Türkiye'nin Kurtuluşu Açık Kaynak Bilişimle Mümkündür!

Bilişim ve İnovasyon Derneği tarafından Bahariye Mevlevihanesi’nde ‘Açık Kaynak Paneli’ düzenlendi. Panelde konuşan dernek başkanı Mehmet Fatih Zeyveli "Türkiye’nin kurtuluşunun bilişimle olacağına inanıyoruz.” dedi. Detaylar haberimizde..

Bilişim ve İnovasyon Derneği tarafından düzenlenen Açık Kaynak Paneli’nde konuşan dernek başkanı Mehmet Fatih Zeyveli “Açık kaynak millidir. Bu da teknolojik ve finansal bir bağımsızlık demektir. Dünyada iyi bir noktaya gelmek istiyorsak kurumlar yerli ürünleri satın almalı. Türkiye’nin kurtuluşunun bilişimle olacağına inanıyoruz.” dedi.

Bilişim ve İnovasyon Derneği tarafından Bahariye Mevlevihanesi’nde ‘Açık Kaynak Paneli’ düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Bilişim ve İnovasyon Derneği Başkanı Mehmet Fatih Zeyveli açık kaynak ve milli yazılım konusunda farkındalık bilinci olduğunu ifade ederek, doğru bir yolda olduklarını kaydetti.

"Açık Kaynak Millidir ve Teknolojik Bir Bağımsızlık Sağlar"

Bilişim ve İnovasyon Derneği olarak açık kaynak konusuna çok önem verdiklerinin altını çizen Zeyveli, “Açık kaynak millidir ve teknolojik bir bağımsızlık sağlamaktadır. Kullanım alanı sınırı yok. ‘Açık kaynak millidir’ derken ayrıca finansal bir bağımsızlıktan da bahsediyoruz. Açık kaynak konusunda bir önemli konu da sürdürülebilirlilik. Milli olmayan ürünler kullanıldığında sürdürülebilirlilik konusunda mutlaka sorunlar yaşanacaktır.” dedi.

Açık kaynağın birçok avantajı olduğunu vurgulayan Zeyveli, “İnovasyon, açık kaynak sistemlerde inanılmaz oluyor. Çünkü bir topluluğu varsa yüzlerce, binlerce kişi o konu ile ilgili fikir üretiyor. Bu da çok hızlı gelişmesini sağlıyor. Bazı teknolojiler sadece açık kaynak ile ilerliyor. Açık kaynak insanların birbiri ile paylaşımını sağlıyor. Böylece teknoloji çok daha hızlı gelişiyor. Bir de temelde baktığımız da açık kaynak güvenlikte sağlıyor.” diye konuştu.

"Türkiye’nin Kurtuluşunun Bilişimle Olacağına İnanıyoruz"

Milli yazılım envanterinin oluşturulabilmesi için dernek olarak bir platform geliştirdiklerini söyleyen Zeyveli, “Bir ürünü kaliteli yapan şey müşteri ve rekabettir. Yerli bir ürünün kaliteli olmasını istiyorsak onun müşterisinin olması gerekiyor. Yani kurumların yerli ürünleri satın alması gerekiyor ki dünyada iyi bir noktaya gelsin. Türkiye’nin kurtuluşunun bilişimle olacağına inanıyoruz.Bunun için yerli ürünlerin satılması ve yaygınlaşması lazım buna öncülük etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

"Üniversitelerimize ve Hocalarımıza Çok İş Düşüyor"

Açık ve kapalı kaynakların birlikte çalışabileceği ortamların da oluşturulması gerektiğini söyleyen Zeyveli, sözlerine şöyle devam etti: “Güçlü bir topluluğu olan açık kaynak yazılımlar sağlıklı bir şekilde ilerliyor. Mesela Pardus’un daha sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için topluluğunun artması gerekiyor. Açık kaynak ile ilgili özellikle üniversitelerin gençleri yönlendirmesi, yetiştirmesi gerekiyor. Bir dönem bilinen sistemlere yönelik eğitimler verildiği için açık kaynak tarafta genç, yeni mühendis bulmakta zorlanıyoruz. Bu bilinç umarım üniversiteleri de bu yöne sevk eder. Bu anlamda üniversite hocalarımıza çok iş düşüyor."

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor