamalarının payında yüzde 17'lik artış yaşandığını, 10 yıl ünce 0,44 olan payın 0,92 seviyesine geldiğini ifade eden Bakan Ergün, şunları söyledi: “10 yıl sonra 2 trilyon dolarlık milli gelirin yüzde 3'ünü Ar-Ge harcamalarına ayırmak istiyoruz. 60 milyar dolarlık Ar-Ge harcaması yapan, bunun üçte ikisini özel sektörün, üçte birini kamunun yaptığı bir Türkiye inşa etmek istiyoruz"
Hükümet olarak bilime, bilgiye, öğrenmeye adanmış hayatların yanında olmayı sürdüreceklerini aktaran Ergün, "İnşallah millet olarak yakında, artık değişik alanlarda Nobel Ödülü alan akademisyen ve bilim adamlarına da sahip olacağız. Fizikçilerimiz, ekonomistlerimiz, matematikçilerimiz artık bu istikamette ciddi bir mesafe almaya başladılar." diye konuştu.
Prof. Altunbaşak: İnovasyon Ekosistemini Oluşturmalıyız
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da, 21. yüzyıla Türkiye'nin adının yazdırılması için inovasyon ekosistemi oluşturulması gerektiğine dikkati çekti. Altunbaşak, şunları söyledi: "Bizi bugünlerden geleceğe taşıyacak olan inovasyon ekosistemimizin aktörlerinin profiline bakarsak, karşımıza, yaratıcı, kalıplar dışında düşünebilen, etkili iletişim kurabilen, bilgiyi yorumlayarak rasyonel sonuçlar çıkarabilen, girişimci ruha sahip, araştırmacı, bilişim teknolojilerini en iyi şekilde kullanan bireyler çıkıyor. Bu yetkinliklerin altında da temel değerler sistemi olarak, 'kendin için istediğini başkası için de iste' altın prensibi bulunuyor. TÜBİTAK olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek için, geleceğin bu niteliklere sahip bilim insanlarını yetiştirebilmek için TÜBİTAK Bilim Okulları kurma hazırlıkları içerisindeyiz.”
Prof. Dr. Altunbaşak, bilimsel çalışmaların hemen yarın geleceği değiştirmeyeceğini ancak uzun vadede hem günlük hayatı hem de toplumun refah düzeyini inovasyon sistemi ve eğitimin belirleyeceğini kaydetti.
Ödülleri Cumhurbaşkanı Gül Takdim Etti
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, ödülleri sahiplerine takdim etti. Ödül takdimi sonrasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın da katılımıyla hatıra fotoğrafı çektirildi. Ödül töreni resepsiyon ile son buldu.
16 Bilim İnsanına Ödül Verildi
Ülkemizde yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde katkılarda bulunan hayattaki bilim insanlarına verilen Bilim Ödülü’ne bu yıl Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cihan Yurdaydın layık görüldü.
Bilim Ödülü’ne eşdeğer olarak verilen Özel Ödül ise yurtdışında yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bilim insanlarına veriliyor. Özel Ödül’ü bu yıl British Columbia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Altıntaş, Boston College’nden Prof. Dr. M. Utku Ünver aldı.
Teşvik Ödülü’ne ise; Sabancı Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İnanç Adagideli ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Burç Mısırlıoğlu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sibel Akar, Zirve Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zübeyir Çınkır, Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Özgür Güler ve Yrd. Doç. Dr. Coşkun Kocabaş, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Aktürk, Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Seda Keskin Avcı, ODTÜ’den Doç. Dr. Haluk Külah, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Münire Erman Akar ve Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zekai Halıcı layık görüldü.
TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü’nü de Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Turgay Ünver aldı.
Bilim ve Özel Ödül alan bilim insanlarına altın plaket ve ödül beratı, Teşvik Ödülü alanlara ise gümüş plaket ve ödül beratı verildi. Bilim Ödülü’ne layık görülen bilim insanlarına ayrıca araştırma desteği de verilecek.
Ödül alan bilim insanlarını tebrik ediyor, haberimizi tüm okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.