Girişimciler Başarı Öykülerini ve Örnek Projelerini Paylaştı

TOBB Girişimcilik Kongresi’nin ikinci gününde düzenlenen oturumlarda girişimciler başarıya nasıl ulaştıklarını anlatırken, kadın girişimci ve genç girişimci kurullarının gerçekleştirdiği örnek projeler dile getirildi. Oturumların ardından kongreye katılanların değerlendirmelerini dinleyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kongrenin girişimciliğin öneminin vurgulanması açısından önemine işaret ederek, “Ne kadar organize olabilirsek sesimiz o kadar gür çıkar ve etkili olur” dedi.

TOBB Girişimcilik Kongresi’nin ikinci gününde düzenlenen oturumlarda girişimciler başarıya nasıl ulaştıklarını anlatırken, kadın girişimci ve genç girişimci kurullarının gerçekleştirdiği örnek projeler dile getirildi. Oturumların ardından kongreye katılanların değerlendirmelerini dinleyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kongrenin girişimciliğin öneminin vurgulanması açısından önemine işaret ederek, “Ne kadar organize olabilirsek sesimiz o kadar gür çıkar ve etkili olur” dedi.

TOBB Girişimcilik Kongresi kapsamında düzenlenen oturumlar, Gazeteci-Yazarlar Muharrem Sarıkaya ve Serpil Yılmaz’ın moderatörlüklerinde “Nasıl Başardılar? Zirveye Tırmanış Öyküleri” ve “İl KGK ve GGK’lar Tarafından Gerçekleştirilmiş Örnek Projeler” başlıkları altında devam etti. Oturumların son bölümünde ise TEPAV Girişimcilik Enstitüsü’nden Prof. Dr. Serdar Sayan’ın yönettiği değerlendirme bölümü gerçekleştirildi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin kalkınmasında girişimci sayısının artırılmasın hayati derecede önem taşıdığını vurguladı. Girişimcilik yeteneğinin rekabetin en önemli aracı olduğunu bildiren Kestelli, iş hayatındaki başarılarının sırlarını paylaştı. Işınsu Kestelli, iş hayatına üniversite son sınıf öğrencisi iken asgari ücretle çalışarak başladığını ve her türlü işi yaptığını anlattı. İzmir Ticaret Borsası’nda ilk kadın yönetim kurulu üyesi ve ardından da yönetim kurulu başkanı olduğunu hatırlatan Kestelli, “İş hayatında en önemli hedefim, yaptığım işi çok iyi yapabilmek. Anne olduktan 15 gün sonra işime devam ettim. Anneliği ve iş hayatını birarada yürütmeye çalışıyorum. Sevdiğiniz işi yaparsanız size asla yük gelmez” diye konuştu. Kestelli, kadınlara bazı sosyal alanlarda pozitif ayrımcılık yapılmasına karşı olmadığını ancak iş dünyasında böyle bir uygulamaya gerek olmadığını ifade etti.

Koton Mağazacılık Yöneticisi Gülden Yılmaz

Koton Mağazacılık Yöneticisi Gülden Yılmaz ise konuşmasında iş hayatındaki dönüm noktalarından söz etti. 1988 yılında 25 metrekarelik bir dükkânda 5 bin lira sermayeyle girişimciliğe soyunduklarını anlatırken, bu işin geleceğine inanarak, 3 ay sonrasında görevinden istifa ettiğini ve kendi yolunu çizdiğini dile getirdi. Yılmaz, girişimcinin analitik hayalperest özelliğinin en önemli unsur olduğunun altını çizerken, “Girişimciler dünyayı değiştirebilir” dedi. Yılmaz, 25 metrekarelik yerden, bugün 26 ülkede 260 mağazaya ulaştıklarını söyledi.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi de, yaklaşık 20 yıldır ticaret hayatının içerisinde olduğunu belirterek, bir masa bir sandalye ile açtığı sigortacılık bürosundan bugünkü noktaya nasıl geldiğinden bahsetti.. En önemli sırrın çok çalışmak olduğunun altını çizen Yemişçi, kendi işinin yanı sıra sosyal alanda da çalışmalar yapmaya karar verdiğini söyledi. Özlem Yemişçi, önce Oda’nın Meclis üyeliğine sonra da yönetim kurulu üyeliğine ve yönetim kurulu başkanlığına gidişinin öyküsünü anlatırken, “Kadın erkek demeden çok çalışanların başarılı olacağına inanıyorum. İnanç görmediğine inanmaktır. Mükafat da inandığını görmektir” dedi. Yemişçi, programlı çalışıldığı takdirde insanın ailesine de yeterli zamanı ayırabileceğini söyledi.

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş ise 31 yaşında Oda Başkanlığı’na ulaşan başarı öyküsünden kesitler verdi. 2009 yılında küresel krizin yaşandığı bir dönemde Oda Başkanlığı’na seçildiğini belirten Karataş, hafta sonlarını hep üyelerinin ziyaretine ayırdığını ve iletişime büyük önem verdiklerini belirtti. O dönemde parası ve ihtiyacı olduğu halde kriz nedeniyle alışverişten kaçınan insanları teşvik etmek amacıyla ‘indirimli günler’ kampanyası yürüttüklerini bildiren Karataş, üreticilere yönelik olarak da yöresel ürünler fuarı gerçekleştirdiklerini anlattı. Karataş, görev geldiğinde Organize Sanayi Bölgesi’nde 450 olan istihdam sayısını bugün 1000’e ulaştığını amaçlarının 2011 yılında 2500 kişinin istihdamı olduğunu bildirdi.

TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Mendi

TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Mendi ise, arkadaşlarının ısrarları ile Ticaret Odası Meclisi seçimlerine girdiğini ve büyük bir muhalefetle mücadele ederek Üye seçildiğini belirtti. Şu an Belediye Meclis Üyeliği görevini de yürüttüğünü ifade eden Mendi, Konya’da kadınların çok yol katettiğini belirtti. KAGİM’e şu anda 270 kadının kayıtlı olduğunu söyleyen Hatice Mendi, hayali fikre fikri de eyleme dönüştürme sloganını hatırlattı. KAGİM üyelerinin ağırlıklı olarak mefruşat, gıda, takı ve el sanatları üzerine çalıştığına işaret edene Mendi, el sanatlarını değerlendirmek isteyenler için 12 semt pazarında yerler oluşturduklarını ve kadınların el emeklerinin karşılığını almalarına yardımcı olduklarını dile getirdi.

TOBB Yalova Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yıldız Tuna

TOBB Yalova Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yıldız Tuna konuşmasında, Kurul olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. İlk yaptıkları faaliyeti kendilerini tanıtmak üzere yoğun bir ziyaret programı uygulamak olarak açıklayan Tuna, ilk anlaştıkları kurumlardan birisinin de Yalova Üniversitesi olduğunu bildirdi. Tuna üniversite ile iş dünyası arasında köprü oluşturduklarını anlattı. Rol model olan insanların başarı öykülerini anlatmalarının önemine işaret eden Tuna, bu anlamda “Girişimcilik Aşısı” isimli projelerine büyük önem verdiklerinden söz etti. Yıldız Tuna, yeni girişimciler çıkardıklarını, aslında bunun da bir inovasyon örneği olduğunu vurguladı. Tuna, başlangıcını TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’ın yaptığı, sosyal medya üzerinde satış içerikli bir proje geliştirdiklerini ve Kasım sonunda sanal bir alışveriş merkezi açacaklarını duyurdu.

TOBB Batman Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Adnan Özdemir

TOBB Batman Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Adnan Özdemir de, girişimciliğin ve istihdamın önemi üzerinde durdu. Genç Girişimciler Kurulu olarak öncelikle Ticaret Odası ile ortak konferanslar ve toplantılar düzenlediklerini bildiren Özdemir, İŞKUR ile beraber hareket ederek 115 yeni elemana istihdam sağladıklarını ifade etti. Batman Üniversite işbirliğinde pazarlama ve muhasebe alanında 80 elemana istihdam sağlayacak projelerini anlatan Adnan Özdemir, “Batman’da Organize Sanayi Bölgesi’nde 35 fabrika var. Ancak kimse farkında değil. Biz onların bilinirliğini artırabilmek için basınla beraber her hafta birini ziyaret ederek, onların tanıtımını yapmak, bilinirliklerini artırmak istedik. Ayrıca Batman’da girişimcilik kulübü açtık” diye konuştu.

TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı İbrahim Kürşat Tuna

TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı İbrahim Kürşat Tuna ise, Çanakkale’nin tarihi önemi ve burada yatan şehitler dolayısıyla herkesin gönlünde ayrı bir yeri olduğunu bildirdi. Kurul olarak 30 üyelerinin 10’unun kadın olduğunu belirten Tuna, hedeflerini, “Başta Çanakkale olmak üzere tüm dünyada söz sahibi olabilicek vizyon kapasitenin girişimcilere kazandırılması” olarak açıkladı. Birlikte hareket etme ve işbirliği kültürüne büyük önem verdiklerini ifade eden İbrahim Kürşat Tuna, İngiltere Başbakanı Cameron’un TOBB’u ziyareti sırasında görüşmeye katılan genç girişimcilerden birisi olduğunu hatırlatarak, “Sayın Cameron içeriği en dolu konuşmayı TOBB’da yaptı. O da TOBB’un güvenilirliğini ve ulaştığı noktayı göstermektedir” dedi.

Kongrenin değerlendirmesi

Oturumların sonunda gerçekleştirilen değerlendirme bölümünde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, TOBB’un çok büyük bir camia olduğunu ifade ederek, “4 yıl önce bir hayalle başladık. Bunun meyvelerini nasıl verdiğini bugün görüyoruz” dedi. Parseker bütün kadın ve genç girişimcilere teşekkür etti.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da bu işin başarılacağına olan inancını yinelerken, “Rifat Başkan bu işin miladıdır. İlhan Bey de gülen yüzüyle her zaman bizim yanımızda oldu, destek verdi” diye konuştu. “TOBB içerisinde herkesin girişimci kelimesini duyduğunda bize inanılmaz destek verdi” diyen Bektaş, emeği geçen herkese tek tek teşekkür etti. Prof. Dr. Arman Kırım Türkiye’nin acilen bütünsel bir girişimcilik stratejisine ihtiyaç olduğunu vurgularken, Koton Mağazacılık yöneticisi Gülden Yılmaz Türkiye’nin çok büyük bir girişimcilik dinamizmine sahip olduğunu hatırlattı.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise kapanış konuşmasında geçen yıla oranla bu sene daha içerikli bir kongre yapmaya çalıştıklarını belirterek, “1 sene sonra neleri yaptığımıza tekrar bakacağız” dedi. Güzel örnekleri gençlerin önüne koymaya devam edeceklerini bildiren Sabancı, girişimcilik konusunda kadınları ihmal edemeyeceğimizi anlattı.

Kaynak: TOBB

Bu içeriği 13.207 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Girişimci Destekleri, Etkinlik, İş Dünyası

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor