Aile Şirketleri Neden Uzun Ömürlü Olmuyor?

Türkiye’deki tüm işletmelerin yüzde 95’ini aile şirketleri oluşturuyor. Bu şirketlerin sadece yüzde 3’ünün döndüncü kuşağa geçebiliyor. Peki başarılı olan aile şirketlerinin sırrı ne? Detaylar haberimizde..

Geçtiğimiz günlerde, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’deki tüm işletmelerin yüzde 95’ini aile şirketlerinin oluşturduğunu, bu şirketlerin ortalama ömrünün 25 yıl olduğunu ve sadece yüzde 3’ünün döndüncü kuşağa geçebildiğini söylemişti.

Türkiye ve Avrupa’da yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki danışmanlık hizmetleri sunan Avukat Oğuz Kara, Aile Anayasası Neden Gerekli? konusunda yeni bir yazı yayınladı.

Aile anayasası, dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzun ömürlü ve başarılı aile şirketleri tarafından kullanılıyor. Peki aile anaysası nedir?

Aile anayasası aslında bir sözleşme. Bu sözleşme içerisinde aile üyesi şirket hissedarlarının ve yöneticilerinin uygulamakla yükümlü olduğu kurallar yazıyor. Aile anayasası hazırlamak için öncelikle aile üyelerinin bir araya gelerek belli noktalar üzerinde fikir anlaşması yapması gerekiyor. Hemfikir olunan esas başlıklar taraflarca daha sonra detaylandırılıyor ve uzun soluklu bir şirket yönetim ve kar dağılım sistemi kuruluyor.

Aile anayasasında pek tabi öncelikli olarak, pay sahibi aile üyelerinin bilgileri bulunuyor. Sonrasında aile üyelerinin şirketteki pozisyonları ve görev tanımları net olarak belirleniyor. Şirketin yönetimi ile aile arasındaki bağ, şirketin misyonu, departmanları, ortaya konmalı; ve ardından yönetim esasları, bütçe planlamaları, denetim, performans değerlendirme, terfi, ödül-ceza gibi bir takım kriterler açıklığa kavuşturulmalı.

Diğer önemli madde başlığı ise pay devirleri (aile içi ve aile dışına pay devri ile ilgili farklılık arz eder formülasyon), kar dağıtımı, şirketin menkul ve gayrimenkul malvarlığının nasıl yönetileceğinin planlaması ile ilgili.

Aile anayasasının en önemli hedefi aile şirketinin sürekliliği ile birlikte ailenin birlik ve beraberliğinin sağlanması. Zira, aile üyeleri çok sayıda olabilir. Aileye evlilik yoluyla yeni üyeler katılabilir. Bu durumda şirketin uzun vadede nasıl işletileceği konusunda anlaşmaya varmak tüm aile üyeleri için en uygun çözüm.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.422 kişi okudu.
Kategori: Aile Şirketleri
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor