Dünya'nın Çeşitli Yerlerindeki Türk Girişimcilerden Kısa Kısa Başarı Hikayeleri

Geçen yıl düzenlenen ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK)’in en önemli faaliyetlerinden biri olan Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nda kısa ve öz bir şekilde başarı hikayelerinden bahsedilen girişimcileri bilginize sunalım dedik. Dünya Türk İş Konseyi hakkında detaylı bilgi ve projeleri için www.tdik.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. İşte Dünyadaki bazı Türk girişimcilerinden kısa ve öz başarı hikayeleri..

Geçen yıl düzenlenen ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK)’in en önemli faaliyetlerinden biri olan Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nda kısa ve öz bir şekilde başarı hikayelerinden bahsedilen girişimcileri bilginize sunalım dedik. İşte Dünyadaki bazı Türk girişimcilerinden kısa ve öz başarı hikayeleri..

Japonlara Baklavayı Sevdirdi - Soner ÖNER / Japonya

Japonya sevgisiyle tatil amacıyla gittiği ülkede kalarak orada kendi şirketini kuran Soner Öner adlı girişimci, Japonya’da gıda sektörünün en çok tercih edilen isimlerinden biri oldu. Öner Türkiye’den zeytin, zeytinyağı, baklava, salça, reçel gibi ürünler ithal ederek Japon pazarına sunuyor.

Soner Öner Japonya’daki başarısını şöyle anlatıyor: “Türkiye’den gıda ithalatı yapıyoruz. Tamek, Orkide Yağları, Rapunzel, Yörsan, Güllüoğlu, Bahçıvan, Ladin Reçelleri’nin temsilciliğini yapıyoruz. Türk ürünlerine Japonya’da büyük ilgi var. Baklava, zeytin, peynir, incir, üzüm, salça, zeytinyağı satıyoruz. Şirketimin adı Baharu ve şirketi sıfırdan ben kurdum. Japonlarla iş yapmak ve onlara alışık olmadıkları gıdalar satmak dünyanın en zor işlerinden biridir, ama biz 11 yıldır bunu başarıyoruz. Süpermarketlere Türk ürünlerini satıyoruz. Ben 11 yıldır buradayım. Çocukluğumdan beri Japonya ve Japonlara ilgim vardı. Ben de oradaki iş imkânlarını araştırmaya başladım. 2 haftalığına buraya geldim ve 11 ay dönmedim. Japonca kursuna gittim. Daha sonra üniversiteyi burada bitirdim.”

Fas’ta Başladı Sırada Fildişi Sahilleri Var - Fatih YILMAZ / Fas

Fatih Yılmaz Fas’ta Türk insanının girişimci ruhunu temsil ediyor. Temizlik, kozmetik ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren Yılmaz, yakında Fildişi Sahilleri’ne de yatırım yapacak.

Fatih Yılmaz “Neden Fas” sorusuna şöyle cevap veriyor: “2002 yılında Fas’a ilk geldiğimde ticari anlamda Fas’ta ciddi eksiklikler olduğunu gördüm. Ülkenin insanları, doğal yapısı ve iklim özellikleri, ülkenin ihtiyaçları burada iş yapmamızı tetikleyen en önemli unsurlar oldu Temizlik, kozmetik ve tekstil olmak üzere üç ana sektördeyiz. 2005′de temizlik ve kozmetik üretime geçtik. 2008′de tekstil-hazırgiyim sektörüne girdik. Aynı zamanda Fas ve Türk firmalarına danışmanlık hizmeti veren firmamızın 500′ü aşkın Faslı firmayla ciddi irtibatı var.”

Küba’daki Tek Türk Firması - Ömer GİRAY / KÜBA

Küba’daki tek Türk firmasının sahibi Ömer Giray ise ülkenin ithalatına ve ihracatına yön veriyor.

Giray Küba’da bulunma nedenini şöyle açıklıyor: “Latin Amerika’nın abisi durumundaki Küba’da henüz Türk firmalarının bulunmaması, ileride potansiyel bir ekonomi olacağına inancımız ve insanlarına karşı olan sevgi ve güvenimizden dolayı buradayız. Firmamız Küba’daki ilk ve tek Türk şirketi. 4 yıldır Havana’dayız. Her iki ülke arasındaki ticarette dolaylı veya direk olarak yüzde 95 katkı sağlıyoruz. Mevcut ihracatın ve ithalatın neredeyse tamamını bizim firmamız gerçekleştiriyor. Bunun dışında Havana her yıl gerçekleştirilen Havana International Fuarı Expo Cuba’da Türk pavyonunu 3 yıldır organize ediyoruz.”

Monako’nun En Büyük Şövalye Nişanını Aldı - Dr. İlhami AYGÜN / Monako

Monako’da uzay antenleri, uydular üzerine çalışan Dr. İlhami Aygün, çalışmalarından dolayı ülkenin en büyük şövalye nişanıyla ödüllendirildi.

Türk girişimcisini Monako’da temsil eden Dr. İlhami Aygün uzay sistemleri üzerine çalışıyor. Aygün başarılı çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Şirketimiz uydu, uzay konusunda entegre telekomünikasyon hizmetleri veriyor. 1991′de Fransız devlet kurulusu Aerospatiale şirketinin Telekom uyduları bölümünde direktör olarak çalışmaya başladım. Türkiye’nin Turksat uyduları dahil Avrupa ve Ortadoğu’da birçok ülkenin uydu sistemlerini dizayn edip, üretim sorumlusu ve yörüngeye fırlatımı sırasından Fransızlar adına “Chef de Mission” görevlerinde bulundum. Newyork Bilimler Akademisi’ne kabul edildim. 2007′de Monako’nun en üstün şövalye nişanı “Chevalier de Ordre de St. Charles” ile ödüllendirildim.”

Tunus’taki Türk Lokumu - Çetin KARAÇOBAN / Tunus

Çetin Karaçoban Tunus’ta Türk lokumu ve şekerleme ticareti yapıyor. Rusya’ya ihracat yapıyor. Başarılı girişimcinin ‘Beybaba Loukoum Turque’ adlı kendi markası var.

Tunus’a ateşe olarak giden Çetir Karaçoban, girişimci ruhunu emekli olduktan sonra harekete geçirmiş. Karaçoban başarı hikâyesini şöyle anlatıyor: “2001 yılından bu yana lokum, nugat ve şekerleme ticareti yapıyorum. İç pazarda Beybaba Loukoum Turque markamızla yer edindik. Rusya’ya ihracat yapıyoruz. Tunus’a ilk defa 1996 yılında ateşe olarak geldim ve üç yıl çalıştım. Bu arada yaptığım araştırmada bu sektördeki eksikliği fark ettim. Görevim sona erinci sektöre girdim ve şu ana kadar geçen süredeki çalışmalarımızdan çok memnunum.”

Amerikalılara Kredi Notu Veriyor - Yaşar DAĞLAR / ABD

Dünyanın finans merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde kişisel kredi raporu, kurumsal kredi raporu, ev kredisi veren Yaşar Dağlar aynı zamanda Amerika’nın 50 eyaletinde firma kuruyor.

Temiz Kredi adlı şirketiyle dünya finans sektörünün kalbinde Türk girişimcisini temsil eden Yaşar Dağlar anlatıyor: “Finans sektöründe kimlik hırsızlığı, kişisel kredi raporu ve skoru, kurumsal kredi raporu, mortgage, ev kredisi ve loan modification diye tanımladığımız ev kredilerinin tekrar yapılanması üzerine hizmet veriyoruz. 50 eyalette firma kurulmasına yönelik hizmet veriyoruz. Amerika’ya üniversite eğitimi için geldim.  Önce halı temizleme firması kurdum. ABD’deki Türk firmalarıyla ilgili bir projede müdür olarak görev yaptım. Daha sonra New Jersey’de “Temiz Kredi” firmasını kurdum. Uzun süreler bu ülkede yaşamam, ABD’deki yaşam standartlarını ve koşullarını bilmemden dolayı burada iş yapmaya karar verdim. Türkler için yurt dışında, özellikle Amerika’da ‘iş yapmanın zorlukları’ diye bir kavram olduğunu sanmıyorum.”

Karayipler Pazarı Ona Emanet - Tanal Mete AKÇAYLI / Karayipler

Hem iş adamı hem de fahri Başkonsolos olan Tansal Mete Akçaylı, kurucusu ve CEO’su olduğu CSS şirketi ile Karayipler ve Barbados’da Türk rüzgârı estiriyor.

Akçaylı başarı öyküsünü şöyle anlatıyor: “Taahhüt ve servis sektörlerinde çalışıyorum. Türkiye’nin St. Vincent ve Grenadines Fahri Başkonsolosuyum. Sahibi ve ortağı olduğum birkaç şirket var. Aynı zamanda Barbados menşeli bir CSS adlı bir firmanın kurucusu ve CEO’suyum. Firmanın iki konusu var.  Birincisi; yangın, güvenlik, otomasyon ve havalandırma sistemlerinin taahhütlerini yapmak, ikinci ise kapı, kilit, aksesuarları, banyo ve mutfak ürünlerini toptan pazarlamak. CSS özellikle ticari inşaat sektörüne yönelik bir firma. CSS Karayipler’de 12 ülkede faaliyette ve kendi sektörünün en tanınan firmalarından biri.

İkinci şirketim IMT (International Management and Trust), Dominik, St. Vincent ve Barbados’da ofisleri bulunan, off-shore danışmanlık, şirket kurulumu ve yönetim servisleri veren ayrıca Dominik’in ekonomik vatandaşlık işlemlerini yapan bir firma. IMT firmasının yönetim kurulu başkanıyım. Bir diğer şirketim Integral Systems de Barbados menşeli. Türkiye den Karayip adalarına ihracat yapmak isteyen firmalara danışmanlık hizmeti veriyor. Bu hizmetler arasında ürünlerin karayip piyasasına uygunluğu, piyasa araştırması, distribütörlüklerin bulunması gibi hizmetler sunuyor. Karayipler inşaat, yapı malzemeleri, yiyecek, içecek, turizm ile beraber küçük servis işletmeleri, mağazacılık gibi fırsatlar mevcut. Türk işadamları hızlı, pratik kolay çözüm üretiyor. Kurultay çok iyi bir adım, umarım hep beraber bu fikri, pozitif uygulamalarımızla verimli ve sürekli hale çevirebiliriz.”

Uzakdoğu’dan Amerika’ya ve Afrika’ya İhracat Yapıyor - Halit Özkan YÜKSEL / SİNGAPUR

Çin’den Avrupa’ya, Türkiye’den Afrika’ya pek çok ürünü ihraç eden Halit Özkan Yüksel, Türkiye’den mal alıp başka ülkeler satmak istiyor.

Yüksel Uzakdoğu’da gerçekleştirdiği çalışmalarını şöyle aktarıyor: “Firmamızı 2005 yılında kurduk. İşe Türk firmalarına danışmanlık, acentelik yaparak başladık. Uzun zaman Uzak Doğu’da yaşayan birisi olarak Malezya, Endonezya Çin bildiğim bir coğrafya idi. Kendi şirketimizi kurmadan önce de öğrencilik yıllarında başladığımız tercümanlık, danışmanlık hizmetlerini meslek olarak yürütmeye karar verdim.  Birçok sektörde acentelik, aracılık hizmetimiz oldu. Bu arada da bizim de kendi ürünümüz, markamız olmalı diyorduk son birkaç yıldır. Sonunda Avrupa’da özellikle çok kullanılan, tüketilen alüminyum folyo işine girdik. Şu anda Çin’de yaptırdığımız ürünleri Almanya, İsveç, Danimarka, Hollanda ve Belçika’ya satıyoruz. 1998 yılından bu yana Singapur’dayım. Daha önce yerel firmalarda çalıştım. Singapur’un bir geçiş limanı, ticaret merkezi olması, bilgi ağının çok iyi olması ticari bağlamda bir referans olması bizi burada kalmaya ve ticaret yapmaya sevketti.

Türkiye’den mal alıp başka ülkelere satmak istiyoruz. Bunda da Singapur’un uluslararası ticaret ağından çok faydalanıyoruz. Şu anda Türkiye’den Afrika’ya makarna ihraç etmeye başladık. Özellikle her şeyi dışardan ithal eden bir ülke olarak gıda ürünleri bir fırsat olabilir Türk firmaları için. Singapur’da üretim hemen hemen yok denecek kadar az. Su, meyve suyu, gıda ürünlerinin tamamı dışardan ithal ediliyor. Türk firmaları bu konuda Uzakdogu’ya açılabilirler.”

Kolombiya’dan Maden Çıkıyor, Dünyaya Satıyor - Gökhan KANTARCIGİL / Kolombiya

Kolombiya’da özellikle inşaat sektörü için büyük fırsatlar olduğunu öne süren Gökhan Kantarcıgil, bölgenin gelişmekte olan Kolombiya’nın fırsata çevrilebileceğini ekliyor.

Madencilik sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Bölge ülkeleri, Avrupa ve Türkiye’de termik santral ve çimento fabrikalarına termik kömür tedarik ediyoruz. Şirketimiz Kolombiya’da 2008 Eylül’ünden itibaren faaliyet gösteriyor. Bogota’da ofisimiz var. Şu anda kendimize ait bir maden yok ancak kendi madenimizi açacağız, araştırıyoruz. Kolombiya yeraltı kaynakları bakımından çok zengin bir ülke. Ülkenin en büyük ihraç kalemi kömür. Yabancı sermaye çekmeye başladılar. Hem Atlantik hem de Pasifik okyanusuna kıyısı olması nedeniyle farklı coğrafyalara hitap edebiliyor. Biz de dünyadaki enerji hammaddesi ihtiyacının daha da artacağını düşünerek Kolombiya’nın ülke potansiyeli yüksek ve bakir olduğu için bu ülkeye yatırım yaptık. Globalleşen dünyada aslında ülkeler bazında zorluklarda benzerlik göstermeye başladı. Eğer ülkede yerel olarak ilişkileriniz güçlü değilse ve dilini bilmiyorsanız hangi ülkede iş yaptığınız çok farketmiyor.

Kolombiya son 6 yıldır ciddi bir ekonomik hamle içinde. Bizim sektörümüz olan madencilik bunlardan biri. Özellikle Çin, Japonya, Kore gibi ülkelerin şirketlerinin Latin Amerika’da çok faal olarak bu konuda çalıştıklarını görüyoruz. Türkiye’nin enerji hammaddesi bakımından fakir bir ülke olduğu düşünülürse Kolombiya çok öne çıkıyor. Bunun dışında ülkede önümüzdeki 5 sene içinde 30 milyar dolara yakın alt ve üst yapı yatırımları yapılacak. Otoyollar, havalimanları, limanlar yapılacak. Türkiye’deki inşaat şirketleri için büyük fırsatlar var. Tarım ve hayvancılık yapmak isteyenler için de iyi fırsatlar barındırıyor. Kolombiya aslında 45 milyonluk gelişen nüfusu ile pek çok alanda iyi bir pazar. Türk şirketleri son yıllarda ihracat hamlesi içinde. Ancak bunun kalıcı olması pazarın içinde sürekli olmak ile mümkün. Gelişmiş ülkelerin yıllar önce yaptığını biz bugün yapmaya başladık. Ama hızlı öğreniyoruz. Türk şirketlerinin pratik ve hızlı servisi pazarda kalıcı olmalarını sağlıyor. Türk işadamları için Türkiye’de aynı işi yapan bin şirket olacağına herhangi bir ülkede bu işi yapan ilk şirket olmak büyüme açısından büyük avantaj sağlayacaktır. Dünya Türk Girişimciler Kurultayı çok iyi bir organizasyon. İşadamlarının birbirini tanıması ve Türkiye merkezli daha büyük ticaretlerin yapılmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda farklı bir ülkede başarılan bir iş bizim açımızdan da örnek olacaktır.”

Dünya Türk İş Konseyi hakkında detaylı bilgi ve projeleri için www.tdik.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Ülkemizi başarıyla temsil eden Türk girişimcilerimizi tebrik ediyor, haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve biligisine sunuyoruz.

Yorumlar

ümit umut
ümit umut
Yurt dışında yaşamak ve ortak iş düzeni  kurmak  …
Orta Asya da Kırgızistan merkezli ve aynı zamanda Özbekistan ve Kazakistan da açılabileceğimiz altyapısını hazırladığım bir iş projem adına az bir sermaye koyarak hem çalışma izni hem de oturma izni ve şirket ortağım olacaksınız bu yüzden az sermayesi olan bir ortak arayışındayım ilgilenirseniz tanışmak isterim. Büyük risklere girmeden hayırlısı ile başaracağız ben kendimden ve projemden eminim.
Saygılarımla…
nemesis.73@outlook.com
Skype :    nemesis.73_1
deryanur bülen
deryanur bülen
fatih yılmaz hakkında keşke daha uzun özet verseydiniz

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor