UzmanDoktor: Lenfoma Hastalığı Hakkında Merak Edilen Herşey

Uzmandoktor; hastalık, tedavi yöntemleri, hastane ve doktorlar hakkında detaylı bir araştırma yapabileceğiniz bir platform. Bir çok hastalık ile alakalı bilgi makaleleri, doktorlar ve sağlık çalışanları tarafından hazırlanıyor.

Lenfoma; lenf sistemi, özellikle lenf düğümleri kanseridir. Lenfoma, lenfositler olarak bilinen anormal beyaz kan hücreleri, normal işlevlerini bozarak vücudun lenf düğümlerinde düzensiz olarak çoğaldığında ve yer kapladığında ortaya çıkar. Lenf düğümleri, boynunuz, koltuk altlarınız, kasık, göğüs ve karın dahil olmak üzere vücudunuzun her yerinde bulunur. Bu nedenle, lenfoma vücudunuzun herhangi bir yerinde gelişebilir. Lenfoma uzmandoktor.net adresinden hastalığın belirtileri, teşhisi ve tedavisine dair tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İki ana lenfoma kategorisi vardır. Hastalığı keşfeden doktorun adını taşıyan Hodgkin lenfoma ve 60'ın üzerinde farklı tipte lenfoma içeren bir kategori olan Hodgkin lenfoma.

  • Hodgkin lenfoma (HL) nadirdir ve lenfoma hastalarının sadece % 12'sini etkiler. Nadiren vücudunuzdaki diğer organlara yayılır ve çok tedavi edilebilir bir lenfoma türü olarak kabul edilir. Diğer özelliklerin yanı sıra, HL, hastalık şiddeti arttıkça sayısında artan büyük, anormal lenfositler olan Reed-Sternberg hücrelerinin varlığıyla tanımlanır.
  • Hodgkin olmayan lenfoma (NHL), lenfatik sistemdeki üç tip beyaz kan hücresini etkileyen bir kanser kategorisidir: B-lenfositler (B hücreleri), T-lenfositleri (T hücreleri) ve doğal öldürücü hücreler (NK hücreleri). B hücreli lenfomalar en yaygın olanıdır ve tüm NHL'nin yüzde 85'ini temsil eder. NHL bazen karaciğer, beyin ve kemik iliği dahil vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Yavaş ilerleyen NHL'ye katışıksız NHL, hızlı ilerleyen NHL'ye ise agresif NHL denir.

Lenfoma (Lenf Kanseri) Belirtileri

Lenfoma belirtileri arasında ağrılı, şişmiş lenf düğümleri, ateş, titreme, gece terlemesi, kaşıntılı cilt, yorgunluk, kilo kaybı ve öksürük veya nefes darlığı bulunur. NHL, göğüste ağrı, karın ve kemikler, şişmiş bir karın ve sadece az miktarda yedikten sonra bile dolgunluk hissi de dahil olmak üzere ek semptomlar gösterebilir.

Lenfoma (Lenf Kanseri) Nedenleri

Kesin nedeni bilinmemekte, ancak doktorlar bazı durumlarda bir virüsün veya anormal genlerin aktivasyonunun rol oynayabileceğine inanmaktadır. Bazı risk faktörlerinin olduğu düşünülmektedir;

  • 60 yaş ve üstü olmak
  • Otoimmün hastalık (örn; romatoid artrit)
  • Pestisitlere, kimyasal çözücülere ve boyalara maruz kalma
  • Epstein-Barr virüsü gibi bazı viral enfeksiyonlara maruz kalma
  • AIDS, konjenital immün yetmezlik veya ilaçlarla kronik immünsüpresyon gibi immün yetmezlik durumları
  • Kemoterapi veya radyasyon tedavisine önceden maruz kalma

İnsanlar bu risk faktörleri olmasa bile Hodgkin dışı lenfomaya sahip olabilirler.

Lenfoma (Lenf Kanseri) Teşhisi

Kapsamlı bir geçmiş, şimdiki ve aile tıbbi öyküsü toplamak lenfoma tanısında ilk adımdır. Fizik muayene sırasında doktorunuz şişmiş lenf düğümleri ve dalak ve karaciğeriniz de dahil olmak üzere yaygın olarak etkilenen diğer bölgeler için hissedecektir. Lenfomadan şüpheleniliyorsa, etkilenen düğümü çıkarmak için cerrah tarafından bir lenf nodu biyopsisi yapılacaktır. Biyopsi sadece lenfomaya sahip olup olmadığınızı değil, aynı zamanda hangi tipte olduğunuzu da doğrular. Kemik iliği testleri, kan testleri ve görüntüleme prosedürleri (örn., Göğüs röntgeni, BT taraması, PET taraması ve MRG ) lenfoma türü ve yayılması hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir.

Lenfoma (Lenf Kanseri) Tedavisi

Lenfoma tedavisi son on yılda önemli ölçüde iyileşmiştir. Lenfoma tedavisi, sahip olduğunuz lenfoma tipine, yaşınıza, kanserin ne kadar hızlı ilerlediğine ve kanserin vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığına bağlı olacaktır. Lenfoma ne kadar sürede iyileşir sorusunun kesin bir cevabı olmasa da tedaviler şunlardır;

  • Kemoterapi, kanser hücrelerinin üretimini öldürmek ve durdurmak için verilen antikanser ilaçlarını ifade eder. Bu ilaçlar genellikle farklı mekanizmalar kullanarak kanser hücrelerine saldırmak için çeşitli kombinasyonlarda kullanılır.
  • Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini hedeflemek ve öldürmek için yüksek enerjili ışınlar kullanır.
  • Diğer hedefe yönelik tedaviler, normal hücrelere zarar vermeden kanserli kan hücrelerini öldürmek için özel olarak sunulan ilaçları kullanır.
  • Hematopoetik kök hücre nakli (daha önce kemik iliği nakli olarak bilinirdi), kanser hücrelerini öldüren tedaviyi takiben sağlıklı kan üretimini tetiklemek için vücudunuza verilen sağlıklı kan kök hücrelerini ifade eder.
  • Cerrahi, nadir de olsa, bazen diğer tedavilerin etkili olması için çok fazla kanser hücresi içeren etkilenen lenf düğümlerini veya lenf organlarını çıkarmak için kullanılır.
  • İmmünoterapi, özellikle kanser hücrelerini öldürmek için bağışıklık sistemini etkinleştirmek için kullanılır.
  • En sık 18 ve 34 yaş arasındaki hastalarda ve 55 yaşından sonra teşhis edilir
  • Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür
  • Aile geçmişi
  • Epstein-Barr virüsüne sahip olmak
  • HIV nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi

Lenfoma kanseri belirtileri görüldüğünde erken teşhis ve tedavi için vakit kaybetmeden hastanenin Onkoloji veya Hematoloji bölümlerinden birine başvurmak gerekmektedir. Uzman doktor belirtileri dinledikten sonra sorularını soracak ve teşhis için testler yapacaktır.

Bu içeriği 2.332 kişi okudu.
Kategori: Sağlık Teknolojileri, Yaşam

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor