Covid-19, Dijital Mülakatlarla İşe Alımı Tam Yüzde 300 Arttırdı!

Pandemi ile gelen değişim sürecinde iş dünyası, iş yapış şekil ve yöntemlerindeki eski alışkanlıklarını geride bırakırken; eğitim, konferans, toplantı ve işe alım mülakatları gibi süreçler de hızla dijitalleşiyor..

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen COVID – 19 tüm dünya için şüphesiz yeni bir dönemin başlangıcı. Belirsizliğin getirdiği birtakım zorluklarla mücadele ederken değişim ve dönüşümün çok hızlı yaşandığı bu süreç fırsatların da kapımızda olduğunun habercisi.

Yeni deneyimlere ve bilgilere hızlı bir şekilde adapte olmaya gayret gösterirken, bu süreci tüm dünya ile aynı anda yaşıyor olmak evrensel bir olgu olan toplumsal değişimi de tetikledi.

Pandemi ile birlikte gelen bu değişim sürecinde iş dünyası, iş yapış şekil ve yöntemlerindeki eski alışkanlıklarını geride bırakırken; eğitim, konferans, toplantı ve işe alım mülakatları gibi süreçler de kısa sürede online platformlara taşındı.

Dijital dünyayı hayatımızın merkezine alan COVID-19; tüketim alışkanlıklarımızı ve evden çalışma modelinde bizlere destek olan dijital iletişim araçlarının kullanımını dikkate değer ölçüde arttırdı.  

Albert Einstein’ın solucan deliği kuramını yorumlayan NASA yetkilisi Eric Christian: “Solucan deliği zamanda geçmişe gitmek anlamına gelmez, bu yalnızca çok uzağı çok daha yakına getiren kısa bir yoldur." der. Evden çalışma modeline geçmemiz ile birlikte dijital iletişimin de sanki solucan deliğinden geçtiğini ve uzun vadede adapte olup iş süreçlerimize uyarlayacağımız dijital dünyaya, çok daha hızlı ve kısa zamanda adapte olduğumuzu söyleyebiliriz.               

Dijital ortamda dikkat çeken ve hızla adapte olduğumuz değişimlerden bir diğeri ise “İşe Alım Süreçleri”. Araştırmalar, dünya genelinde şirketlerin yüzde 36'sının, salgın döneminde işe alımlara devam ettiğini ve değerlendirmeleri online mülakatlar ile yaptığını gösteriyor.

Türkiye’ye baktığımızda ise durum pek de farklı değil. Pandemi ile birlikte işe alım mülakatlarını dijital platformlar üzerinden tamamlayıp, adaylar ile fiziksel olarak aynı ortamda bulunmadan da işe alımın mümkün olduğunu tecrübe ettiğimiz bir dönem yaşıyoruz. Bu nedenle son yıllarda işe alım trendleri arasında sıklıkla karşımıza çıkan online mülakat, yapay zekâ ve oyunlaştırmanın bu dönem yükselişe geçtiğine şahit oluyoruz. Youthall.com’un paylaştığı verilere baktığımızda şirketlerin online mülakat gerçekleştirme oranlarında son 1 ay içerisinde yüzde 300'e varan oranlarda ciddi bir artış yaşanmış.

Kısa bir süre önceye kadar dijital mülakatlar ön görüşmede tercih edilen bir yöntem olarak kullanılsa da, adayı işe almak için yeterli görülmüyordu. Özellikle minimum 2-3 aşamalı mülakatlar sebebi ile işe alım süreçleri uzun zaman alabiliyordu. Adayların ise en çok şikayet ettiği konuların başında işe alım süreçlerinin uzunluğu geliyordu. Pandemi sürecinde ise dijital mülakat ile çok daha kısa zamanda tüm aşamaların tamamlanabildiğini deneyimledik. Tüm bu bilgiler ışığında işveren ve aday tarafında işe alım süreçlerinin daha kısa zamanda tamamlanacağı ve hem bütçe hem de kaynak açısından verim artışına katkı sağlayacağını söylemek mümkün.

KPMG Türkiye'nin yaptığı İş Dünyası Gözünden COVID-19 Etkileri Anketi, Türkiye'de tüm sektörlerin pandemiden olumsuz etkilendiğini ancak enerji, ilaç, kimya ve endüstriyel üretim sektörlerinde etkinin daha az hissedildiğini ortaya koydu. Ankete katılan enerji şirketlerinin yüzde 30'u, ilaç şirketlerinin yüzde 29'u, kimya sektöründeki şirketlerinin yüzde 17'si ve endüstriyel üretim yapan şirketlerin yüzde 11'i sektörlerinin pandemiden düşük derecede etkilendiklerini belirtti. Dolayısıyla bu sektörlerde iş gücü ihtiyacında bir artış olduğunu gözlemlemek mümkün.

Dünyaya baktığımızda ise özellikle kimya & ilaç, teknoloji ve gıda şirketlerinin işe alım projelerine dijital mülakat platformlarında devam ettiğini görüyoruz. İngiltere, Güney Afrika, Filipinler, Kuzey Amerika, Finlandiya, Hindistan, Meksika, Polonya ve Almanya gibi birçok ülkede dijital mülakat yöntemi kullanılırken, Türkiye kullanım açısından 9’uncu kullanımdaki artış sıralamasında ise 2’inci sırada yer alıyor.

Pandemi sürecinde dijital mülakat kullanım oranında zorunlu bir yükselişe geçilse de zaman yönetimi ve düşük maliyet sağlayan dijitalleşme, işe alım süreçlerinin yakın vadede gözdesi olacağa benziyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor