Dijital Pazarlamaya Neden Mecburuz? İşte Nedenleri

Kolay Pazarlama CEO’su ve İletişim Tasarımı Uzmanı Ömer Yoluk, işletmenizi büyütmek ve geliştirmek için neden dijital pazarlamaya ihtiyaç olduğu konusunda bilgiler paylaştı. Detaylar haberimizde..

Online pazarlamanın bir yönü de sadece yeni ve farklı bir pazarlama yöntemi olmasıydı. Hizmet ve ürünleri pazarlamak için meydanın yeni bir biçimini ortaya çıkarmıştı. Fakat sadece birkaç yıl içinde dijital pazarlamanın önemi bambaşka bir yöne doğru gelişti. İşletmenin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Artık bir web sitesine sahip olmak ya da bir hedefi olmayan reklam sloganları kampanyası yeterli değil. İşletmeniz için işe yarayan tamamlayıcı dijital pazarlama stratejileriniz yoksa zaman aleyhinize işliyor demektir.

Kolay Pazarlama CEO’su ve İletişim Tasarımı Uzmanı Ömer Yoluk, işletmenizi büyütmek ve geliştirmek için neden dijital pazarlamaya ihtiyaç olduğu konusunda şu bilgileri verdi:

İnsanların Zaman ve Paralarını Harcadığı Yerlere Erişir

2018 yılında ortalama bir internet kullanıcısı en az 7 sosyal medya hesabına sahip. Bu sayı 5 yıl önce sadece 3’e kadar çıkabiliyordu. Şuan ise sosyal medya müşteri hizmetleri için kuvvetle tercih edilmekte. Bununla birlikte müşteri mesajlarının yüzde 89 kadarı işletmeler tarafından görmezden gelinmekte.

Dünya nüfusunun yüzde 22’si Facebook’ta. Facebook kullanıcılarının yüzde 76’sı ve Instagram kullanıcılarının da yüzde 51’i her gün bu sosyal medya araçlarını kullanmakta. Sosyal medyadaki insanların yüzde 30'u hayatlarındaki dönüm noktalarına atıfta bulunarak belirli bir markadan bahsetmekte. X kuşağının, sosyal medyada bir marka ile etkileşime girme olasılığı, milenyum kuşağına göre ise daha yüksek.Şu anki eğilim, ortalama bir insanın günde iki saatten fazla zamanını sosyal medyada geçirmesi. Gençler ortalama 9 saatlerini sosyal medyada geçirmekte. Sosyal medya okuldan işe, eğlenceye, arkadaşlarıyla takılmalarına kadar yaptıkları her şeyin ayrılmaz bir parçası olmuş durumda.

Sosyal medya, insanların olduğu yerdir. Fakat insanlar buradan satın alırlar mı?

İnsanların sosyal medyada olduklarını söylemelerinin on gerekçesinden biri, kendilerine reklamı yapılan ürünü satın almaktır. Sosyal medyadaki zamanlarının yüzde 37’sini etiket içerikleri ile etkileşerek geçirmekte. Milenyum kuşağının yüzde 37’si sosyal medyanın kendileri ile ilişkili gördüğü reklamları yaptığını belirtmekte. İnsanların yüzde 48’i son online alıverişlerini doğrudan Facebook’un sonucu olarak yaptıklarını söylemekte.

Fakat pazarlamacıların sadece yüzde 45’i sosyal medyadaki çabaların sonuç verdiğini düşünmekte. Kesinlikle sosyal medyada bazıları kazanan bazıları da kaybeden olarak yer almakta. Sadece bir profil sahibi olman ve bazı içerikleri bir kere paylaşmak yerli değildir. Bir sosyal medya pazarlama stratejisine gerek vardır. Sosyal medya reklamlarında yatırım getirinizi nasıl maksimize edeceğinizi anladığınızda kazancınız büyük olacaktır. Sosyal medya pazarlaması ve reklamlar, dijital pazarlamanın sadece bir parçasıdır. Fakat en önemli bölümüdür.

Küçük İşletmelerin Faaliyet Alanı Seviyeleri

Walmart gibi büyük bir şirket şehre gelir ve yerel işletmelerin yüzünü ortadan kaldırır. Starbucks gelir ve mahalle kahvesinin ve simit dükkanının kapanmasına neden olur. Bunun online eşdeğerini Amazon örneğinde görürüz. Tanınmış bir isimle rekabet etmek ya da pazarlamaya ya da tanıtıma milyonlar harcamış markalarla rekabet etmek zordur. İşte bu noktada küçük işletmeler için dijital pazarlamanın önemi bir ümit ışığı olarak parlamakta. Bu, geleneksel olarak bir yerden hizmet veren işlemeler, e ticaret ve kişisel markalar için aynıdır. Dijital pazarlama gerçekte daha küçük işletmeleri üst sırada konumlanabilmesine olanak verir. Dijital pazarlama küçük işletmelerin daha düşük reklam bütçeleri ile rekabet etmesine imkan sağlar.

Daha Hedefe Yönelik

Örneğin bir dergi reklamı hazırladığınızda belli bir hedef oluşturursunuz. Hedef kitlenizin bu reklamı okuyup okumayacağını bilirsiniz. Yer ve boyut üzerinde biraz kontrol sahibisinizdir. Mesajı belli yayıncılık ölçütlerinde kontrol edersiniz.

Bu reklam bir milyon kişiye daha ulaşabilir. Fakat bu milyonun yüzde kaçı gerçekten sizin hedefinizdedir? Özel bir moda dergisi 35 – 55 yaş arasındaki kadınların yüzde 59’u gibi demografik bir hedefe sahip olmalıdır. Bunlardan bazıları yüksek okul mezunudur. Ve dergide bazı moda ürünler ile ilgilendiklerini bilirsiniz. Fakat bu büyük bir nüfus istatistiğidir.

Dijital pazarlamanın bize sağladığı yararlardan biri de büyük nüfus istatistiklerini parçalara ayırabilme imkanıdır. Bunları özel bir tür insana süper odaklı hedef gruplara böler.

Peki bu kişi kimdir? O, sattığınız şeyi satın almaya en yakın kişidir.

Bu seviyede hedef koyduğunuzda hedef pazar ile yüksek seviyede ilişkili bir reklam oluşturursunuz.

Dijital pazarlamada ne tür hedefleme mümkündür? Belki de şaşıracaksınız.

Örnek olarak arama reklamlarına bakalım. Bu, reklam anahtar sözcüklerini kapsar. Bu biçimdeki dijital pazarlamada Google araması yapan insanları hedef alırsınız. Arama sonuçları artık İnternet'teki web sitesi trafiğinin yaklaşık yüzde 64'ünü oluşturmakta.

SEO'ya (arama motoru optimizasyonu) güçlü bir şekilde odaklanan işletmeler için, trafiğin yüzde 80’i arama sonuçlarından geliyor.

Arama reklamcılığı, web sitenizin organik olarak görüneceği yer olmasa bile PPC (tıklama başına ödeme) ile, kendinizi aramaların tepesine yerleştirmenize olanak sağlar.

Arama reklamcılığı ile çok özel insanları hedefleyebilirsiniz: zorluk, hedef, meslek, eğitim seviyesi, satın alma davranışları ve başka şeyler

Bunu, bu belirli hedefleri temsil eden arama sorguları önererek yapın. Bu trafiği dönüştürmek için etraflarına reklamlar ve açılış sayfaları oluşturun.

Sosyal medya reklamları benzer şekilde daha dar hedef kitle oluşturmaya imkan verir

Kullanıcıları hakkında topladıkları verileri kullanın. Örneğin Facebook, reklamınızı sadece çok özel davranış, ilgi, konum ya da diğer belirleyici unsurlarla belirlediği kişilere gösterir. Tek bir reklam için çok fazla harcama yapmayın. Ve reklamları süresiz olarak yayınlayabilirsiniz. Böylece farklı insan gruplarıyla bağlantı için bu reklamı kolayca uyarlayabilirsiniz. Başka tür pazarlama ile reklamınızı gören kişiler üzerinde bu derecede bir kontrol sağlayamazsınız.

Son Derece Kişisel Olarak Özelleştirilmiş

Tüketicilerin yüzde 72’si işletmelerin kendileri ile iletişim için e-mail kullanmalarını tercih etmekte. Bu, insanlara e-mailleri açmak ve sizden satın almak konusunda daha rahat hissetmelerini sağlayan bir kontrol duygusu vermekte. Gönderdiğiniz şeyi beğenmezlerse, abonelikten çıkabilirler. Fakat gönderdiğiniz içerik yüksek oranda bağlantılı ise listenize kalır ve tekrar tekrar satın alırlar. Buradan, yaşam boyu tekrar alışveriş yapan müşteri açısından dijital pazarlamanın önemini görebilirsiniz.

Daha İleri Çözümlemeler

TV reklamlarının nasıl işe yaradığı hakkında gerçekten en biliyorsunuz? Bazı denemeler yaptıysanız reklam yayınlamak için en iyi saat ve en iyi sıklığın ne olduğunu belirleyebilirsiniz. Verilerden detaylandırmak için bir odak grup oluşturabilir siniz. Şimdi, karşılaştırmalı olarak dijital pazarlamanın önemine bakalım.

Dijital pazarlama ile reklamlar ve kullanıcılar hakkında aşağıda verilen şeyleri bilirsiniz:

  • Gerçekten gönderiyi görüp görmediklerini. TV reklamları ile bunu kesin olarak bilemezsiniz. Mutfakta olabilir ya da televizyonun sesini kısmış olabilirler.
  • Etkileşim olup olmadığını.
  • Beğenip beğenmediklerini.
  • İnceleyip incelemediklerini.
  • Arkadaşları ile paylaşıp paylaşmadıklarını.
  • Başka bir işlem yapıp yapmadıklarını.
  • Sonunda satışa yönelip yönelmediklerini.

Reklamla etkileşime gire insanlar hakkında daha fazlasını öğrenirsiniz:

  • Reklamınızla en çok kim ilgilendi
  • Neden hoşlandılar
  • Onları harekete geçiren şeyler nelerdir
  • En kolay kim markaya dönüş yaptı
  • Kim daha çok harcadı
  • Online iken neler yaparlar
  • Sizi online olarak bulmak için kullandıkları araçlar nelerdir?
  • Sizinkine gelirken hangi websitelerini ziyaret ettiler

Tüm bunlar Google Anaytics gibi bedava analiz yazılımları ile izlemesi oldukça kolay olan şeylerdir. Ya da bunlar için olan araçlara para harcayarak daha fazlasını da elde edebilirsiniz. Yatırımlara geri dönüş olmadığı durumlarda maliyeti kesmek için öğrendiklerinizi kullanın. En iyi sonucu aldığınız noktada harcama ve çabalarınızı artırın.

Sonuçları optimize etmek için kampanyaları artırın.

Geleneksel pazarlama için de biraz para ayırmaya karar verebilirsiniz. Birçok işletme pazarlama planlarını bir karışım olarak sürdürmek ister. Bu durumda, dijital pazarlamanın önemi, diğer pazarlama yöntemlerinde de kullanmak üzere, müşterilerinizin kim olduğunuzu size göstermesidir.

Ölçeklendirme ve Uyarlama Kolaylığı

Diğer pazarlama yöntemleri gibi, trafik akışını sağlamak için başlangıç yatırımı gerekmekte. Fakat dijital pazarlananın küçük işletmeleri için önemi işletme büyürken ölçeklendirme ve uyarlamanın ne kadar kolay olduğunu görünce ortaya çıkmakta. Örneğin sosyal medya kampanyaları, reklam gösterimi ile günlük bir bütçe seçebilirsiniz. Bu kampanyanın ne kadara mal olacağını tam olarak bilirsiniz.Sonra da şaşırtıcı sonuçları görmeye başlarsınız. Reklamın yayınlanmaya devam etmesi için içeri girmeniz ve bir reklam spotunun dönmesi için tekrar pazarlık yapmanız gerekmez. Trafiği kendinize çevirirken sadece günlük harcamanızı artırır ve bununla da getiriyi yükseltirsiniz.

Bir müşteriden yüklü bir sipariş aldıysanız ve siparişi karşılanamamasını önlemek için yeniden ölçeklendirme gerekiyorsa bunu yapmak son derece kolaydır. Pazarlamada yolunda gitmeyen şeyler varsa, beklemeniz ve reklam kontratının bitmesini beklemeniz gerekmez. Sıfırdan başlamak zorunda değilsiniz.

Güç sizde. Sadece küçük bir değişiklik yapın ve reklama tekrar başlayın.

Dijital pazarlamanın önemi anında sonuç alabilmekte. Verileri analiz edin ve işe yaramayan reklam harcamalarını ve kayıpları anında azaltın. Bu bizi küçük işletmeler için nasıl maliyet etkin dijital pazarlama yapılacağı konusuna götürür.

Günümüzde İnsanlar Nasıl Alışveriş Yapıyor?

İnsanların yüzde 88’i, online incelemeyi satın alma kararının önemli bir parçası olarak görüyor. İyi bir yorum okuduktan sonra insanların yüzde 23’ü işletmenizi ziyaret ediyor. Ortalama bir Amerikalı, haftada 24 saatini online olarak geçirmekte. Milenyum ve Z kuşağı için günde 10 saat standarttır. Bu işte ve okuldaki internet zamanını da kapsamakta. Milenyum ve Z kuşağının yüzde 47’si TV izlememekte. Geçtiğimiz yıl sonunda 22 milyon kişi kablolu TV aboneliklerini iptal etti. Dergi ve gazetelerin satış oranında yıllık yüzde 16 oranında bir düşüş gözlenmekte. Fakat diğer yandan her yıl 1 trilyondan fazla online arama gerçekleşmekte. Google bu aramalarda 3,5 milyar ile en büyük payı elinde tutmakta. Her gün Facebook’ta 8 milyar video izleniyor ve bunların çoğu da işletmeler tarafından yerleştirilmekte.

Restoranlardan doktorlara, ön muhasebe yazılımlarından emtiaya modern satış süreci online olarak başlamış durumda. İster sosyal medyada bir arkadaşın paylaşımı, ister bir aramanın sonucu ya da bir e-mail haber bülteni ile olsun, her şey burada başlıyor. İşletmenizi müşterinin online deneyimi ile daha da bütünleştirerek işinizi daha hızlı büyütmek mümkün.

Müşterilerinizin büyük çoğunluğu ile bağlantılı bir online konumunuz olmalı. Dijital pazarlamanın önemi de size bu konumu sağlamasıdır.

Nasıl Online Bağlantılı Olunur?

Günümüzde online bağlantılı olmak için gerekenler:

  • Kullanıcı dostu bir web sitesi
  • Bazı anahtar sözcüklerden arana sonuçlarında görünür olmayı sağlayacak arama motoru optimizasyonuna (SEO) yatırım.
  • Müşterilerle iletişime geçebileceğiniz en az bir aktif sosyal medya hesabı
  • AdWords, Instagram, Twitter ya da Öne Çıkan Tweetler gibi ödeme yapılan reklamlar. Bazı medyalara ödeme yapmadan online var olmak imkansızdır.
  • Marka yönetimi. Hangi insanların hakkınızda konuştuğunu bilin. Yorum istendiğinde çoğu insan olumlu yorum yazar. İstenmediğinde ise sadece mutsuz insanlar yorum yazma eğilimi gösterir.
  • Entegre temas noktaları. Online olduğunuz tüm yerler birlikte çalışmalıdır. Belirli bir yerde ticaret yapıyorsanız, hedef müşterilerinizi hem çevrimiçi hem de fiziksel mağazanızda kendinize bağlayın.

İnsanlar İşletmelerin Kendilerine Nasıl Ulaşmasını Tercih Eder?

İnsanlar artık geleneksel reklamlardan sıkıldı. Seçenekleri olduğunu öğrendiler. 16 – 34 yaş arasındaki kişilerin yüzde 16’sı reklam bloklayıcı kullanıyor. İnsanlar, sayfaya ilk geldiklerinde sinir bozucu davetler ve reklamlar açan web sitelerinden yoğun bir şekilde kaçarlar.

Onları reklamlara girmeye zorlamayan medyaları kullanmayı tercih ediyorlar.

Klişe gibi görünebilir. Fakat insanlar saygı görmek istiyor. Birinin onlara bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olacak bilgileri sağlamasını isterler. Kendi değerlerine değer veren markalardan satın almak istiyorlar. Konuşmalarının bir parçası olmanızı istiyorlar.

Dijital pazarlamanın önemi, insanlara, onlara saygı duyduğunuzu ve insan olarak değer verdiğini gösterecek şekilde pazarlamanıza olanak vermesidir.

Pazarlamayı Mobil Teknoloji ile Bütünleştirin

IBM’in araştırmasına göre mobil işlemler yıllık yüzde 35 oranında bir yıldırım hızıyla artmakta. Ancak bu yalnızca mobil cihazda gerçekleşen gerçek bir alım satım değil.

İnsanlar cep telefonlarını giderek, bir işletmenin üzerine yerleştirildiği bir çeşit artırılmış gerçeklik olarak kullanıyorlar. Online sipariş verip yoldayken müşteri hizmetleri ile iletişime geçiyorlar. Mağazanızdayken ürün yorumlarına ve bilgilerine bakıyorlar.

Mağazanızda çekecekleri bir selfi sizin için bir tanıtım fırsatı olacak. Sizin ofisinizden ayrılmadan önce hakkınızda bir yorum yazacaklar belki de.

Mobil deneyimi fiziksel deneyimle bütünleştirin. Böyle yaparak işletmeniz bu tür fırsatlardan daha fazla yarar sağlayacak.

Koridordan aşağı inerken ilgilendikleri şey in satışta olduğu hakkında onlara bildirim göndermek için bir uyarı yapın. Fiziksel mağaza davranışını, telefonları üzerinden gerçekleştirin (elbette izinlerini alarak).

Size yakın konumda olduklarında mağazanızı ziyaret etmeleri için davet gönderin.

İşletmeniz için dijital pazarlamanın önemi açıktır. Modern ekonomide işletmeler rekabet için dijital pazarlamaya ihtiyaç duyarlar. Müşteri artık online platformlardadır. Sizin onalar ulaşmanızı tercih ettikleri yer orasıdır. Modern satın alma sürecinin başladığı yer artık online ortamlardır.

İşinizi geliştirmek için dijital pazarlamayı nasıl kullanacağınız konusunda hemen yardım alın.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor