Türk Girişimcilerin İcadı Akıllı Kumaş'ı Alman Ordusu Kullanıyor!

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (DEPARK) 2 Türk girişimci düşük voltajla uzun süre ısı yayma özelliğine sahip bir akıllı kumaş geliştirdi. Detaylar haberimizde..

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (DEPARK) 2 Türk girişimci düşük voltajla uzun süre ısı yayma özelliğine sahip bir akıllı kumaş geliştirdi. Türk mucitler tarafından icat edilip geliştirilen akıllı kumaş sayesinde Alman ordusuna bağlı dalgıçlar suyun altında daha uzun süre ve sorunsuzca kalabiliyor.

DEPARK'ta 2 Türk girişimci tarafından kurulan ve ısı yayma teknolojisi odağında çalışmalar yapan “İltema”, yeni nesil ileri teknoloji malzemelerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor.

Teknoloji odağındaki girişimcilik faaliyetlerinin inovasyon içermesi, bir diğer ifade ile girişimciliğin yeni nesil ileri teknoloji barındırıyor olması; gerek ülke ekonomisine gerekse girişimcilik ekosistemine büyük fayda sağlamakta. Bu doğrultuda İltema’nın edindiği misyon ve gerçekleştirdiği çalışmalar oldukça önemli.

2016 yılında ısıtma teknolojisi alanında TÜBİTAK’ın da desteğini alarak çalışmalara başlayan İltema, bu doğrultuda oldukça yol kat etmiş durumda. İltema tarafından üretilen düşük voltajla ısı yayma özelliğine sahip kumaş, artık yalnızca Türkiye’deki firmalar tarafından değil, dünyanın çeşitli ülkelerindeki firmalar ve kurumlar tarafından da talep edilir duruma geldi.

“Doğrudan ipliğe uygulanabilen ilk yüksek ısı verimine sahip teknolojiyi” geliştirerek patentini alan şirket, akıllı kumaşı; yalnızca askeri amaçlı üretmiyor. Şirket ürettiği akıllı kumaşı; battaniyeden çadıra, kıyafetten yatağa kadar ısıya ihtiyaç duyulabilecek her alana ve her ürüne rahatlıkla uyarlayabiliyor.

Türk girişimciler tarafından icat edilerek üretilen ve ilk önce “yeni nesil elektrikli battaniye” olarak ticarileştirilen akıllı kumaş, Türkiye ve Almanya’da savunma sanayisinde ve hibrit otomobillerde kullanımlar için de test edilmeye başlandı. Hatta İltema’nın Almanya’ya ihraç ettiği akıllı kumaş, oradaki firma tarafından Alman ordusundaki dalgıçların kullanması için üretilen kıyafetlerin yapımında kullanılıyor.

İltema firması ve ürünleri hakkında daha fazla bilgi için www.iltema.com.tr web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Branding Türkiye kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor