Uzay Çöplerini Toplama Fikriyle NASA'dan Destek Aldı

Özel bir şirket, uzay çöpü sorununu çözmek amacıyla, enkaz parçalarını yakalamak için dev uzay torbalarının kullanıldığı ilgi çekici bir yol bulmuş olabilir.

TransAstra isimli bir şirket, Dünya yörüngesindeki uzay çöplerini toplamak amacıyla çöp torbalarının kullanılacağı sıra dışı bir yöntem için NASA'nın desteğini almayı başardı.

Avrupa Uzay Ajansı’nın bildirdiğine göre gezegenimiz 10 santimetreden daha büyük olan yaklaşık 26.500 parça enkazla çevrili. Ve bu sayıya toplamı 330 milyona ulaşan daha küçük parçalar dahil değil. Bazıları, uyduların ve diğer uzay araçlarının iniş için daha kontrol edilebilir hale getirilmesi gibi enkaz birikmesini önlemeyi kolaylaştırmayı tartışsa da, halen gezegenimizin yörüngesinde bulunan tüm çöplerle başa çıkmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor.

TransAstra gibi şirketler de bu noktada devreye giriyor. Space.com’un bildirdiğine göre TransAstra, kısa bir süre içerisinde yörüngedeki enkaz ve uzay çöplerini yakalamaya yardımcı olabilecek devrim niteliğindeki uzay torbaları oluşturmak için erken aşama bir NASA sözleşmesi aldı. Bu sözleşme, uzay enkazlarını daha güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getirmemize ve uygun şekilde imha etmemize ya da belki yeniden kullanmamıza olanak tanıyacak.

TransAstra’nın aldığı sözleşme 850.000 dolar değerine sahip ve temel olarak yörüngeye ulaştığında şişecek şekilde tasarlanacak olan torbayı kapsıyor. Şişirilmiş torba daha sonra hareket edebilecek ve farklı enkaz parçalarını ve diğer cisimleri yakalayabilecek. Bu yöntem, daha önce önerilen diğer uzay çöpü çözümlerinden oldukça farklı olmasıyla ilgi çekiyor.

Ancak bu çözüm, henüz gelişme aşamasının erken dönemlerinde olduğu için, uzay torbaları yakın zamanda hazır olmayacak. Hatta, özellikle de bu cihazları uçuşa hazır hale getirmeyi ve yörüngede şişebilmelerini umuyorsak, böyle bir şeyi mümkün kılmak muhtemelen yıllar alacaktır. Bu yeni sözleşme, TransAstra’nın asteroitleri ve diğer uzay kayalarını yakalamak için tasarlanmış uzay torbaları için aldığı önceki sözleşmeyi temel alıyor.

Bu fikir üzerinde çalışırken şirket, asteroitleri ve uzay çöplerini yakalamanın muhtemelen çok benzer olacağını fark etti ve bu da fikrin dallanmasına ve Dünya’nın yörüngesini temizlemek için kullanabileceğimiz bir uzay çöpü yakalama torbası oluşturmak üzerinde çalışmasına neden oldu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor