Türk Denizcilik Sektörünün Milli Gelire Katkısı 22 Milyar Dolar!

Global Maritime Summit etkinliğinde konuşan IMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, Türk denizcilik sektörünün GSYH’ye katkısının 20-22 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Detaylar haberimizde..

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğinde konuşan IMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, Türk denizcilik sektörünün GSYH’ye katkısının 20-22 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı, 2-5 Nisan 2019 tarihleri arasında Viaport Marina Tuzla’da yapıldı. IMEAK Deniz Ticaret Odası adına UBM tarafından düzenlenen fuara, 41 ülkeden 200’ün üzerinde firma ve 700 marka katıldı. Zirve kapsamında düzenlenen Global Maritime Summit etkinliği ‘Türkiye: Büyüyen Deniz Gücü’ başlıklı panelde Türkiye’nin gemi inşa alanında marka olma yolunda ilerlediğine, dijitalleşme sürecinde mutlaka rol alması ve oyun kurucu olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Türk Denizcilik Sektörünün Milli Gelire Katkısı 20-22 Milyar Dolar 

‘Türkiye: Büyüyen Deniz Gücü’ başlıklı panelin moderatörlüğünü gerçekleştiren IMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, “Fuarla ilgili çok mutlu ve keyifliyiz. Açıldığı günden itibaren yüksek katılım ve ziyaret gerçekleşti. Bu özlediğimiz bir tablo. OECD ortalamasına göre denizci ülkelerde GSYH ortalama yüzde 2,5 civarında. Türk denizcilik sektörünün milli gelire katkısının 20-22 milyar dolar olduğunu söyleyebilirim.” dedi. Kıran, denizcilikte teknolojik gelişmelerin önemine dikkat çekti ve yapay zeka konusuna değinerek insanın kendi yerine geçecek birini icat edip etmediğine dair tartışmaların başladığını söyledi.

Türkiye Gemi İnşa Alanında Marka Olma Yolunda İlerliyor

Türkiye’de denizcilik sektörünün sadece taşımacılık olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği YK Başkan Danışmanı Harun Şişmanyazıcı gemi inşa sanayinin geldiği noktaya şu sözlerle dikkat çekti; “Türkiye gemi inşa alanında marka olma yolunda ilerliyor. Rakiplerimize göre daha katma değeri yüksek gemiler üretiyoruz. Küreselleşme var ise firmaların rekabeti kaçınılmaz. Rekabetin yoğun olduğu dünyada bizim denizcilik kümelenmeleri oluşturmamız lazım. Denizcilik eskiden olduğu gibi az kaynakla yapılamıyor, bilgi ve iyi para istiyor. Ayrıca, çevre regülasyonları ile teknik kurallar ve emek olarak daha kalifiye elemana ihtiyacımız var. Şu anda Türk filosunun yüzde 76’sı yabancı bayrak altında çalışıyor. Bu dünyada da böyle. Ben buna takılmıyorum. Evet prestij açısından önemli,ama asıl önemli olan gelirin Türkiye’ye gelip gelmediğidir. Benim için önemli olan para.”.

"Kadın Kaptan ve Zabitlerimize Staj Yapacak Gemi Bulamıyoruz”

Türkiye’de denizcilik sektöründe kadınların dünyaya göre çok iyi durumda olduğunu dile getiren WISTA Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek, “Sorunlar denizde başlıyor. Denizcilik üniversitelerimizden çok sayıda ve kıymetli kadın kaptan ve zabit mezun oluyor. Öğrencilerimizi okula başladıkları günden itibaren yakından takip ediyoruz, onlara burs sağlıyoruz. Ama mezun olduklarında staj yapacakları gemi bulamıyoruz. Gemide kadın kavramı Türkiye’de fikir olarak henüz oturmadı.” dedi.

“Denizcilikte Dijitalleşmede Devrimin Eşiğindeyiz”

Exposhipping Expomaritt İstanbul kapsamında düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğinde ‘Türkiye, denizcilikte dijitalleşmede geç mi kalıyor’ sorusuna açıklık getiren Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu, “Geç kalmadık, aslında tam ortasındayız. Denizcilikte dijitalleşmede devrimin eşiğindeyiz. Otonom, dijital, yapay zeka ile çalışan gemileri konuşuyoruz. Türkiye bu dönüşümde mutlaka rol almalı ve oyun kurucu olmalı” dedi. Dijitalleşme sürecinde yaşanacak sorunlara da dikkat çeken Melikoğlu “Otonom bir gemi bir yerden bir yere gittiğinde hacklendiğini ve bir kaza olduğunu düşünün, hukuksal olarak suçlu kim olacak? Bunlar cevaplanması gereken sorular” dedi.

“Milli Geliri Ölçümlemede Denizciliğin Katkılarında Eksikler Var”

“Türkiye denizciliği ekonomide ne kadar yer alıyor, tahminlerle konuşuyoruz” diyen Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, IMEAK Deniz Ticaret Odası adına bu konuda bir çalışma yürüttüklerini belirtti ve “TÜİK’in elinde birazcık deniz taşımacılığı ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. Gemi inşaatı ile ilgili özellikle son birkaç yıl içinde GİSBİR’in katkılarıyla ölçülebilen bir gemi ihracatımız var. Onun dışında denizcilik ekonominin neresinde somut olarak yok. Tespite geçmeliyiz ki çözümü oralarda adım adım arayabilelim. Türk denizciliğinin 800 milyar dolar milli gelirdeki payı 10 milyar doların altında gibi, ama aslında dolaylı olarak 50 milyar dolar kadar vardır. Sadece OECD’nin dünya için yaptığı küresel ekonomi tahminlerine göre oranlama yaptığınızda bile en az 20-22 milyar dolar çıkmaktadır. İhracata yönelik gemilerin katkısını konuşuyoruz, ama askeri gemilerin ekonomiye katkısı nedir doğru düzgün konuşamıyoruz. Milli Geliri ölçümlemede denizciliğin katkılarında eksikler olabiliyor, bunları düzeltmemiz gerekiyor.” dedi.

Haberimizi denizcilik sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor