Araştırma: Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler 2019

Tübider Bilişim Sektörü Derneği, 4000’den fazla profesyonel ile gerçekleştirdiği “Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler” araştırmasının sonuçlarını bir basın toplantısı ile duyurdu. Detaylar haberimizde..

Tübider Bilişim Sektörü Derneği, 4000’den fazla profesyonel ile gerçekleştirdiği “Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler” araştırmasının sonuçlarını bir basın toplantısı ile duyurdu.

Toplantıda, Tübider Bilişim Teknolojileri Ücretler Araştırmasının ilk olarak 2013 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu bilişim meslekleri standartları ve yeterlilikleri çalışması çerçevesinde yapıldığı belirttilldi. 2015, 2017 ve daha sonra şimdi 2019 yılında tekrarlanan araştırma 4000’den fazla profesyonel üzerinde yapılan çeşitli anket çalışmalarına dayanmakta.

Tübider, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörünün ülke ekonomisinin büyümesinde, istihdamın ve dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artmasında kaldıraç görevi gördüğü ve Türkiye için stratejik sektör olarak konumlandırılması gerektiği dillendirildikçe bilişim kariyerleri cazibesinin daha da öne çıktığını belirtti.

Toplantıda Tübider Bilişim Sektörü Derneği başkanı Rüştü Arsevenİletişim Teknolojileri ve Bilgi Teknolojileri olarak iki ana koldan oluşan Bilişim Teknolojileri sektörünün Bilgi Teknolojileri alanında 100.000-105.000 civarı istihdam sağlandığını belirtti. Bu alanda çalışanların 2017 ve 2018 sonu itibarı ile iki yıl için toplam %15 ücret artışı elde edebildiklerini ve bunun da enflasyonun çok altında kaldığını vurguladı. Arseven ayrıca sektörde Bilişim Kobilerinin, zaman zaman zincir mağazalar ve e-ticaret siteleri tarafından haksız rekabete maruz kaldığını ve bunun da sektörde hizmet ve dağıtım açısından esas yükünü çeken bayi kanalını çok zorladığının altını çizdi.

Tübider, “Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler” araştırma ile gençlere kişisel özelliklerine uygun bilişim mesleklerini, mesleki sorumluluklarını, gereken eğitim ve becerilerini irdelediğini ve iş bulma süreçlerinde nelerle karşılaşacaklarını, ne gibi ücret alabileceklerini göstermeyi amaçlıyor.

Araştırma çerçevesinde Tübider’in oluşturduğu platform sayesinde yapay zeka yardımı ile gençler bilişim mesleklerinden hangilerinin kişisel özelliklerinize göre daha uygun olduğunu tespit etme imkanı bulabiliyorlar.

Tübider araştırmasını yürüten Niyazi Saral araştırmanın yöntemi hakkında şunları söyledi; “Araştırmamız ilk olarak yıllardır tekrarladığımız gibi bilişim profesyonellerine ve mesleğinde başarılı olan bilişimcilere çeşitli sorular sorarak onların kişisel özelliklerinin meslek seçmelerinde ne ağırlıkta etken oluşturduğunu tespit etmek olmuştur. İkinci aşamada ise üniversite sınav sonuçlarını yeni öğrenen öğrencilerin ve bilişim mesleğini seçmek isteyen kişilerin bir anket sayesinde mümkün olduğunca kişisel özelliklerini analiz ederek ona uygun mesleklere ait skorları tespit etmekteyiz. Bu analizdeki temel yöntem bilişim mesleklerinde başarılı olan kişilere sorulan sorular ve verilen cevaplar baz alarak yapay zeka ile ağırlıklandırılmasıdır. Böylece ikinci aşamada yapılan analizde kişilerin hangi bilişim mesleğine ne kadar uygun olabileceğiniz buna dayanan bir akıllı algoritma ile tespit edilmektedir. Beş faktör veya benzeri kuramlar ile yapılan kişilik özellikleri araştırmalarında daha çok kategorize edilmemiş meslek tespiti yapılmaya çalışıldığı için hata payları yüksek olabilmektedir. Bizim araştırmamızın avantajı meslek kümesini çok dar tuttuğumuz için daha basit tespitler yapabilmemiz olmuştur. Örneğin grafik yetenekleri ağır basan bir katılımcının bilişim mesleklerinden hangilerini seçmesinin tespitinde yapay zekaya bile gerek duyulmayabileceği çok açıktır. Yine yapay zeka ile tespit ettiğimiz ücretlerde çalışanların alması gereken ücreti %8-10 hata ile bilebilmekteyiz. Tübider Bilişim Sektörü Derneği olarak bu araştırmamızdaki temel amaç gençlere bilişim mesleklerinde farkındalık yaratmaktır. Faydalı olmasını dileriz. ”

Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler Araştırması 2019 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tubider.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor