Yenilenebilir Enerjide İstihdam 2050'de 42 Milyona Ulaşacak!

Özellikle temiz enerjinin teknoloji alanında artması öngörülen istihdam, bu sektörde üretim, kurulum, işletme, bakım ve onarım alanlarında yoğunlaşarak 2050'de 42 milyona ulaşacak. Detaylar haberimizde..

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan "Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü: Enerji Dönüşümü 2050" raporundan derlenen bilgilere göre, 2050'ye kadar ekonomik büyümeye ve istihdama yüksek düzeyde katkı sağlamak amacıyla enerji dönüşümünde sürdürülebilir kaynakların öncelenmesi tavsiye ediliyor. 

Dünya genelinde etkili ve sürdürülebilir enerji politikalarının yaygınlaşacağına işaret edilen rapora göre, istihdam 2050'ye kadar yenilenebilir enerji teknolojilerine odaklanacak.

Özellikle temiz enerjinin teknoloji alanında artması öngörülen istihdam, bu sektörde üretim, kurulum, işletme, bakım ve onarım alanlarında yoğunlaşarak 2050'de 42 milyona ulaşacak.

Kovid-19 gölgesinde temiz enerji dönüşümü

Rapora göre, tüm dünyayı etkisi altına alan ''yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, ülkelerin ortaya koyacakları ekonomik destek paketlerinin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli yeri olan Paris Anlaşması kapsamındaki kriterlere uygun olması'' bekleniyor.

Yenilenebilir enerji teknolojileri de küresel salgından etkilenirken, enerji piyasa dinamikleri gereği yenilenebilir enerji yatırımlarında ise büyük değişiklikler öngörülmüyor.

2050 yılına kadar enerji kaynaklı karbon emisyonunun ise yüzde 70 azalacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan, ''sıfır emisyon düzeyine ulaşmak için enerji sektöründe, hidrojen ve sentetik yakıtlar, doğrudan elektrik üretimi, ileri düzey biyoyakıtlar ve karbon yönetiminin önemli rol oynayacağı'' belirtiliyor.

Dünya ekonomilerinin kapsamlı olarak karbondan arındırılması stratejileri için yaklaşık 130 trilyon dolarlık enerji yatırımı gerekiyor.

Fosil yakıt sektöründeki istihdam kayıplarına rağmen, tüm bölgelerde insan refahında ve yenilenebilir enerji sektöründeki istihdamda net artış yaşanacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, yenilenebilir enerjide hedeflere ulaşmak için uluslararası, bölgesel ve yerel ölçeklerde daha güçlü koordinasyonun önemi vurgulanıyor.

Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü raporu, geçişi yönetmek için gereken yatırım stratejileri ve politika çerçeveleri ile birlikte bir enerji sisteminin yapı taşlarını inceliyor. 2050 yılına kadar küresel CO2 emisyonlarını en az %70 oranında azaltmanın yollarını araştırıyor. Dahası, daha derin karbon giderme üzerine yeni bir bakış açısı, net sıfır emisyonlara doğru bir yol göstermektedir. Özellikle yeşil hidrojen ve uzatılmış son kullanım elektrifikasyonu olmak üzere beş teknoloji sütunu üzerine inşa etmek, ağır sanayi ve karbonsuzlaştırma sektörlerinde fosil yakıtların yerini almaya ve emisyonları azaltmaya yardımcı olabilir.

Rapor, düşük karbonlu yatırımın önemli ölçüde fayda sağlayacağını gösteriyor. İklim açısından güvenli bir yol, 2050 yılına kadar 110 trilyon dolarlık kümülatif enerji yatırımı gerektirecektir, ancak tam karbon nötrlüğüne ulaşmak 20 trilyon dolar daha ekleyecektir.

Görünüm, ayrıca dünyadaki 10 bölgede enerji ve sosyo-ekonomik geçiş yollarına inceledi. Çeşitli yollara rağmen, tüm bölgelerin yenilenebilir enerji kullanımında daha yüksek paylar görmesi bekleniyor; Güneydoğu Asya, Latin Amerika, Avrupa Birliği ve Sahra Altı Afrika, 2050 yılına kadar toplam enerji karışımlarında yüzde 70-80 hisseye ulaşmaya hazırlanıyor.

Benzer şekilde, ısı ve ulaşım gibi son kullanımların elektrifikasyonu her yerde artacak ve Doğu Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın çoğunda yüzde 50’yi aşacaktır. Tüm bölgeler refahlarını önemli ölçüde artıracak ve fosil yakıtlardaki kayıplara rağmen enerji sektöründe net iş kazanımlarına tanıklık edecektir. Ancak, ekonomi genelinde bölgesel iş kazanımları eşit dağılmamıştır. Bölgesel GSYİH büyümesi önemli farklılıklar gösterse de, çoğu bölge kazançlar bekleyebilir.

Bağlantılı enerji ve iklim hedeflerini karşılamak ve sosyo-ekonomik refahı toplamak için bölgesel ve ülke düzeyinde hırsların artırılması çok önemli olacaktır. Uluslararası, bölgesel ve yerel düzeylerde daha güçlü koordinasyon da aynı derecede önemli olacaktır. Bu rapor, mali desteğin en savunmasız ülkeler ve topluluklar da dahil olmak üzere gerektiğinde yönlendirildiği sonucuna varıyor.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan "Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü: Enerji Dönüşümü 2050" raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Sizler için derlediğimiz AA kaynaklı haberimizi yeni iş, yeni meslek arayışında olan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor