Sina Afra: E-Spor Ülkemizde 2025'te Futbolu Geçebilir!

Türkiye’nin sayılı internet girişimcileri arasında yer alan ve 1907 Fenerbahçe E-spor’un başkanlığını yürüten Sina Afra, “E-spor endüstrisi 3-5 seneye kadar futbolu yakalar, hatta bir süre sonra da geçer.” diyor. Detaylar haberimizde..

Yaşınız 25’in üzerindeyse, muhtemelen biraz  sonra vereceğimiz rakamlar size pek de gerçekçi gelmeyebilir. Günümüz dünyasında genç yaşta 100 bin dolarlar kazanıp, 24 yaşında emekli olmak mümkün.Birkaç sene öncesine kadar bilgisayar oyunu diye hafife alınan e-spor, dünya çapında milyon dolarların döndüğü, spor kulüplerinin, şirketlerin, girişimcilerin gündemine giren ciddi bir sektör haline geldi. 

E-Spor Gençlerin ve Geleceğin Sporu

Türkiye’nin sayılı internet girişimcileri arasında yer alan ve 1907 Fenerbahçe E-spor’un başkanlığını yürüten Sina Afra, e-sporu ‘gençlerin ve geleceğin sporu’ diye nitelendiriyor ve "12 yıl önce e-ticaret neyse, şimdi e-spor da o" diyor. 2008'de ortaklarıyla e-ticaret sitesi Markafoni’yi kurup, sonra 270 milyon dolara yabancılara satan Sina Afra, “E-spor endüstrisi 3-5 seneye kadar futbolu yakalar, hatta bir süre sonra da geçer.” diyor.

E-spor tam olarak Nedir?

E-spor gençlerin sporu ve geleceğin sporu diyebilirim. Burada dijital oyunlardan söz ediyoruz. Kategorize edecek olursak, gaming herkesin oynadığı, e-spor ise daha profesyonellerin oynadığı, fakat herkesin izlediği oyunlar. E-spor özellikle son yıllarda 12-25 yaş grubunun en fazla zaman geçirdiği aktivite diyebilirim. 12-14 yıldır e-spor var. Fakat son 3 yıldır inanılmaz hızla büyüyor.

Bu büyüme sürecek mi? 

Şu anda e-spor 12 sene öncesinin e-ticareti diyebilirim. 12 sene önce herkes e-ticaretin büyüyeceğini biliyordu, fakat bunun ne boyutta olacağını kimse tahmin edemiyordu. Şimdi e-spor böyle. İnanıyorum ki ileride dünyada Fenerbahçe, Beşiktaş forması satılacaksa bu futbol forması değil, e-sporun forması olacak. 

E-ticaret'e girişimci olarak girmek mümkündü. E-sporda da böyle mi?

Tabii ki. İster takım sahibi olarak ister e- sporun çevresindeki hinterlanda girerek bu alanda yatırım yapmak mümkün. 

Peki küçük yatırımcı da girebilir mi? 

Melek yatırımcı olarak girilebilir. 50 bin de 500 bin de yatırabilirsiniz. Takım kurmak için 1-2 milyon TL gerekir başlangıç olarak. Oyun şirketi kurmak için ise daha büyük paralar gerekecektir. 

Gençler arasında ‘süper cool’ bir şeyn Kimler e-spor oyuncusu olabilir?

Bunu mahalle futbolu gibi düşünün, herkes evinde oynuyor ama profesyonel olmak için hem biraz yetenek gerekiyor, hem de kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Elektronik bir ortamda oynuyorsunuz ve ben herkesin sıralamalarını görüyorum. Türkiye’nin ilk 100’ünü de 1000'i de görüyorum. Ve burada yetenekli çocuklar hemen öne çıkıyor. Biz de oyuncularımızı böyle buluyoruz. Gençler arasında profesyonel 'e-spor oyuncusu' olmak süper cool birşey. Şu anda 14 yaşında bir çocuğa 3 e-sporcu, 3 futbolcu say desen, e-sporcuyu daha hızlı sayar.

NBA ve futboldan sonra en çok izlenen dal

Dünyada ne kadarlık büyüklüğe ulaştı? Türkiye’de durum nasıl?

Türkiye’de 7 milyona yakın insanın oyun oynadığını biliyoruz. Türkiye’de en çok oynanan League of Lagends’ın maçlarını haftasonunda canlı olarak 150-180 bin işi izliyor. Amerika’daki izlenme oranlarına baktığımızda ise NBA ve futboldan sonra en çok izlenen spor dalı olduğunu görüyoruz. E-sporun geçen yılki reklam hacmi 800 milyon dolardı. Tabii Türkiye’de bu rakam henüz çok küçük, 20 milyon dolar seviyesinde olabilir. Tabii bu rakam ciddi anlamda artacak, çünkü 12-25 arası genç kitleye ulaşmanın en iyi yolu bu. 

E- spor 3-5 seneye futbolu yakalar

E-spor henüz TV’lere yansımadı…

Tabii henüz daha yayın hakları paylaşılmıyor. Tabii Youtube’daki Twitch’deki yayın gelirleri henüz televizyonun yanında futbolun yanında çok minik kalıyor. Ki ileride e-spor futbolu geçecek. 3-5 sene içinde futbola yaklaşmaya başlar.

Futbolu geçebilir mi gerçekten, bu oldukça iddialı bir söylem...

12-25 yaş grubunda, haftasonuna bir maç bileti alacağım diye yanıp tutuşanlara bakın, bir de e-spor oynayayım veya izleyeyim diyenlere bakın, rakamlar başabaş gidiyor. Bence Z kuşağında futbola ilgi de bir miktar azalıyor.  

Son yıllarda Türkiye’den iki oyun şirketi, dünya çapında ses getiren iki önemli satış yaptı. Sizce Türkiye'nin oyun ihracatında nasıl bir potansiyeli var?

Peak Games ve Gram Games ikisi de dünya çapında birer global başarı öyküsü yazdılar. Türkiye’de oyuna yatkın bir kitle var. Girişimcilerin bu sektöre girmesi çok güzel. Türkiye'nin gamingi de çok yaşam dolu bir alan. Çok start up çıkıyor, çok oyun çıkıyor, oynayan çok. Ve iyi bir oyun çıkınca sınırları çok kolay aşıyorsunuz. Mobil bir oyun çıkardınız, o oyunun Türk mü, Macar mı olması kimsenin umurunda değil.

Oyuncular iyi kazanıyor mu?

Güney Kore gibi e-sporun yaygın olduğu ülkelerde milyonluk kontratlar dönüyor. Türkiye’deki ise şimdilik en fazla parayı alan oyuncu, senede 300 bin dolar kazanıyor. Tabii bunun yanı sıra Twitch üzerinden yayın yapıp gelir elde edebilir. Doğrudan sponsorluk almaları biraz zor çünkü takımların zaten sponsorları oluyor.

Peki, kaç yaşında bu paraları kazanan çocuklar?

20-21 yaşlarında. Zaten 24 yaşında emekli oluyorsunuz.

Akşam kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.597 kişi okudu.
Kategori: Ulusal

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor