TESK: Esnafın Olmadığı Ekonomide Büyümeden Söz Edilemez!

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende yasası esnaf ve sanatkâr ile birlikte halkımızın haklarını koruyacak şekilde tekrar düzenlenmeli ve bununla birlikte tam olarak uygulanmalı dedi. Detaylar haberimizde..

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende yasası esnaf ve sanatkâr ile birlikte halkımızın haklarını koruyacak şekilde tekrar düzenlenmeli ve bununla birlikte tam olarak uygulanmalı dedi.

Zincir marketlerin kuralsız açılışlarının esnafa zarar verdiğini hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Perakende yasasının günümüz şartlarında güncellenerek, esnafı etkin olarak koruyacak şekilde tekrar düzenlenmesi artık ihtiyaçtan öte zaruri hale geldi. Marketlerdeki fiyatların yüksekliği bizi haklı çıkarttı. Uzun yıllardır belirttiğimiz gibi tekelleşme nedeniyle marketler esnafı günden güne yok ediyor. Perakende yasası tam 4 yıl önce yürürlüğe girdi. Fakat bugün tam anlamıyla işlerlik kazandığı söylenemez. Perakende yasası esnaf ve sanatkâr ile birlikte halkımızın haklarını koruyacak şekilde tekrar düzenlenmeli ve bununla birlikte tam olarak uygulanmalı” diye konuştu.

“Zincir Market Sayısı 4 Yılda Yüzde 66 Arttı”

Zincir marketlerin her geçen gün kuralsız şekilde arttığına dikkati çeken Palandöken, “Perakende yasası yürürlüğe girdiği zaman ülkemizde 18 bin 608 zincir market vardı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında ise bu sayı 30 bin 933’e çıktı. Yani zincir market sayısı 4 yılda yüzde 66 arttı fakat perakende yasası halen ihtiyaca cevap veremedi. Esnafın günden güne yok olmasının ve fiyatların katlanarak artmasının en büyük nedeni bu marketlerin kuralsız şekilde her köşe başına, her sokağa, hatta yan yana açılarak tekelleşmeleridir. Bu kuralsızlık devam ettiği sürece tekelleşme daha çok artar ve fiyatlar hiçbir zaman aşağı gelmez. Bu yüzden perakende yasasına yeni bir düzenleme yapılarak işlerlik kazandırılmalı. Çünkü esnafın olmadığı ekonomide büyüme ve kalkınmadan söz edilemez. Küçüğü olmayanın büyüğü de olmaz ilkesi ile esnaf zincir marketlere karşı korunmalı” şeklinde söyledi.

Retail Türkiye kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor