Balkanlardaki Türk Girişimciler DTİK Toplantısında Buluştu

Dünyanın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren Türk iş insanları, Priştine'de düzenlenen "Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Balkanlar Girişimci Toplantısı"nda bir araya geldi. Detaylar haberimizde..

Dünyanın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren Türk iş insanları, Priştine'de düzenlenen "Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Balkanlar Girişimci Toplantısı"nda bir araya geldi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren DTİK tarafından organize edilen toplantıya, DEİK-DTİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Onur Tonay, Prizren Başkonsolosu Eylem Altunya, DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkanı Ömer Süsli, Türkiye-Kosova İş Konseyi Başkanı Merve Özer Yılmaz, DTİK Amerika Komitesi Başkanı Ömer Er ile ve çok sayıda davetli katıldı.

EİK/DTİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye ve Kosova arasındaki ticaret hacminin 2018 yılında 310 milyon dolar olduğunu ve Türkiye'nin Kosova'nın ithalat yaptığı ülkeler arasında 3'üncü sırada; ihracat yaptığı ülkeler arasında ise 13'üncü sırada yer aldığını söyledi. Olpak, "Doğrudan yatırımda da Türkiye, 388 milyon Euro ile 3'üncü ülke konumunda. Ancak 1'inci ve 2'inci sırada bulunan Almanya ile İsviçre rakamları içinde, diasporadan gelen miktarlar da olduğundan, aslında Türkiye doğrudan yatırımda muhtemelen 1'inci sırada" şeklinde konuştu.

 "Ticaret Hacmini En Hızlı Şekilde Yukarılara Çıkaralım"

Kosova'nın genç ve eğitimli nüfusu, düşük enerji maliyeti, düşük kurumlar vergisi, bakir bir pazar olması, Türkçe konuşabilen çalışan bulunabilmesi, Türk bankalarının bölgede hizmet vermesi, lojistik avantajları, Avrupa'nın merkezine yakın olması ve bir dizi gümrük muafiyetlerinin bulunması dolayısıyla, yatırımcılar için önemli fırsatlar barındırdığına değinen Olpak, "Türkiye ile Kosova arasında 2013'te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması da geçtiğimiz ay yürürlüğe girdi. Gelin, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini, en hızlı şekilde çok daha yukarılara çıkaralım. Enflasyon rakamlarında ve faiz oranlarında önemli bir gerileme gözlemliyor ve bu gerilemenin olumlu anlamda süreceğini tahmin ediyoruz. İç talepteki daralmanın etkisiyle de olsa, cari fazla verir bir noktaya ulaştık. Daha makul büyümelere razı olacağımız bu süreçte, daha fazla odaklanacağımız bir konu da işsizlik olacak. Ve tabi, yatırımlar, ihracat, bizim ifademizle, Dış Ekonomik İlişkilerin Tümü, Ticari Diplomasi."  dedi.

15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümü olduğunu hatırlatan Olpak, "Ülkemizin demokrasisine ve geleceğine kast eden FETÖ darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. Çok şükür, birlikteliğimiz hainlere fırsat vermedi" dedi.

Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Onur Tanay, Kosova'daki Türk yatırımlarınınm 350 milyon doları aştığını belirterek, Türk firmalarının Kosova'da 10 binden fazla istihdamla Kosova'nın büyük problemlerinin başında gelen işsizlik sorununun çözülmesine katkı sağladığını söyledi.

DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkanı Ömer Süsli ise, Kosova ile Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel bağların yıllar boyu süren göçlerle oluşan akrabalık ilişkileri yanı sıra Kosova ile her zaman ticari bağlantının da olduğunu söyledi. Süsli, "Birkaç hafta önce iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının da imzalanmış olmasıyla Türkiye ve Kosova iş dünyası olarak daha fazla iş birliği yapacağımıza ve iş hacminin genişleyeceğine  de inanıyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Türkiye ile Kosova arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın getirilerinin gündeme geldiği ve Kosova'da yatırımları bulunan Türk iş insanlarının deneyimlerinin paylaşıldığı oturumlar düzenlendi. 

DEİK kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor