Girişimciler, Artık Şirketinizi 1 Dakikada İnternetten Kurabileceksiniz!

Şirket kurmak isteyenler kendilerine tanımlanan numara ile internetten 1 dakikada işlemlerini yapabilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği “MERSİS” projesi sayesinde şirket kurmak isteyenler kendilerine tanımlanan numara ile internetten 1 dakikada işlemlerini yapacak. MERSİS hakkında, Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın düzenlendiği 12. Anadolu Odaları Eğitim Semineri’nde mali müşavirlere bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, işlemlerin nasıl yürüyeceğini anlattı. Detaylar haberimizde..

Şirket kurmak isteyenler kendilerine tanımlanan numara ile internetten 1 dakikada işlemlerini yapabilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği “MERSİS” projesi sayesinde şirket kurmak isteyenler kendilerine tanımlanan numara ile internetten 1 dakikada işlemlerini yapacak.

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) hakkında, Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın düzenlendiği 12. Anadolu Odaları Eğitim Semineri’nde mali müşavirlere bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, işlemlerin nasıl yürüyeceğini anlattı.

Özel Bir Numara Verilecek

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun en önemli düzenlemelerinden birinin elektronik ortamda işlem yapabilmeye imkan sağladığını hatırlatan Yücel, MERSİS’in Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) projesinin bir örneği olduğunu söyledi. Yücel, ilgili bütün kurumlar arasında mutabakat sağlanarak vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi benzersiz 16 haneli numarayla sisteme bağlanarak şirket kuruluş işlemi, şube kuruluşu, tasfiye, terkin, ana sözleşme değişikliği yapabileceğini belirtti.

Sistem Üzerinden Sözleşme Hazırlanıyor

MERSİS’in pilot bölge seçilen Mersin’de 1.5 yıldır uygulandığını, 1 hafta önce İzmir’de uygulama başlandığını, Kasım ayında Ankara ve İstanbul’da, yılbaşında ülke genelinde hayata geçeceğini ifade eden Yücel, “Ofisinizden sisteme giriyorsunuz, kimlik doğrulama işlemini yapıyorsunuz. Şirketinizi kuruyorsunuz, ortaklarınızın kimlik bilgilerini sisteme yazıyorsunuz. Sistem üzerinden ana sözleşmeyi hazırlıyorsunuz. Yeni TTK bu programda uygulanıyor hata yapmanız mümkün değil. Elektronik ortamda noter onayına gidiyor. Elektronik imza ile noter onaylıyor. Ticaret Sicil Müdürü onaylayarak tuşa basınca şirket kurulmuş olacak. İlgili vergi dairesinin ekranında bu bilgiler görünecek ve gerçek vergi numarası ile mükellefliği tesis edilecek. Kuruluş giderleri online olarak ödenecek. 2004 yılında yapımına başlanan projenin tamamlanması için 2007 yılında işlemler hızlandırıldı ve yoğun şekilde sürüyor. Projenin uygulamaya alındığı gün, şirketlerin kuruluş ve değişiklik işlemleri elektronik ortamda yapılacak. Türkiye’deki şirket verilerinin yüzde 80 oranında sisteme aktarımı sağlandı. Yapılan işlemler Ticaret Sicil Gazetesinde elektronik ortamda online olarak yayınlanacak” dedi.

Yücel, şirketlerle ilgili bilgi almak isteyen diğer resmi kurumların 1 dakika içinde sistemden bütün bilgilere sahip olacağını, büyük bir zaman tasarrufunun da sağlanacağını sözlerine ekledi.

1 Ocak 2013 İtibariyle Uygulama Başlıyor

1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yeni şirket kuruluş işlemleri ve bu şirketlerin değişiklik işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile devreye giren bilişim uygulamaları kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan MERSİS projesi 1 Ocak 2013 tarihinde tüm Türkiye’de uygulamaya geçecek. Ticaret sicil işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirileceği MERSİS ile manuel olarak tutulan ticaret sicil bilgileri merkezi bir veri tabanına taşınacak.

MERSİS’in önceki adının Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi olduğunu ama bu ismin projenin kapsamını tam olarak karşılamaması sebebiyle Merkezi Sicil Kayıt Sistemi olarak değiştirildiğini belirten Yücel, “Bu projede ticaret sicil kapsamındaki bütün işletmeler tekil, anahtar, benzersiz bir numarayla takip edilecek. Vatandaş İsmail Bey’in TC kimlik numarası olduğu gibi işletmelerin de tekil, benzersiz bir anahtar numarası olacak” diye konuştu.

MERSİS İle Neler Değişecek?

  • 1 Ocak 2013′ten itibaren yeni şirket kuruluş işlemleri ile bu şirketlerin değişiklik işlemleri elektronik ortamda MERSİS üzerinden gerçekleştirilecek.
  • Türkiye’deki ticaret sicil müdürlüklerinin eski kayıtlarının 1 Ocak 2013′e kadar uygulamaya dahil edilmesi hedefleniyor.
  • Mersin’de bir yılı aşkın bir süredir devam eden pilot uygulama kısa bir süre önce İzmir, Samsun ve Denizli’de de uygulanmaya başladı.
  • MERSİS’in yazılımı sayesinde ticaret sicil müdürlüklerinin birbirlerinden farklı uygulamaları arasında birlik sağlanacak.
  • Projenin, İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile entegrasyonu bulunuyor.
  • Vakıflara ve derneklere de sistem üzerinden birer benzersiz numara verilecek.
  • Şirketin ortakları, yetkilileri ve sermaye yapısına ilişkin ticaret sicilinde aleni olarak ulaşılabilen bilgilere MERSİS ile Türkiye’nin her yerinden vatandaşlar elektronik ortamda anlık erişim sağlayabilecek. Nitelikli bilgilerin kullanımı kamu kurumları açısından mümkün olacak.
  • Proje kapsamında oluşturulan ticaret sicil veri tabanının eş değeri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde de kurulacak.

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) hakkında çok daha fazla bilgi için mersis.gumrukticaret.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca konuyla ilgili İTO duyurusu da ilginizi çekebilir.

Haberimizi şirket kurmak isteyen girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Not: Değerli okurlarımız, sistemle ilgili gelişmeler için ilgili kuruma erişmeye çalışıyoruz. Güncel bilgileri edindiğimizde hem buradan hemde yeni bir haber olarak sizlerle paylaşacağız.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor