Global Krizler, Teknolojik Tarım ve Gıda Girişimlerini Öne Çıkarıyor

Dünyanın en önemli gündemi Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz. Yaşanan bu kriz, hububat ihracatıyla ilgili hem Türkiye’yi, hem de dünya piyasalarını etkiliyor. İşte Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren’in değerlendirmesi.

Uluslararası Melek Yatırım Ağı Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren’e göre, son dönem global krizlerle ortaya çıkan sorunlar için gereken alternatif çözümleri tarım ve gıda teknolojileri girişimleri sağlayabilir.

Dünya buğday ihracatı ortalama 200 milyon ton olduğunu belirten dünyanın en yaygın melek yatırımcı ağı Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren “Bu ihracatın yaklaşık yüzde 30'u yani 60 milyon tonu Rusya ve Ukrayna tarafından gerçekleştiriliyor. Ayçiçeği tohumu ihracatının yüzde 32'sine denk gelen 1 milyon 250 bin tonu, mısır ihracatının yüzde 19’u olan 38 milyon tonu, arpa ihracatının yüzde 31’ini oluşturan 10 milyon 500 bin tonu Rusya ve Ukrayna tarafından sağlanıyor. Bu nedenle buradaki bir olumsuzluk dünya piyasalarını doğrudan etkiliyor çünkü Ukrayna Avrupa’nın tahıl ambarı. Bu yüzden buğday, arpa, mısır, ayçiçeği fiyatları her geçen artıyor ve bu ürünlerin hepsinde ithalatçı olan Türkiye'nin ithalat faturası kabarıyor. Bu aşamada Ukrayna - Rusya savaşı ile birlikte tarım ve gıda teknolojileri ön plana çıktı ve daha da önem kazanacak.” dedi.

Startup'ların problemlere teknolojik çözüm üreten ve hızlı büyüme gösteren girişimler olduğunu da vurgulayan Eren, “Bu durumu daha önce pandemide yaşamıştık. O dönemde de tarım ve gıdanın değeri daha iyi anlaşılmıştı. Ukrayna - Rusya savaşının diğer ülkelere en önemli etkilerinin başında tarım ve gıda alanı geliyor. Savaş nedeni ile bu tarım ürünleri ya ithal edilemiyor ya da fiyatları çok artıyor.  Bu noktada Türkiye ekonomisi için iktisadi ve sosyal bir problem ortaya çıkıyor. Tarım teknolojileri girişimleri yerel pazardaki tarım potansiyelini artırma noktasına katma değer ve gıda teknolojileri de yerel üretimde verimlilik artışı sağlıyor. Dolayısıyla, tarım ithalatındaki savaş nedeni ile yaşanılan problemlere alternatif çözüm olarak tarım ve gıda teknolojileri girişimleri değerlendirilebilir.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren'e değerlendirmeleri için teşekkür ediyor, haberimizi tarım ve gıda teknolojilerine odanlanmış girişimciler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor