Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40’tan fazla ülkeden 4.600 işletme lideriyle gerçekleştirilen Dijital Dönüşüm Endeksi'ne göre, Türkiye’deki her 10 işletmeden 9’u 5 yıl içinde müşteri taleplerini karşılamakta zorlanacağını söylüyor. Detaylar haberimizde..
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40’tan fazla ülkeden 4.600 işletme lideri ile gerçekleştirilen Dijital Dönüşüm Endeksi'ne göre, Türkiye’deki her 10 işletmeden 9’u 5 yıl içinde müşteri taleplerini karşılamakta zorlanacağını söylüyor.
Dell Technologies Dijital Dönüşüm (DT) Endeksi'nin sonuncusu pek çok işletmede dijital dönüşüm programlarının hâlâ emekleme evresinde olduğunu gösteriyor. Türkiye’deki her 10 işletmenin 9’u (yüzde 92) önümüzdeki beş yıl içinde değişen müşteri ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük yaşayacaklarına inanıyor. Bu oran dünya çapında yüzde 51 oranında kalırken ve dünya çapındaki işletmelerin yaklaşık üçte biri (yüzde 30) dijital dönüşümün işletmelerinin geride kalmasından endişe duyuyor. Türkiye’de ise dijital dönüşümde geride kalma konusunda endişeler dünya ortalamasının altında kalıyor (yüzde 13).
Araştırmanın Türkiye sonuçlarını değerlendiren Dell EMC Türkiye Genel Müdürü Sinan Dumlu, “Dijital olgunluk konusunda gelişmekte olan pazarların, daha önce gelişmiş olan pazarlara kıyasla önde olduğu görmek sevindirici. Ülkemizin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde dijital olgunlukta zirvede yer alması önümüzde harika fırsatlar olduğuna işaret ediyor. Sonuçlarda dikkat çeken bir diğer konu ise önümüzdeki 5 yılda değişmesi beklenen müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasından endişe edilmesi. Bu sorunun önüne geçmek için işletmelerin, şimdiden önlemlerini alarak, geleceğe hazır yatırımlar yapması gerekiyor” dedi.
Veri Gizliliği ve Güvenliğinden Endişeliyiz
Türkiye’deki bulgular ayrıca işletme liderlerinin bir güven krizi eşiğinde bulunduğunu ve kalıcı engellerin %92 oranında işletme liderini harekete geçmekten alıkoyduğunu ifade ediyor.
Türkiye’de dijital dönüşüm başarısının önünde ilk beş engel şu şekilde sıralanıyor:
- Veri gizliliği ve güvenliği endişeleri (%45)
- Bütçe ve kaynak yetersizliği (%40)
- Olması gerekenden fazla bilgi (%35)
- Üst seviye destek eksikliği (%29)
- Olgunlaşmamış dijital kültür (%27)
Katılanların neredeyse tamamı (%89), işletmelerinin önümüzdeki beş yıl içinde güvenilirliklerini kanıtlamakta zorluk yaşayacağına inanırken, dünyada bu oran yalnızca yüzde 49’da kalıyor. Türkiye’deki işletmelerin yaklaşık üçte biri (%29) kendi işletmelerinin yönetmeliklere (KVKK, AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği gibi) uygunluk sağlayacağına güvenmiyor. Hem dünyada hem de Türkiye’dekilerin üçte biri kendi işletmelerinin çalışan veya müşteri verilerini koruyacağına da güvenmiyor.
En Çok Yatırım Siber Güvenliğe
Liderler, gelecekteki dönüşüme yardımcı olmaya yönelik olarak iş gücüne, güvenliğe ve bilişim teknolojisine odaklanmayı içeren benzer öncelikler ve yatırımlar bildirdi. 2016 yılındaki %27’ye göre artışla liderlerin yüzde kırk altısı, örneğin tüm çalışanlara nasıl kodlama yapılacağını öğreterek şirket içi dijital becerileri ve yetenekleri geliştiriyor. Anket sonuçlarına göre Türkiye’de bu oran yüzde 50 düzeyinde.
Türkiye’de yapılması planlanan önümüzdeki bir ila üç yıl için en önemli teknoloji yatırımları ise şunlardan oluşuyor:
- Siber güvenlik (%70)
- Bilişim merkezli yaklaşım (%59)
- Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi (%52)
- Bilişsel sistemler (%52)
- Çoklu bulut ortamı (%51)
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.