Girişimcilerinin En Büyük Korkusu Siyasetteki Gerginlik

Türkiye ekonomisinin geleceğinden umutlu olan genç ve kadın girişimcilerin yüzde 35’i ekonominin önünde en büyük risk olarak siyasi ortamın gerginleşmesini görüyor. Dünyanın 102 ülkesinde kutlanan Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen Girişimcilik Kongresi, 81 ilden yaklaşık 500 temsilcinin katılımıyla devam ediyor.

Türkiye ekonomisinin geleceğinden umutlu olan genç ve kadın girişimcilerin yüzde 35’i ekonominin önünde en büyük risk olarak siyasi ortamın gerginleşmesini görüyor.

Dünyanın 102 ülkesinde kutlanan Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen Girişimcilik Kongresi, 81 ilden yaklaşık 500 temsilcinin katılımıyla devam ediyor.

40’ın üzerinde ilde 200’ü aşkın etkinlik ile kutlanan Global Girişimcilik Haftası çerçevesinde TOBB’un Ankara’da düzenlediği Girişimcilik Kongresi’nde yapılan interaktif anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Genç girişimcilerin profillerinin ve geleceğe yönelik beklentilerinin belirlenmesi amacıyla örnekleme metoduyla gerçekleştirilen ankete 81 ilden 220 girişimci katıldı. Katılımcıların yüzde 62’isini kadınlar, yüzde 38’ini ise erkekler oluşturdu.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin katıldığı Girişimcilik Kongresi’nde gerçekleştirilen ankette, katılımcıların yüzde 35’i siyasi ortamın gerginleşmesini ekonomide riski arttıran en önemli faktör olarak gördüklerini bildirdi. Ankete katılanların yüzde 24’ü mevzuat ve bürokratik engelleri, yüzde 18’i işsizliği, yüzde 15’i finansmana erişimdeki sıkıntıları, yüzde 8’i ise bütçe açığını ekonomide riski artıran en önemli faktör olarak sıralıyor.

Katılımcıların Profilleri

Ankete katılan 220 genç ve kadın girişimcinin yüzde 49’u 30-39 yaş, yüzde 23’ü ise 40-49 yaş aralığında yoğunlaşıyor. Girişimcilerin yüzde 48 gibi büyük bir bölümü ticaret-hizmetler sektöründe faaliyet gösterirken, yüzde 22 sanayi, yüzde 10 inşaat yüzde 8 turizm, yüzde 7 tarım ve yüzde 5 ile bilişim sektöründe yer alıyor.

İstihdam Artacak, Türkiye Büyüyecek

Genç ve kadın girişimcilerin yüzde 57’si 2011 yılında şirketlerindeki istihdamın artmasını beklerken, 35’i istihdam sayılarının değişmeyeceğini, sadece yüzde 7’si azalacağını düşünüyor.

Bu yılla karşılaştırıldığında 2011’de ekonominin durumunun nasıl görüldüğü sorusuna ise ankete katılanların yüzde 50’si ekonominin daha iyiye gideceği yönünde görüş bildirdi. Katılımcıların yüzde 33’ü ekonominin aynı seviyede kalacağı yüzde 17’si ise kötüye gideceğine inanıyor.

Girişimciliğe Yüksek Vergi Ve İstihdam Maliyeti Set Çekiyor

Ankette dikkat çeken bir hususta girişimcilerin kendi kaynaklarını kullanarak iş yaşamına katılmış olmaları. Girişimcilerin yüzde 44’ü dışarıdan destek almadan kendi yarattıkları kaynaklar ile işlerini kurduklarını ifade ediyor. Girişimcilerin yüzde 36’sı ailenin mevcut işlerini devam ettirdiğini belirtirken, yüzde 8’i ise dış kaynak kullanarak iş hayatına atıldığını vurguluyor.

Yine ankete katılanların yüzde 25’i girişimciliğe yönelik en büyük engel olarak yüksek vergi ve/veya istihdam maliyetlerini görüyor. Yüzde 21’i ise yüksek finansman maliyetlerine dikkat çekerken, yüzde 19’luk grup ise kayıt dışılıktan şikayetçi.

Kaynak: TOBB

Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 3.883 kişi okudu.
Kategori: Etkinlik, İş Dünyası

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor