Dil İçin Gittiği İngiltere'de Milyonlarca Dolar Ciro Yapıyor!

Cafer Mahiroğlu Türkiye’de pek tanınmayan bir tekstilci. Onun hikayesi Türk tekstilcilerinin hikayelerine benzemiyor. Top Shop, New Look, Dorothy Perkins, Tesco, Evans gibi zincirlere üretim yapan Armondi Tekstil’in 20 yıldır İngiltere’de yaşayan sahibi Cafer Mahiroğlu, yılda 250 milyon dolarlık ciro yapıyor. Mahiroğlu, geçtiğimi aylarda İngiltere’de 250 mağazası olan Select adlı zinciri aldı, Türkiye’de mağaza atağına geçip cirosunu ikiye katlayacak. İşte detaylar..

Cafer Mahiroğlu Türkiye’de pek tanınmayan bir tekstilci. Onun hikayesi Türk tekstilcilerinin hikayelerine benzemiyor. Top Shop, New Look, Dorothy Perkins, Tesco, Evans gibi zincirlere üretim yapan Armondi Tekstil’in 20 yıldır İngiltere’de yaşayan sahibi Cafer Mahiroğlu, yılda 250 milyon dolarlık ciro yapıyor. Mahiroğlu, geçtiğimi aylarda  İngiltere’de 250 mağazası olan Select adlı zinciri aldı, Türkiye’de mağaza atağına geçip cirosunu ikiye katlayacak.

Cafer Mahiroğlu'nun hikayesi diğer Türk tekstilcilerinin hikayelerine benzemiyor. Türkiye’de üretim yapıp yurtdışına açılan biri değil. Kendisinin ağzından laf almak da hiç kolay değil. Yaptıklarını anlatırken daldan dala atlıyor. Vietnam’dan Londra’ya uzanıyor.  Cafer Mahiroğlu dünyaya gözlerini Sivas’ta 6 çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak açtı. Babasını erken kaybetti. Ailesi İstanbul’a göç etti. Liseye kadar İstanbul’da okudu. Ailesi okumasını çok istiyordu, abileri, ablaları onu hep destekledi. ’Dil öğrenmeden adam olunmaz’ sözüne inandılar ve Cafer Mahiroğlu İngiltere’ye dil öğrenmeye ve işletme okumaya gitti. İngiltere’de dil öğrenmeye çalışırken Türklerin yoğun olarak çalıştığı tekstil sektöründe part time iş buldu Mahiroğlu, çünkü aynı zamanda da çalışmak zorundaydı. Kısa zamanda kumaştan, iplikten anlar, kalıp bilir oldu. Öğrenimini yarıda bıraktı. Şimdilerde bu yüzden pişman olsa da, ’o yaşlarda iş öğrenmek, para kazanmak istedik’ diyor.

İlk 5 Tekstil Şirketinden Biri

Cafer Mahiroğlu yaştan konuşmaktan hiç hoşlanmıyor. ’Yaşım yok’ diyenlerden. 20 yıllık bir iş geçmişim var deyince yaşını tahmin ediyorum pek de yanılmadan. 43 yaşındaki Cafer Mahiroğlu’nun şirketi Armondi, İngiltere’nin en büyük 5 tekstil şirketi arasında. Armondi, Evans, Wallis, Dorothy Perkins ve Top Shop’un yanı sıra, BHS, Next, New Look gibi mağazalar için üretim yapıyor.
Yıllık 250 milyon dolarlık cirosu olan Armondi son atağıyla İngilizleri de şaşırttı. Cafer Mahiroğlu batmak üzere olan 250 mağazalık Select markasını 13 milyon sterline satın aldı. Geçtiğimiz hafta Bakırköy’de ilk mağazasını açan Mahiroğlu Türkiye’de de mağazalaşma kararı aldı.

Londra'da okurken çalışmaya başlamışsınız.
Evet. İşletme okuyordum, aynı zamanda da çalışıyordum. Galiba hızlı davranmak istedim. Kısa zamanda işi öğrendim, ’İngiliz patronlardan ne farkım var, ben işi biliyorum’ diye düşündüm. Atak davrandım ama çok da zorlandım. Arkadaşlarım beni hayalperest bulurdu.
nasıl kendi işinizi kurdunuz?
1987 yılıydı. İşi öğrenmiştim. Yatırım için biraz paraya ihtiyacım vardı. Durumu abimlere ve ablama anlattım. Gerekli parayı topladım. Atölye kurdum. İşin ilginç yanı o dönemde başaracağıma 6 Pakistanlıyı ikna etmiş olmamdır. 6 Pakistanlı vardı yanımda çalışan. Sonra siparişlerle büyüdük.

Ne üretiyordunuz?
Aracı kurumlar vardı, onların verdikleri siparişleri yapıyorduk. Kısa zaman sonra aracı kurumlarla işin yürümeyeceğini de gördüm. Ama o markaların kapısını çalsam, bana iş vermezlerdi. Onlarla çalışan bir firmayı almaya karar verdim.

O kadar paranız var mıydı?
İşleri iyi gitmeyen bir firmayı aldım. Zaten benim geçmişime baktığınızda bunu görürsünüz, ben hep batma aşamasında olan firmaları alıp ayağa kaldırırım, yeni iş hiç kurmadım. Bunu İngiliz gazeteleri de yazdı.

Çok uzun süre Türkiye’de üretim yapmadınız. 1995 yılında ise Türkiye’de fabrika kurdunuz, bu kararı nasıl aldınız?
1995 yılında Türkiye’de de üretime başladık, çünkü İngiltere’de maliyetler çok yükseldi. 1995-2000 yılları arasında çok büyüdük. İngiliz kadın giyim markalarının hemen hemen hepsine üretim yapar hale geldik. Ben önce Büyükçekmece’de bir yer aldım. Türkiye’de de fabrika kurmadım, kurulu bir yeri aldım, yukarı çıkardım. O dönem Türkiye’de 2 bin 500 çalışanım oldu.

Şu anda kaç çalışanınız var?
Şu anda Türkiye’de 800 kişi.

Başka nerede üretiminiz var?
Romanya, Vietnam ve Gürcistan’da fabrikalarım var. Romanya’da 1500 kişi çalışıyor.

İngiliz gazetelerinde İngiliz markaları için yılda 12 milyon parça üretim yaptığınız yazıyor, doğru mu bu rakam?
Doğru. Bu rakam artacak yakında. Select markasını yeni aldım. 3 ay oldu. Select çok büyüyecek ve benim üretimim de iki katına çıkacak. Şu anda Gürcistan’da ve Hong Kong’ta üretim için araştırmalar yapıyorum.

Select markasını nasıl satın aldınız?
250 mağazalık bir zincir Select. Batmak üzereydi. Şimdi 125 mağazaya düşürdüm, iş yapmayan mağazaları kapattım. Select İngiltere’de çok iyi biliniyor. Son yıllarında duraklamadaydı. Şimdi benimle birlikte yeni koleksiyonla çok hızlı büyüyecek. Hedefim 2010’da 500 milyon dolar ciro yapmak. Adımı daha çok duyacaksınız.

Bakırköy’de Select mağazasını geçtiğimiz hafta açtınız. Neden Bakırköy?
Orada 5 katlı kendime ait olan bir yerim vardı. Çok güzel bir mağaza oldu. İlk orada deniyorum ama yeni mağazalar da açacağım.

Birçok alışveriş merkezi doldu, onlar için geç mi kaldınız?
Alışveriş merkezlerine öncelikle girmek istemiyorum. Halkın yoğun olarak kullandığı caddelerde uygun yer arıyorum.

Neden?
Tüm alışveriş merkezleri iyi iş yapmıyor. Yıllardır şunu gördüm: Halkın alışveriş yaptığı yere gideceksin, halk senin ayağına gelmeyecek. İşlek caddelerde daha iyi iş olacağını düşünüyorum.

Sizin hedef kitleniz nedir?
18-35 yaş grubu ve B sınıfı. A değil. A ve A artıyı hedeflemiyorum. Onun altı benim hedefim. Türkiye’de yüzde 90’a hitap etmek istiyorum.

Son dönemde Türkiye’de A ve A artı gelir grubuna hitap eden markaların sayısı arttı. Bunları incelediniz mi?
Ben zor durumda olduklarını sanıyorum. Türkiye’nin gerçeklerini görüyorum, ülkenin gelişmişlik seviyesi ortada. Biz Rus ya da Arap değiliz, o markalara o kadar para ödeyelim.

Stresinizi nasıl atarsınız?
Her gün yüzerim, nerede olursa olsun yüzmek isterim. Strese teslim olursanız başarılı olamazsınız.

Detaylı bilgi edinmek için www.selectfashion.co.uk ve www.ozdemiructekstil.com web adreslerini ziyaret edebilirsiniz. Cafer beyin hikayesi için şu videoyu izleyebilirsiniz;

Vatan Gazetesi'nden Elif Urgu'nun röportajı ile birleştiridğimiz derleme haberimizi siz değerli okurlarımızla paylaştık. Bu başarı hikayesini ilgi ve bilginize sunuyor, iyi haftalar diliyoruz.

Not: Yayınladığımız bu makale 2011 yılına aittir, dolayısıyla içerdiği bilgiler ve veriler yayınlandığı tarih itibariyle geçerlidir.

Bu içeriği 64.937 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Girişimci Hikayeleri
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Hakan Kaya
Hakan Kaya
Cafer Mahiroğlu özellikle Türkiye bağlantılı işler yapması nedeniyle İngiltere'de gururumuzu kabartan girişimcilerin en başında geliyor. Özellikle dil öğrenmek veya master eğitimi gibi çeşitli nedenlerle İngiltere'ye gelen girişimci ruha sahip bir çok Türk vatandaşı burada kalarak kendi işini kurmakta. Özellikle ECAA 2 Turkish Businessperson veya Ankara Antlaşması Vizesi olarak bilinen vize türü ile sermaye ve sektör sıkıntısı olmadan Türk vatandaşlarına girişimlerini İngiltere'de kurma imkanı veriyor. Hem Birleşik Krallık hem de Türkiye'den ücretsiz başvuru yapabileceğiniz bu vize türünde en önemli unsur ise iş planı olarak öne çıkmakta.
Yasemin Karakul
Yasemin Karakul

   Merhaba
Kisa bir süre önce izmir organize sanayi sitesinde tekstil üzerine birçok iş yaptim . Nerdeyse tüm bölümleri ile alakalı bilgiye sahibim.ingiltereye geleli 3 ay oldu ve sizlerle çalışmak istediğimi letmek istedim.
Başlangıç seviyesinde istediğiniz departmanda çalışabilirim
En kısa zamanda bilgi verirseniz çok mutlu olurum  

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor