İşinize Odaklanamıyor musunuz? İşte Konsantrasyon Besinleri!

İşler yoğun temposuyla geri döndüğinde, tatilin o rahat havasını üzerimizden atmak ve yapmamız gereken işlere daha iyi odaklanmak kolay olmayabilir. İşte bunun için besinlerden destek almanız mümkün. Nasıl mı?

İşte dikkat ve konsantrasyonunuzu artıracak besinler:

  • Yeşil çay: Yeşil çay içerdiği iki bileşik sayesinde odaklanmanıza yardımcı olur: Kafein ve teanin. Kafeinin odaklanmaya yardımcı olduğu ve uyanık kalmayı sağladığı herkes tarafından bilinir. Peki teaninin faydası ne? Teanin, beyin dalgalarının aktivitesini artırır, sakinleştirir ve kafenin etkisinin yavaş yavaş artmasını sağlayarak ani yükselmeyi önler. Bu iki bileşik dikkatin artırılmasında birlikte rol alır. Aynı zamanda yeşil çay içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemi ve metabolizma üzerinde de önemli etkilere sahiptir.
  • Kuruyemişler: Kuruyemişler sağlığımızın korunmasında uzun vadede vücudunuz için mükemmel kaynaklardır. Yaşlandıkça bilişsel aktivitenin azalmasıyla ilişkili ve aynı zamanda antioksidan olan E vitamininin iyi kaynaklarıdır. Bu faydayı vücudunuza kazandırmak için günde sadece 30 gram kuruyemiş yemeniz bile yeterli. Ayrıca kuruyemişler, odaklanmanıza yardımcı olan esansiyel yağ asitleri ve amino asitler bakımından da zengindir.
  • Yaban mersini: Araştırmalar, yaban mersininin yenildikten sonra beş saat boyunca konsantrasyonu ve hafızayı artırdığını gösteriyor çünkü yaban mersininin içindeki antioksidanlar beyninizdeki kan ve oksijen akışını uyarır ve zihni taze tutar. Yaban mersini aynı zamanda antosiyaninler, proantosiyanidinler, resveratrol ve tanenler içeren bir antioksidan kokteyli içerir ve bu besin maddelerinin de odaklanmayı arttırdıkları ve hatta kansere, kalp hastalığına ve demansa karşı koruma sağladığı gösterilmiştir.
  • Su: Odaklanmanızı geliştirmek istiyorsanız, yeterince su içmeniz oldukça önemli. Su beyne, düşünme ve hafıza süreçleri de dahil olmak üzere tüm beyin fonksiyonları için elektrik enerjisi verir.  Bunlarla birlikte daha hızlı düşünme, daha iyi odaklanma, daha fazla zihin açıklığı ve yaratıcılığı artırma konularında yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Vücudunuzun her bir işlevi suya bağlıdır, bu nedenle yeterince su içmeniz çok önemlidir.
  • Avokado: Özellikle kalp ve beyin olmak üzere, vücuttaki her organ kan akışına bağlı olarak aktivite gösterir. Avokado, kan akışını artırarak beyin hücrelerini uyarmak için basit ve lezzetli bir yol sunuyor. Avokadolar ayrıca uzun süre tok kalmaya yardımcı olan yardımcı olan posadan zengindir.
  • Bitter çikolata: Bitter çikolata, birçok sebepten ötürü odaklanmanıza yardımcı olabilir. İlk olarak az miktarda da olsa zihinsel uyanıklığı arttırdığı kanıtlanmış olan kafein içerir. Bitter çikolata, aynı zamanda stresi atmanıza yardımcı olan magnezyum içerir, endorfin ve serotonin salınımını uyarır. Bunlar da kendinizi iyi hissetmenizi ve ruh halinizi iyileştirmenizi sağlar. Bu, her gün büyük miktarda bir çikolata yemeniz gerektiği anlamına gelmez, ancak daha küçük miktarlardaki bitter çikolataların odaklanmanızı önemli ölçüde artırabileceği anlamına gelir.
  • Lifli yeşil sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, beyninizin gücünü artıran ve beyninizi korumaya yardımcı olan antioksidanlar ve karotenoidlerden zengindir. Genel bir ipucu: Yeşil yapraklı bir sebze ne kadar yeşilse o kadar iyidir. Yeşil yapraklı sebzeler de hafızanıza, odaklanmanıza, genel beyin sağlığınıza ve gücünüze yardım ettiği kanıtlanmış B vitaminleriyle doludur. Ayrıca zihinsel açıklığınızı artıran folik asit içerir.
  • Keten tohumu: Önceki besinlerden bazıları gibi keten tohumu da zihinsel açıklığa ve odaklanmaya yardımcı olan magnezyum, B vitaminleri, omega-3 yağ asitleri ve lif bakımından zengindir. Keten tohumu aldıktan sonra öğütmeye dikkat edin, böylece sindirimleri için vücudunuzun işini kolaylaştırmış olursunuz. Bu listedeki diğer besinlerin aksine, keten tohumu tek başına yenemez, ancak yoğurt, yulaf ezmesi, salata gibi diğer yiyeceklerin üzerine serpilebilirler.
  • Yağlı balıklar: Yağlı balıklar, hafızanın güçlenmesine ve zihinsel performansın artmasına yardımcı olan omega-3 yağ asitlerini içerir. Omega-3 seviyesi düşük olan kişilerde unutkanlık, ruh hali dalgalanması, depresyon ve yorgunluk daha fazla görülür. Balığın, konsantrasyonunuzu artırdığı ve ruh halinizi iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Yağlı balık olarak somon, alabalık, uskumru, ringa balığı ve sardalya tüketebilirsiniz.

Uplifers / Yazar: İnci Beyza Yürekli kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor