T.C. Kalkınma Bakanlığı, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Intel, gençlerin teknolojiden yararlanıp girişimci bireyler olmasına katkıda bulunma amacıyla Intel Öğrenci – Teknoloji ve Girişimcilik Programı kapsamında 6 bin gence ders verecek.
Genç nüfusun, ülkelerin kalkınmasındaki önem yadsınamaz. Türkiye sahip olduğu genç nüfusa rağmen, sahip olduğu yüzde 18′lik genç işsizlik oranıyla dikkat çekiyor. Bu doğrultuda, sürdürülebilir kalkınma sürecinde ülkemizin rekabet gücünün artırılması için genç işsizliğinin azaltılmasınin temel gereksinimlerin başında geliyor. Detaylar için
T.C. Kalkınma Bakanlığı, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Intel, gençlerin teknolojiden yararlanıp girişimci bireyler olmasına katkıda bulunma amacıyla Intel Öğrenci – Teknoloji ve Girişimcilik Programı kapsamında 6 bin gence ders verecek.
Genç nüfusun, ülkelerin kalkınmasındaki önem yadsınamaz. Türkiye sahip olduğu genç nüfusa rağmen, sahip olduğu yüzde 18′lik genç işsizlik oranıyla dikkat çekiyor. Bu doğrultuda, sürdürülebilir kalkınma sürecinde ülkemizin rekabet gücünün artırılması için genç işsizliğinin azaltılmasınin temel gereksinimlerin başında geliyor.
15-30 yaş arası gençler Intel Öğrenci – Teknoloji ve Girişimcilik Programı sayesinde girişimcilik, eleştirel düşünme, işbirliği ve teknoloji okuryazarlığı gibi 21. yüzyıla özgü beceriler kazanarak girişimcilik algı ve bilgilerini geliştirebilecekleri gibi internet araçlarını ve ofis uygulamalarını kullanarak, bir fikri formüle etmeyi ve fikirlerini gerçekleştirmek için bir iş planı oluşturup sunmayı da öğrenecekler. Bunun yanı sıra proje kapsamında iş fikirlerini kurgulayan gençlerle sermaye sahibi işadamlarının buluşturulması, düzenlenecek fikir fuarlarında gençlere işadamlarına fikirlerini sunma ve hayata geçirme fırsatı yakalama olanağı sunulacak.
Teknolojiyi Üretmenin Önemi
Konuyla ilgili konuşan T.C. Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, gelişen ve değişen dünyada teknolojinin ülkelerin rekabet gücünü arttırmaları için önemli bir araç olduğunu, bu araçtan etkin olarak yararlanamayan ülkelerin yarışın dışında kalma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Ceylan, iyi tasarlanmış, toplumun ihtiyacına cevap verebilecek fikirler, internet gibi teknolojik araçlar sayesinde düşük maliyetlerle başarı hikâyelerine dönüşebileceğini belirtirken, teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda üreten veya dönüştüren olabilmenin önemine değindi.
Türkiye’nin çok büyük bir genç insan potansiyeli olduğuna değinen Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, buna rağmen genç işsizlik oranının yüzde 18,3 olmasının atlanmaması gereken bir ayrıntı olduğunun altını çizdi. Bu doğrultuda istihdam yaratmanın önemini vurgulayan Aydın, bunun en önemli yollarından birinin girişimcilik programlarını yaygınlaştırmak olduğunu belirtti. İstanbul’da düzenlenen eğitmen eğitimleri ile 7 bölgeden 26 ilden 100 eğitmen yetiştirildiğini anlatan Aydın, şu ana kadar 21 ilde 26 eğitim gerçekleştirilerek 560 gence sertifika verildiğini ifade etti.
Konuya değinen Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Onursal Başkan Sezai Hazır, gençlerin ekonominin büyük bir gücü olduğunu söyledi. Hazır, “Intel Öğrenci – Teknoloji ve Girişimcilik Programı” ile gençlerin kapasitelerini ve inovatif düşünme kültürünü geliştirmeyi, içlerindeki potansiyelin farkına varmalarını sağlamayı, onları girişimcilerle buluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Şirket olarak girişimciliğin altyapısına, girişimcilik ekosisteminin oluşturulmasına ve bu konudaki algının pozitif yönde değiştirilmesine katkı vermeyi sürdüreceklerinin altını çizdi.
Intel Challenge ve Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge (IBTEC) Yarışması Hakkında
Intel girişimciliği desteklemek amacıyla her yıl Berkeley Üniversitesi işbirliği ile birlikte “Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge” Yarışması düzenlemektedir. Ayrıca Intel dünya çapında prestijli eğitim kurumları ve girişimciliği destekleyen organizasyonlarla işbirliği içinde üniversite öğrencileri için Intel® Challenge adı altında bölgesel iş planı yarışmaları düzenlemektedir. Intel Challenge’ın amacı, girişimcilik hareketini desteklemek ve teknoloji projelerine ilgi yaratarak bu projelerin büyüyerek büyük şirketlere dönüşmesine ve yeni iş olanakları yaratılmasına yardımcı olmaktır. Intel Challenge ve Intel tarafından desteklenen diğer yerel girişimcilik programlarını kazanan iş planları; mentorluk, 150 bin doların üzerinde para ödülü ve Intel ve UC Berkeley Technology Enterpreneurship Challenge Yarışması’na katılma şansı kazanıyor. Global yarışmada dünyanın dört bir yanından gelen ekipler toplam 40 bin dolar değerindeki ödüller için mücadele ediyor ve Silikon Vadisi girişimcilerinden doğrudan değerlendirmeler alıyorlar. Technology Entrepreneurship Challenge yarışmasında birinci olan proje 25 bin dolar nakit ödül ve CEO Zirvesi’ne davet kazanacak. Ayrıca tüm yarışmacılar, yarışma kapsamında verilen eğitim, potansiyel yatırımcılarla tanışmalar, reklam ve sektör uzmanları ile fikir alışverişleri gibi avantajlara sahip.
Haberimizi öğrenci girişimcilerimiz ve internet girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.
Erdem Öztürk / Girişim Haber