Yeni Nesil Startup'lar En Çok Bu Hatalara Düşüyor!

Dünyadaki startup’ların yüzde 42’si pazar ihtiyacını net analiz edemediği için kısa sürede kapanıyor. Araştırmalar, girişimlerin yüzde 90’ının hüsranla bittiğini gösteriyor. Peki, başarı için hangi hatalara dikkat edilmeli?

Online iş platformu SanalUzman.com’un Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu’na göre piyasa analizi, doğru ekip, yalınlık ve ihtiyaca yönelik teknoloji kullanımı şansı artıran faktörlerden.

Startup’ların Yüzde 90’ı İlk Beş Yıl İçinde Yok Oluyor

“Startup’ların yüzde 90’ı ilk beş yıl içinde yok oluyor.” Bu tez dört yıl önce yapılan bir araştırmaya ait. Ancak aradan geçen zamana bakıldığında mevcut tabloda çok da bir şeyin değişmediğini söylemek mümkün. UC Berkeley & Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan Startup Genome Raporu da dünya genelinde kurulan startup’ların yüzde 90’ının başarısız olduğunu ortaya koyuyor. Veri analiz platformu CB Insights’a göre bu tablonun en büyük nedenlerinden biri yüzde 42’sinin pazar ihtiyacını net analiz edememesi olsa da girişimcilerin yüzde 29’u sermayesini tükettiği, yüzde 23’ü ise yanlış ekiple yola çıktığı için başarısız oluyor.

Startup’ların kapanma nedenleri incelendiğinde analiz eksikliğinin öne çıktığını anlatan Niyazi Bekiroğlu, doğru piyasa araştırmasının girişimcileri bir sıfır önde başlatacağını söylüyor ve ekliyor “Startup’ların kapanma nedenleri arasındaki en önemli maddelerden biri, analiz etmemek. Hedef kitle analizi, pazarın ve müşterinin ihtiyaçları, o ürüne ihtiyaç duyan kitlenin kısıtlı olup olmadığı, kültüre uygunluğu, aynı fikrin daha önce uygulanıp uygulanmadığı gibi pek çok noktanın araştırılması gerekiyor. Bu analizlerin yapılmaması halinde; kimsenin satın almayacağı / ihtiyaç duymayacağı bir ürün seçmek, yanlış üründe ısrar etmek, ürünü yanlış hedef kitleye pazarlamak, farklılaşmanın zor / kâr marjlarının düşük olduğu alanlara giriş yapmak gibi ölümcül sonuçlar doğabilir” diyor.

Ya Tutarsa Mantığı Tutmuyor

“Ya tutarsa” mantığıyla hiçbir hazırlık ya da plan yapmadan, neyi başarmak istediğine dair net bir fikre sahip olmadan yola çıkmanın hüsrana yol açtığını anlatan Bekiroğlu, finansmanı yönetememenin, yanlış ekip / ortak seçiminin ve kurumların odağını kaybetmesinin de başarısızlığı artırdığına değiniyor.

Teknoloji kullanımının da sonuçlara dikkat çeken Bekiroğlu, “Teknolojiye aşırı odaklanmak kadar teknolojinin imkanlarından yeterince ya da hiç faydalanmamak da başarısız startup hatalarından çıkarılacak derslerin arasında yer alıyor. Teknolojiye yapacağınız yatırım başlangıçta ‘harcama’ gibi görünse de uzun vadede avantaj sağlıyor. Doğru teknolojiyi kullanan girişimciler hem zamandan hem de paradan tasarruf edebiliyor. Zamanı iyi yönetmeyi sağlayacak ve fikri destekleyecek uygulamaları, programları kullanmak her zaman işe yarıyor”.

Yalın Projeler Kazanıyor

Teknoloji sektöründe sadeliğin önemli bir özellik olarak karşımıza çıktığını dile getiren Bekiroğlu, “Genç girişimciler genellikle süreçleri karmaşık hale getirme eğilimi gösteriyorlar. İnsanların vakitlerinin kısıtlı olduğu günümüzde müşterilere yönelik bir kayıt formundan tutun; ortaklık, kira, finans sözleşmelerine kadar her şeyin basit, anlaşılır tutulmasında fayda bulunuyor. Ayrıca kişilerin büyük fikri çeşitli endişelerle paylaşmaması da olumsuzlukları beraberinde getiriyor” diyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 5.452 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor