Türkiye’nin İlham Veren Girişimci Kadınları Ödüllerini Aldı

Garanti Bankası’nın, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle bu yıl 12. kez gerçekleştirdiği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın kazananları, 28 Kasım Çarşamba günü düzenlenen tören ile açıklandı. Detaylar haberimizde..

Garanti Bankası’nın, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle bu yıl 12. kez gerçekleştirdiği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın kazananları, 28 Kasım Çarşamba günü düzenlenen tören ile açıklandı.

Alanında ilk ve tek olan Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 12. yılını geride bıraktı. Düzenlenen tören ile ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’‘Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’‘Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi’, ‘Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi’ ödülleri sahiplerini buldu.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, ödül töreninde yaptığı konuşmasında Türkiye’deki kadın girişimciliğini ayrı bir yaklaşımla ele alan ilk özel banka olduklarının altını çizdi. Onaran konuşmasında, “Toplumsal kalkınmanın sürdürülebilir kılınması için fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada atılacak en büyük adımın kadınların ekonomiye katılımı olduğunu düşünüyoruz. Kadın girişimcilere bugüne kadar yaklaşık 5 milyar TL finansman sağladık ve bu sene Türkiye’de bir ilke imza atarak Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile kadın girişimcilere özel 75 Milyon dolarlık sosyal bono ihracını gerçekleştirdik.” dedi.

Global raporların çıktılarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Onaran, “Türkiye’deki kadın girişimcilerin ülkedeki toplam girişimciliğe oranı yüzde 9. Türkiye’de 2000’li yılların başında yüzde 5 olan kadın girişimcilik oranının yüzde 9’lara çıkması umut verici ancak gidilecek daha çok yolumuz var.” şeklinde konuştu.

Tüm kazanlarla birlikte 12 yıldır yarışmaya başvuran bu sinerjinin oluşmasını sağlayan kadın girişimcilere teşekkür eden Onaran, “Bugüne kadar yarışmaya katılan kadınlar, başarı hikayeleriyle girişimci adaylarına rol model ve ilham oldular. Kadın girişimcilerimize inandıkları, emek verdikleri, hayal ettikleri, vazgeçmedikleri ve cesaretleri için şükranlarımı sunuyorum. Hayal ortaklarımız KAGİDER’e ve Ekonomist Dergisi’ne de ayrıca teşekkür ediyorum. Ve bu yılın ilham veren, kazanan kadın girişimcilerini de kutluyorum. Garanti Bankası olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kadın girişimcilerin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması ile ilgili değerlendirmede bulunan KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar, “Bu yarışma sadece benim değil, tüm katılımcıların da hayatına dokundu. Bugüne dek yarışmaya katılan kadınların yüzde 85’i çevresindeki kadınları girişimcilik konusunda etkiledi. Yarışmacıların yüzde 30’u, Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması sayesinde ek finansman elde etti. Yarışmada birinci olmuş kadın girişimcilerin cirosunda ise ortalama yüzde 40 artış oldu. Ancak bütün bu destekleri anlamlı ve işlevsel kılacak olan, kadın girişimci adaylarına cesaret, özgüven ve moral vermektir. İşte o zaman kadın girişimci adayları, hayallerini gerçekleştirmek üzere yola çıkıyorlar.” şeklinde konuştu.

Ekonomist Dergisi Yayın Direktörü M. Rauf Ateş ise “Türkiye’de bir kadın girişimci yarışması planladığımız 2005 yılında, Türkiye’de 50 bin kadın işveren vardı. Toplam işveren sayısı ise 1 milyon 100 bin düzeyindeydi. Oran ise yüzde 4,5 idi. Şimdi patron sayısı 1,5 milyona, kadın işveren sayısı 100 bine yaklaştı. Örneğin, 35 bin 349 tek ortaklı anonim şirketin 4 bin 66'sı kadın girişimcilere ait. Bugün için düşük ama geldiği yer açısından çok önemli. 12 yılda kadın girişimci sayısı ikiye katlanmış. Bunda Kadın Girişimci Yarışması’nın da etkisinin büyük olduğunu düşünüyoruz. Girişimcilik tarafındaki büyük ivme ile önümüzdeki yıllarda kadın girişimci sayısının katlanarak artacağına inanıyorum.” dedi.

İşte Türkiye’nin İlham Veren Girişimci Kadınları

  • Türkiye’nin Kadın Girişimcisi: redeer markasının yaratıcı Müşerref Sezen Saral,
  • Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi: Nebyan Doğal girişimiyle Nazlı Uyanık Yıldız,
  • Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi: RS Research kurucusu Rana Sanyal, 
  • Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi: KızCode projesiyle Müjde Esin 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Ali BEY
Ali BEY
Türkiye'mizden böyle haberler duymak çok mutlu ediyor. Smile www.espobilisim.com/bulut-yedekleme-bulut-depolama

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor