Teknoloji ve İnovasyon Yatırımları Kazandırmaya Devam Ediyor!

212 Venture Capital, Türkiye'nin ilk yatırım fonu, "Technology Investment Opportunity in Turkey" isimli raporunu yayınladı (Rapor 2019 yılının Nisan ayına ait bilgiler ile hazırlanmış). Rapora göre, ülkemizde 76 milyon mobil, 60 milyon ise web kullanıcısı bulunuyor. Detaylar haberimizde..

Bir önceki yazımı;

"Tarihsel ve Coğrafi olarak Türkiye, Asya ülkeleriyle büyük bağlara sahip, ekonomik gücün batıdan doğuya kayması gibi yukarıda bahsettiğimiz girişimcilik ekosisteminin de batıdan doğuya kaymasıyla, Türk girişimciler belirtmiş olduğumuz sektörlere yönelik çözümler ile bu pazarlara kolay erişim kazanarak büyük küresel işletmeler kurabilirler.
Bu yüzden, Haydi Girişimciler Başınızı Kaldırın ve Sahaya Çıkın…"

diyerek bitirmiştim.

Yazımda özellikle, “Startup yatırımları için küresel olarak 2018’ de parlayan sektörler Yazılım & SaaS, FinTech, MedTech, Medya & Eğlence ve Sağlık & Wellness sektörleri oldu.” diye de belirtmiştim.

212 Venture Capital, Türkiye'nin ilk yatırım fonu, "Technology Investment Opportunity in Turkey" isimli raporunu yayınladı (Rapor 2019 yılının Nisan ayına ait bilgiler ile hazırlanmış). Rapora göre, ülkemizde 76 milyon mobil, 60 milyon ise web kullanıcısı bulunuyor. Raporda ülkemizdeki şehirleşme oranı ise yüzde 75 seviyesinde, ortalama yaş ise 31. Raporun dikkat çektiği noktalardan bir ise ülkemizdeki yetenek havuzu ve düşük maaşlar. Ülkemizdeki geliştiricilerin maaş ortalamaları Avrupa'da yer alan diğer ülkelere oranla düşük.

Ülkemizdeki teknoloji ekosisteminde son 10 yıl içinde önemli bir gelişmeyle; 463  akredite edilmiş melek yatırımcı, 10 hızlandırıcı yatırım fonu, 24 melek ağı, 163 kurumsal girişim sermayesi (CVC),  19 doğrudan yabancı yatırımcı (FDI), 50 kuluçka merkezi, 770 Ar-Ge merkezi, 63 Sivil Toplum Kuruluşu ve 63 Teknopark mevcut durumda.

Rapora göre; 2017 yılında yükselen yatırımlar, 2018 yılında yaşadığı düşüşe göre, 2019 yılında da devam ediyor. 2016 ve 2017 yıllarında ertelenen exitler nedeniyle bu konuda bir düşüş yaşanmış olsa da 2018 yılında elde edilen yatırım dönüşleri konusunda önemli bir artış gerçekleşmiş durumda. Yapılan yatırımlar karşısında elde edilen dönüşlere bakıldığında ülkemizdeki ekosistemin bir gelişim ve ilerleme kaydettiği görüşündeyim.

Raporun dikkat çektiği en önemli detaylardan bir diğeri ise alınan yatırımlar ve exitler arasında geçen süre. Rapora göre, ilk yatırım alan girişimler ortalama 4 yıldan az ve kuruluşundan ortalama 5.5 yıldan daha kısa bir süre içinde gerçekleştiriyorlar. Bu oranlar en iyi 10 çıkışta ilk yatırım sonrası 5.5. yıl ve kuruluş sonrası 10 yıldan az bir süre. Bu konuda sektör ortalamasının 6 - 7 yıl. 

Ülkemizdeki en büyük 10 exite baktığımızda ise sırasıyla Trendyol, Yemeksepeti, OpsGenie, Gram Games, GittiGidiyor, Markafoni, İyzico, Pozitron, Citus Data ve Arvento karşımıza çıkıyor.

Girişim analizi platformu Startups.watch, her üç ayda bir gerçekleştirdiği çeyrek yıllık Türkiye Girişim Ekosistemi raporunu paylaştı. Yapılan araştırmaya göre, 2019’in ikinci çeyreğinde Türkiye’deki girişimler 12 yatırım turunda toplam 3,4 milyon dolar yatırım almayı başardı. 2019 ikinci çeyrek sonuçlarını paylaşan Startups.watch, yatırım alan girişimleri; Compay, Kassa, Klonbiyotek, Kolay IK, Lifemote, Minoto, Paym.es, Playz, Price&me, Sertifier, Sopsy ve Thread in Motion şeklinde açıkladı.

"Technology Investment Opportunity in Turkey" isimli raporuna göre; e-ticaret, yazılım & SaaS, FinTech, oyun, lojistik vb. sektörlerde hayata geçirilen teknolojik girişimler yatırımcı çeken olduğu belirtiliyor. 
Geçen aylarda İyzico, Foriba ve Paraşüt gibi teknolojik girişimlerin satışları ile sektörde heyecan yaşadık. Bu satışların melek yatırımcıları, melek ağlarını ve girişim sermayelerini motive etmesi gerekiyor ki yeni girişimler çıksın, yeni yatırımlar gelsin. Rapora göre, türkiye’ de ki yatırımcıların yatırım yaptıktan sonra exit ortalaması 5 yıldan az. Dolayısyla hem girişmciler hem de yatırımcılar ortalama 5 yıl sabrederse güzel geri dönüşler alıyor. Özellikle yatırımcılar yaptıkları yatırım sonrasında, yatırımlarını 1-2 yıllık bir yolculuk olarak beklenti içine girerlerse motivasyon kaybı yaşanıyor. Bu nedenle, ortalama 5 yıl sonrasının İyzico, Foriba ve Paraşüt gibi girişimlerini bulmak için en doğru zaman bulunduğumuz zaman. 

Mart 2019 itibariyle dünyada 327 adet unicorn startup, yani 1 milyar dolarlık değerlemeye ulaşan yeni girişim şirketi var. Neden bizim girişmcilerimizin fikirlerinden oluşturulacak bir unicorn olmasın.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Ali Kılıç Hakkında

Karar destek sistemleri, büyük veri, veri yönetimi - analitiği, yapay zeka, IoT alanlarında yenilikçi teknolojiler konularında uzmanlığı ve çalışmaları bulunan Kılıç, işletme doktorası yapıyor. 1999'da danışman olarak başladığı çalışma hayatında, 2001'den itibaren girişimci olarak birçok farklı girişimin kurucusu ve ortağı olmuş ve ulusal & global çalışmalar yürütmüş olup, 2009'da kurduğu Intellium ile BT çalışmalarına devam ediyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor