Türkiye'nin Dijital Üretim ve Tasarım Merkezi Açıldı!

Türkiye'nin fikirden ürüne dijital süreçlerle yürütülen en kapsamlı dijital üretim merkezi İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ'nin kapılarını açtı. Detaylar haberimizde..

İTÜ ARI Teknokent liderliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle girişimci ve endüstriye değer katacak nitelikte kurgulanan, Türkiye’nin en çeşitli makine parkuruna sahip Dijital Üretim Merkezi İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ, teknolojinin çekim merkezi İTÜ MAGNET içerisinde kapılarını açtı. 

12 Şubat 2019 Salı günü düzenlenen İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ'nin açılış töreni; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, İTÜ Rektörü ve İTÜ ARI Teknokent YK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaca, İstanbul Valisi Yardımcısı İsmail Gültekin ve İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Üniversite - sanayi iş birliğinin en başarılı örneklerinden biri olacak olan İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ’de bir yıl sonunda 1000’den fazla prototipin çıkması, 50’den fazla endüstriyel tasarım projesinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Merkezde 19 adet üç boyutlu yazıcı, 2 adet lazer kesim makinesi ve 4 adet CNC makinesi yer alıyor. Alanında uzman bir start-up olan Tridi ile iş birliği halinde inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı bir sistem kurgulayan İTÜ ARI Teknokent, bu merkez ile büyük, orta ve küçük ölçekli sanayiden endüstriye, öğrencilerden bireysel kullanıcılara kadar geniş bir kitleye prototipleme ve ön seri üretim süreçlerinde değer yaratmayı hedefliyor. İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ; endüstriyel 3D baskı, silikon kalıplama, lazer kesim, yüzey işlemleri ve tasarım hizmetlerinin yanı sıra üretimin içinde bulunmak isteyenlere kendi kullanabilecekleri bir ortak üretim ve çalışma alanı da sunuyor.

 “Bütün Gayretimizi Bu Ekosistemi Güçlendirme Yönünde Sürdürüyoruz”

Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak son dönemde bu tür çalışmalarımızı, Milli Teknoloji Hamlesi başlığıyla çerçevelediğimiz işleri yoğunlaştırmış durumdayız. Milli Teknoloji Hamlesi derken neyi kastediyoruz: Temelde bağımsızlığımız için stratejik değer taşıyan, olmazsa olmaz ürünlerin milli ve özgün olarak geliştirilmesi ve üretilmesi ve bunun yanında bizi dünyada ekonomik yarışta öne çıkaracak yüksek katma değerli ürünlerin önceliklendirilerek, kamu tarafından desteklenilerek milli ve özgün üretimlerin gerçekleştirilmesidir. Milli Teknoloji Hamlesi’nde bu ekosistemin en önemli bileşeni diyebileceğimiz teknoparklar, teknoparklar bünyesindeki kuluçka hızlandırma merkezlerimiz, atölyeler, dijital merkezler çok büyük bir yer tutuyor. Bütün gayretimizi bu ekosistemi güçlendirme yönünde sürdürüyoruz. Bakanlığımız bir yandan teknoloji geliştirilme bölgelerinin kuruluşlarına destek oluyor. 2001 yılında Türkiye'de iki teknoloji geliştirme bölgesi varken bugün 84 teknopark var ve bunların 61’i hali hazırda aktif. Şimdiye kadar teknoparklarımızda 4 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirildi. 119 milyar lira satış gerçekleştirildi. 5 binin üzerinde teknopark firmamızda hali hazırda 40 binin üzerinde araştırmacımız çalışıyor. Biz bakanlık olarak bugüne kadar 984 milyon lira doğrudan destek verdik teknoloji geliştirme bölgelerine. 2017’de bakanlığımız tarafından yapılan değerlendirmede performans endeks sıralamasında bütün teknoloji geliştirme bölgeleri arasında İTÜ ARI Teknokent birinci sırada yer aldı. Ben hem rektörümüzü hem de teknopark yöneticilerimizi hem de bütün bu sürece katkı veren girişimcilerimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi.

“İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ Üretim Merkeziyle Yeni Bir Dönemin Kapılarını Açıyoruz” 

Açılış töreninde konuşan İTÜ Rektörü ve İTÜ ARI Teknokent YK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Fikirden ürüne giden yolun dijital süreçlerle yürütüleceği, Türkiye'nin en kapsamlı dijital üretim merkezi İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ’yi açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gelecek, inovasyon ve dijitalleşme odağında değer yaratacak İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ üretim merkezinde; üç boyutlu yazıcıları, lazer ve CNC makinelerini büyük, orta ve küçük ölçekli sanayiden, öğrencilere ve diğer bireysel kullanıcılara kadar geniş ve etki yaratabilecek bir kitlenin hizmetine sunuyoruz. Bildiğiniz üzere özellikle donanım girişimcilerinin ve Ar-Ge odaklı firmaların projelerini gerçekleştirebilmeleri için prototipleme ve özel seri üretim ihtiyaçları olur. Bu ihtiyaçları en güncel teknolojiler ve modern yazılım altyapısı ile karşılayan İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ üretim merkeziyle değer yaratan yeni bir dönemin kapılarını açıyoruz. Ülkemizin milli ve yerli üretim hedeflerine de üniversite olarak yön ve destek vermeye devam ediyoruz.” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor