İş Dünyası Erken Seçim Kararını Nasıl Yorumluyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan; seçimlerin 24 Haziran 2018'e alındığını açıkladı. Peki, ekonomik gerekçeleri de bünyesinden barındıran bu karar iş dünyasında nasıl karşılık buldu? İş dünyamızın önemli kurumlarının erken seçim kararıyla ilgili yorumlarını sizler için derledik..

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 17 Nisan'da dillendirdiği erken seçim talebi, 18 Nisan Çarşamba günü Beştepe'de yapılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli görüşmesinden sonra; Cumhurbaşkanılığı, Hükümet ve ilgili organların yaptığı değerlendirme sonucunda karara bağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan; ülke menfaatlerinin değerlendirilerek seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar gününe alındığını ve erken seçim kararı verildiğini açıkladı.

Peki, ekonomik gerekçeleri de bünyesinden barındıran bu karar iş dünyasında nasıl karşılık buldu? İş dünyamızın önemli kurumlarının ve yöneticilerinin erken seçim kararıyla ilgili yorumlarını sizler için derledik.

DEİK Başkanı Nail Olpak: "Ülkemizin belirsizliklerle kaybedecek vakti yok. Her zaman ifade ettiğim gibi; iş dünyası önünü görmek ister ve belirsizlikleri sevmez. 2019 yılı Kasım ayında yapılması planlanan seçimlerin öne alınmış olması iş dünyası açısından belirsizliklerin de bir an önce ortadan kalkacağı ve önümüzü daha net göreceğimiz anlamına geliyor. Ülke gündeminden seçimlerin kalkması ekonominin karar almasını ve yön bulmasını mümkün kılacaktır ve yabancı yatırımcının da arzu ettiği istikrar ile güven ortamını sağlayacaktır. Seçimlerin en kısa sürede tamamlanıp, gündemden kalkmasıyla işimize ve hedeflerimize daha çok odaklanabileceğiz."

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: "Uzlaşılan erken seçim tarihi ile belirsizliği sona erdirmiş oldu. Seçimin, bu yılın ilk yapılacak olmasını ekonomimiz ve ihracat camiası açısından olumlu buluyoruz. Seçimleri tamamladıktan sonra daha net bir gelecek vizyonu ile Türkiye olarak çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz."

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan erken seçim kararı tüm milletimize ve iş dünyamıza hayırlı olsun. İş dünyamızı rahatsız eden belirsizliklerin biran önce ortadan kalkması ve ekonomik reform gündemimize daha iyi odaklanabilmemiz açısından 24 Haziran 2018 tarihi son derece yerinde bir tercihtir. Türkiye, 24 Haziran sonrasında hedeflerine hızla ilerleyecektir."

Borsa istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ: "Borsa İstanbul Pay piyasasında bugün (18 Nisan 2018) itibariyle 11.501.732.269 TL ile işlem hacmi rekoru kırılmıştır. 24 Haziran Secimleri milletimize hayırlı olsun."

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu, 24 Haziran 2018 tarihinde “erken seçim kararını”, iş dünyası ve ülkemizin geleceği adına son derece olumlu karşılıyoruz. İnanıyoruz ki bu seçim sonuçları, 2023 hedeflerimizin gerçekleştirilmesi ve güçlü Türkiye’ye giden yolda bütün engellerin bertaraf edilebilmesi adına büyük bir dönüm noktası olacaktır. Seçim kararının tüm ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz." Açıklamanın tamamı için tıklayın.

TÜSİAD: "Öngörülebilirlik ve ekonomik reformlara öncelik verilmesi açısından seçimlerin zamanında yapılması yönündeki beklentimizi kamoyu ile paylaşmıştık. Bununla birlikte, alınan erken seçim kararının ülkemiz açısından en iyi sonuçlara vesile olmasını diliyoruz." Açıklamanın tamamı için tıklayın.

ASKON Başkanı Hasan Ali Cesur: "Türkiye Ak Parti hükümetleri döneminde seçim ekonomisi uygulamadı. Lakin Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminin Cumhuriyet tarihimiz açısından ayrı bir önemi var. Ekonomi belirsizlikleri kaldırmaz. Erken seçim ekonomimiz üzerindeki bu belirsizlik yükünü kaldırır. Bu açıdan Sayın Bahçeli’nin 26 Ağustos 2018’de erken seçim çağrısı siyasiler tarafından değerlendirilmeli. ASKON olarak Sayın Bahçeli’nin bu çağrısını yerinde buluyoruz."

GİV Genel Başkanı Mehmet Koç: "Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği 24 Haziran 2018 Başkanlık ve Milletvekilliği seçimi, belirsizliğin biran evvel ortadan kalkması açısından Girişimcilerimiz ve Ekonomimiz için çok önemli. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun."

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Seçimlerin erken yapılması en çok reel sektöre yarar. İş dünyası yatırım kararlarını öne alır. Çok daha güçlenecek yönetim sistemiyle üretim yarışı 1.5 yıl erken başlar.” Açıklamanın tamamı için tıklayın.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: "Seçimin, bu yılın ilk yarısında yani 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olmasını ekonomimiz ve üretim hayatımız için olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz.

Erken seçim tartışmaları, son zamanlarda zaman zaman Türkiye’nin gündeminde yerini alıyordu. Biz İstanbul Sanayi Odası olarak Türkiye’nin istikrarı sağlayacak, belirsizliğin ortadan kalktığı, öngörülebilirliğin olduğu bir dönemi 2019 yılına kalmadan bir an önce yakalaması gerektiğini çeşitli platformlarda dile getirdik. Bu bağlamda 2018 sonbaharında olabileceği tahmin edilen seçimin, bu yılın ilk yarısında yani 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olmasını ekonomimiz ve üretim hayatımız için olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz. 2018 yılının ikinci yarısını şimdiden belirsizliğin ortadan kalkacağı, öncelikli olarak ekonomiye odaklanacağımız bir dönem olarak görüyorum. Seçimin erkene alınması ayrıca 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum sonucu oluşturulması kararlaştırılan Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni de daha erken bir tarihte hayata geçirerek, yönetim sisteminde süregelen ikili yapıyı da ortadan kaldıracaktır. Birçok açıdan olumlu bulduğum erken seçim kararı ülkemize ve milletimize hayırlı olsun."

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: "Erken seçim kararı ile ekonomide rahatlama hemen kendini gösterdi. Dolar düştü, borsa yükselişe geçti. Ardından posterciden lokantacıya, reklamcıdan matbaacısına, otelciden taksiciye ve konfeksiyoncuya kadar bütün sektörler harıl harıl çalışıp herkes payına düşeni alacak. Piyasalardaki belirsizlik ve durgunluk da böylece kalkmış olacak. Seçimharcamaları ile piyasalar canlanacak. Başta başkent Ankara olmak üzere ülke genelinde büyük bir canlılık yaşanacak. Esnaf ve sanatkarlarımız da bu canlılıktan payını alacak."

YASED Başkanı Ahmet Erdem: "Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılması kararının iş ve yatırım ortamı açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz. Seçim tarihinin netleşmiş olması, iş dünyasının bu konuda algıladığı belirsizliği de ortadan kaldırmıştır. Alınan bu kararın ekonomi alanında devam etmekte olan reformlara odaklanılmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz"

UTESAV Başkanı Mehmet Develioglu: "24 Haziran 2018 tarihli erken seçim kararı, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını dilerim."

İTHİB YK Başkanı İsmail Gülle: "Seçim tarihinin erkene alınması seçim ekonomisi üzerindeki belirsizliklerin oluşmasını da engelleyecektir. En önemlisi ekonomiyi ve piyasaları en az etkileyecek şekilde yapılacak olmasıdır. Biz ihracat camiası olarak üretime ve ihracata tam hızla devam ediyoruz."

TMB Baskanı Mithat Yenigun: "Seçim kararı, iş dünyası için yılın ikinci yarısının kazanılması anlamına gelmektedir. Ekonomi, belirsizlikleri sevmez; iş dünyası, önünü göremeyince karar almakta zorluk çeker. Ülkemizde de seçimin ne zaman yapılacağı tartışmaları uzun sürebilir, Türkiye ekonomisi bu belirsizlik ortamından zararlı çıkabilirdi. Bu bakımdan dün Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimlerin 24 Haziran’da yapılması konusundaki kararını memnuniyetle karşılıyoruz."

 

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan: "Milliyetçi hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin ülke konjonktürünü göz önünde bulundurarak dün yaptığı erken seçim teklifi sonrası Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelindi. Yapılan görüşme sonucu genel seçimlerin 24 Haziran tarihine alınarak erken seçim olarak değerlendirilmesi Türkiye’yi kaosa sürüklemeye çalışanların planlarını bozacaktır.Ülkemiz büyük risklerle karşı karşıya bırakılmak istenirken milletimizin hem ekonomik hem de sosyal anlamda emin adımlarla yürüyüşünün önü kesilmek isteniyor. Kaos planlarının bertaraf edilmesi için yeni sistemin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 24 Haziran 2018 erken seçim tarihinin devletimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını dilerim."

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut: "24 Haziran 2018’de yapılacak seçimlerin geniş bir katılımla ve uzlaşı kültürü içinde gerçekleşmesi en büyük temennimizdir. Türkiye köklü demokrasi kültürü olan güçlü bir ülkedir;  milletimizin iradesinin sandıkta tecelli ettiği, başarılı bir seçim dönemi geçireceğimize olan inancımız tamdır." Açıklamanın tamamı için tıklayın.

GYODER YK Başkanı Feyzullah Yetgin: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan erken seçim kararının tüm milletimize ve iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyoruz. 24 Haziran tarihini gayrimenkul sektörü olarak büyük bir heyecanla karşılıyoruz. İş dünyamız, belirsizliklerin Kasım 2019 tarihine kadar sürecek olmasından rahatsızdı. Ekonomiye yeniden odaklanabilmemiz için verilen kararı yerinde bir tercih olarak değerlendiriyoruz. Seçim ortamının kısa sürecek olması sektörümüz tarafından ayrıca memnuniyetle karşılanmıştır."

GYİAD Başkanı Yiğit Savcı: "Türkiye’nin ihtiyacı olan reformları yapabilmesi ve ekonomideki belirsizliklerin ortadan kalkması açısından seçim kararını olumlu karşılıyoruz. Erken seçim kararı piyasalar ve iş dünyası için büyük önem taşıyor. Erken seçim ekonomik belirsizlikleri ortadan kaldırır. Böylece iş dünyası önünü görerek yeni yatırımlara ve yeni istihdam alanları oluşturulmasına konsantre olabilir."

TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral: "Yeni sisteme geçişin yaratacağı heyecan ve moral ortamı, ekonomik göstergelerimize müspet yönde tesir edecektir. Tam aksine, yeni sisteme geçişin yaratacağı heyecan ve moral ortamının ekonomik göstergelerimize müspet yönde tesir edeceğine dair beklentimiz yüksektir. Her seçim döneminde, iş dünyasının temsilcileri olarak bizlerin taşıdığı sorumluluğun daha da arttığının bilincindeyiz. Ekonomideki çarkların yavaşlamasına ya da duraklamasına izin vermeden, her zamankinden daha yüksek bir tempo ve performansla çalışmalarımızı sürdürmemiz gerektiğini iyi biliyoruz. Türk iş dünyası, bir seçim sürecinde, ulusal çıkarlarımızı en üst düzeyde gözeterek yatırımlarına devam edecek, erken seçimin ekonomi üzerinde bir tahribata sebep olmasına müsaade etmeyecektir."

Not: Diğer kurumlardan yeni açıklamalar geldikçe habere eklenecektir..

İş dünyamızın önemli kurum ve STK'larının erken seçime bakış açıklarını sizler için derledik.

Alınan erken seçim kararının ülke ekonomimiz ve girişimcilik ekosistemimiz için hayır olmasını temenni ediyor, haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor