2019'da 92 Girişime 101 Milyon Dolar Yatırım Yapıldı

Türkiye girişim ekosisteminde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Startups.Watch’un verilerine göre, girişim yatırımları yüzde 62 artarak 101 milyon dolara ulaştı. 92 girişime 101 milyon 756 bin 336 dolar yatırım yapıldı. Detaylar haberimizde..

Son yıllarda Startup’lara yapılan yatırımlarda artış yaşandı. Yapılan araştırmalar, Türkiye’deki girişimlere yapılan yatırımların yükselişe geçtiğini gösteriyor. Girişim istatistiklerini paylaşan Startups.Watch’un verilerine göre, girişim yatırımları 2019’da yüzde 62 artarak 101 milyon dolara ulaştı. Türk yatırımcıların son zamanlarda dikkatini çeken yeni girişim alanı ise deep-tech (derin teknoloji).

Yeni girişimciler yapay zekaya ve tarıma odaklandı

Deep-tech, teknolojiyi kullanarak bir iş modeli geliştiren ve kolaylıkla taklit edilebilen teknoloji girişimlerinden farklı olarak, taklit edilmesi zor olan ve temelinde bilimsel araştırmalar yatan girişimler olarak biliniyor. Deep Tech’in temel girişim alanları; yapay zeka, tarım, yaşam bilimleri, kimya, havacılık, endüstri ve yeşil enerji.

TÜBİTAK Teknogirişim sermayesi ile destek veriyor

TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı, girişimcilerin, inovasyon odaklı iş fikirlerini, katma değer ve istihdam yaratma potansiyeli yüksek girişimlere dönüştürebilmek için destekleyen bir program.

Türkiye’deki kuluçka merkezlerinin sayısı 60’a yaklaştı

Türkiye’de son yıllarda sayıları 60’a yaklaşan kuluçka merkezi, girişimcilerin başarı hikayeleri yazmalarında onlara rehberlik ediyor. Artan profesyonel destekler ile birlikte startup’ların yaşam süresi uzuyor. Özellikle TÜBİTAK ve devlet kurumlarının sağlamış olduğu bu profesyonel desteklerden doğru ve etkin bir şekilde yararlanmak içinse mentorluk danışmanlığı alınması, her girişimin kendine özel iş modelini doğru yönlendirmelerle hayat geçirmesi için gerekli bir adım.

Kuluçka merkezleri, girişimcinin ilk aşamadaki yatırımcısı ve rehberi konumunda. Girişimci fikrini bir yumurta olarak değerlendiren kuluçka merkezi, fikrin gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini, kabuğunu kırmasını ve amacına ulaşmasını hedefliyor. Yeterli finansal destek ve mentor yardımı, bir fikrin hayata geçirilmesindeki temel gerekliliklerden bazıları. Kuluçka merkezleri, bu imkanları sunmanın yanı sıra, iş geliştirme, pazarlama, yatırımcıyla girişimci arasında köprü kurma gibi konularda girişimcilere yardımcı oluyor.

5 yıl sonra sadece yüzde 20’si devam edebiliyor

Kuluçka merkezlerinden yeterli finansal ve mentorluk desteği alamayan girişimlerin birçoğu kapanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de her beş girişimden sadece biri beş yıl sonra ayakta kalıyor. Ancak güncel araştırma sonuçlarına göre girişimlerin kapanma riskleri her geçen gün azalıyor.

Startups.Watch verilerine göre 2016 yılından sonra Türkiye’de kapanan startupların sayısında hızlı bir düşüş olduğu gözlemleniyor. Veriler, son 4 yılda daha az startup’ın kapanarak, daha fazla startup’ın çalışmalarına devam ettiğine işaret ediyor. Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin artık daha fazla profesyonel destek görmeye başlaması ve yatırım potansiyelinin artması, startupların ayakta kalmasını destekleyen unsurların başlıca öğeleri olarak değerlendiriliyor.

Derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor