Akıllı ev platformlarına bağlanabilen, kullanıcıların, erişimini uzaktan kontrol etmesine ve izlemesine olanak sağlayan interkomlar gün geçtikçe daha popüler oluyor. Türkiye’nin yüzde 100 ilk ve tek yerli interkom şirketi Multitek, Ar-Ge yatırımları ile sektörü yeniden şekillendiriyor. İşte detaylar..
Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve Türkiye’de üretilen Multitek interkomları evleri akıllı hale getirirken, diyafon cihazlarının da yerini almaya başladı. Yüzde 100 yerli üretim yapan ve Türkiye’deki tek interkom üreticisi olan Multitek, aynı zamanda bir Ar-Ge şirketi. Donanım ve yazılımları birlikte geliştiren Multitek’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ece Demirkol şunları söyledi;
100 milyon dolar civarında akıllı ev sektörü var ve her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor. Sektörün taleplerini göz önüne alarak 2024’ü 50 milyon TL’ in üzerinde Ar-Ge harcaması ile tamamlayacağız.
Tüm dünya değişirken, apartman ve konut içi haberleşme sistemlerinin de değişimi kaçınılmaz. Uzun yıllardır dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılan diyafonlar, kentsel yaşamın ve dijitalleşmenin getirdiği yeni ihtiyaçlar nedeniyle büyük bir dönüşüm geçiriyor. Akıllı ev sistemleri, bina otomasyonları, güvenlik ve uzaktan erişim talebi bu dönüşümü zorunlu kılıyor.
1989’dan bu yana apartman-konut içi haberleşme sistemleri konusunda öncü olan Multitek, pazarın dinamiklerini değiştiren ürünler geliştiriyor. Multitek'in akıllı interkom sistemleri, apartman ve site sakinlerinin hayatını kolaylaştırmak için tasarlandı. Bu sistemler sayesinde site sakinleri, misafirlerini uzaktan görebilir, karşılayabilir, giriş çıkışları kontrol edebilir ve bina ile ilgili çeşitli bilgilere erişebilir.
Multitek'in bina otomasyon sistemleri binaların daha verimli ve konforlu hale gelmesini sağlıyor. Bu sistemler sayesinde aydınlatma, ısıtma ve soğutma gibi sistemler otomatik olarak kontrol edilebiliyor ve enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
Multitek'in güvenlik çözümleri ise kent sakinlerinin güvenliğini en üst seviyeye çıkarıyor. Akıllı sistemlerle entegre edilen Multitek interkomları sayesinde konutunuzu, uzaktan erişim ile 7/24 korumak kontrol etmek mümkün.
Türkiye'nin ilk ve tek %100 yerli IP interkom üreticisi
35 yıllık tecrübesiyle Türkiye'nin ilk ve tek %100 yerli IP interkom üreticisi olan Multitek, Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiği ürünlerle Türkiye pazarında lider olurken, İngiltere, Fas, Irak, Suudi Arabistan gibi pazarlarda da etkin rol oynuyor. Multitek Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ece Demirkol artık sesli diyafon talebinin yok denecek kadar azaldığını belirterek, analog diyafondan akıllı interkoma hızlı bir kayma olduğunu söyledi. Akıllı interkomların dünyanın her yerinden erişilebilmesi, ev otomasyon ve alarm güvenlik hizmetleri sunması sebebiyle gittikçe daha popüler olduğunu söyleyen Demirkol ‘’Türkiye’de dağılım %70 analog interkom, %30 akıllı interkom şeklinde. Ülkemizde analog tarafta üreticilerin hemen hepsi yerli. Ancak IP interkom dediğimiz internet protokolü ile çalışan yüksek teknoloji interkom-diyafon pazarında ise Multitek dışında bu ürünleri geliştirip üreten başka yerli firma yok. ’’ dedi.
Pazar her yıl yüzde 10 büyüyor.
Dünyada akıllı ev pazarının 81 milyar dolar civarında olduğunu belirten Demirkol, bu rakamın 2030 yılına kadar 328 milyar dolara çıkması beklendiğini ifade etti. Demirkol şunları kaydetti;
Bu rakamın içinde robot süpürgeler dahil diğer akıllı ev cihazları da var. Türkiye'de ise de akıllı bina ve akıllı ev tarafında penetrasyon henüz oldukça düşük. 100 milyon civarında bir pazar var ve her yıl yüzde 10 büyüyor. Son 5 yılda analog interkomdan akıllı interkoma hızla geçiş olduğunu görüyoruz, bu geçişin önümüzdeki dönemde daha da hızlanmasını bekliyoruz. Akıllı telefonlar hepimizin hayatının bir parçası haline geldi ve yeni nesil kullanıcıların akıllı ev entegrasyonu olmayan, otomasyon işlemlerini yapamayan ürünleri kabul etmeleri oldukça zor.
Kazandığımızı Ar-Ge’ye yatırıyoruz
Türkiye’de yaklaşık 250 ürün gamı ile 1 milyonun üzerinde konutta Multitek ürünü olduğunu söyleyen Ece Demirkol kuruldukları günden bu yana Ar-Ge’yi önemsediklerinin altını çizerek konuşmasını şöyle tamamladı;
Kazandığımız Ar-Ge’ye, üretime yatırmayı seven bir şirketiz. Katma değerli cihazlar geliştiriyoruz. Sadece yazılım değil, donanım, tasarım süreçlerini de kendimiz geliştirip üretiyoruz. 2024’ü 50 milyon TL’ in üzerinde Ar-Ge harcaması ile tamamlayacağız. Hedefimiz global bir şirket olmak.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.