BizBizze Girişimcilik Programı 2022 Başvuruları Başladı!

Girişimcilikte Kadın Dayanışması platformu olan BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği, iş kurmak veya işini büyütmek isteyen kadın girişimcileri desteklemek üzere yeni programına başvuruları kabul etmeye başlıyor.

BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği girişimci olmak veya girişimlerini büyütmek isteyen kadınlara güç vermeye devam ediyor. BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği kurulduğu 2017 yılından bu yana kadınlara yönelik destek ve güçlendirme programları ile kadın dayanışmasında ön saflarda yer alarak, örnek oluyor.

Yeni dönemde Kanada Büyükelçiliği tarafından yürütülen Yerel Girişimler için Kanada Fonu desteği ile Türkiye'deki Kadın Girişimcileri Güçlendirmek İçin BizBizze Destek Programı hayata geçiriliyor. Bu program ile amaç, iş kurmak veya işini büyümek isteyen kadın girişimcilere destek sunabilmek.

BizBizze bugüne dek 6 farklı dönemde girişimcilik programı açmıştı. Bu sefer bir ilk özelliği taşıyor çünkü ilk defa tüm Türkiye çapında başvurulara açık olunacak. Üstelik kadın girişimciliği ve kadın istihdamı oranının düşük olduğu kentlerden gelen başvurulara öncelik tanınacak. Programın her aşaması online yürütülecek.

Henüz iş kurmamış bir iş fikri bulunan ve yakın gelecekte iş kurmayı düşünen kadın girişimci adayları ve sahip olduğu işi büyütmek isteyen girişimci kadınlardan oluşan 2 ayrı eğitim grubu oluşturulması planlanıyor. Kanada Büyükelçiliği tarafından yürütülen Yerel Girişimler için Kanada Fonu desteği ile yürütülecek yeni programa 75 kadın girişimcinin kabul edilmesi öngörülüyor.

Formu doldurup ön elemeden geçen tüm başvuru sahipleri kişilik envanteri uygulaması ve birebir gerçekleşen yaklaşık 1 saatlik bir rehberlik görüşmesi hizmetinden faydalanabilecek. Bu görüşme sonrası programa kabul edilecek adaylar ise 75 saatlik bir girişimcilik eğitimi alacak, eğitimlerle eş zamanlı olarak birebir koçluk desteği de sağlanacak. Son aşamada ise katılımcılar alanında uzman girişimci ve profesyonellerle eşleştirildikleri bir mentörlük programına dahil edilecekler.

Başvurular değerlendirilirken öncelikle kadın girişimciliği ve istidamının düşük olduğu kentlerdeki kadınlardan başlayarak Türkiye’nin tüm bölgelerinden zengin bir katılımcı profiline ulaşmak hedefleniyor. Programın hedefleri ile katılımcıların beklentilerinin uyumu da kabul kriterleri arasında. Örneğin somut olarak yakın gelecekte iş kurmak, yeni satış kanallarına, yeni pazarlara açılmak gibi…

Kadın girişimciliği oranı çok düşük

Resmi verilere baktığımızda Türkiye’de ekonomik yaşama kadınların katılımının arzu edilenin çok gerisinde olduğunu hatırlatan BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özden Anık Tekir, şunları söyledi: “Nüfusun yarısını kadınlar oluşturduğu halde raporlara göre Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı yüzde 45,7, bu oran kadınlarda yüzde 28,7, erkeklerde ise yüzde 63,1.  Yani her 10 kadından yalnızca 3’ü resmi olarak ücretli çalışan statüsünde oluyor. İş sahibi olma konusunda da durum farklı değil. 2019 verilerine göre Türkiye'de kadın girişimcilik oranı yüzde 8. “

Erkek/kadın oranına göre Türkiye’yi diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda kadınların girişimcilik faaliyetine katılım oranının düşük olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında kadınların girişimcilik faaliyetine katılımı bakımından en düşük ülkedir. Türkiye’den sonra kadın girişimci oranın düşük olduğu ülkeler İsveç (2,37:1), Slovenya (2,32:1) ve Yunanistan (2,25:1)’tır. Brezilya’da bu oran 1,07:1 olup erkek kadın girişimci oranı hemen hemen birebirdir. Çin ve A.B.D kadın girişimci oranı yüksek olup her 10 kadın girişimciye karşın 12 erkek girişimci vardır.

Verilerin de Türkiye’de kadınların istihdam ve girişimcilik konusunda güçlendirilmesi ve ekonomik hayata katılımının desteklenmesi gerektiğini gösterdiğine işaret eden BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özden Anık Tekir, sözlerine şunları ekledi: “Geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyetçi yapısal mekanizmalar, kadınların desteklenmesini gerekli kılan unsurların başında geliyor. Cinsiyete dayalı ayrımcılık nedeniyle, kadınların bir iş kurmak için gerekli ağlara, finansal kaynaklara ve bilgilere erişmeleri erkeklere göre daha zor oluyor. Ülkemizi bir yandan dünya trendine yaklaştırmak, bir yandan da ekonomik açıdan daha adil ve sürdürülebilir bir sisteme kavuşmak için kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması gerekiyor. Türkiye’nin gelişmesi için bunun şart olduğunu tüm toplumsal aktörlerin gördüğü bir dönemde yaşıyoruz.”

BizBizze Destek Programı için başvurular 14 Mart – 1 Nisan 2022 tarihleri arasında açık olacak. Başvuruları BizBizze’nin web sayfası bizbizze.org aracılığıyla online olarak alınıyor. Web sitesinden başvuru rehberi ve başvuru formuna erişmek de mümkün.

Haberimizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor