İstanbul'dan Hububat İhracatında 78 Yıllık Rekor!

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2018 yılında 1 milyar 925 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Detaylar haberimizde..

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2018 yılında 1 milyar 925 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2018 yılında ihracatını yüzde 8 artırarak yeni bir rekora imza attı. 2018’de 1 milyar 925 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren birlik, toplam sektör ihracatından yüzde 28 pay aldı.

En Çok İhracat Yapılan Bölgeler; Ortadoğu, Afrika ve Avrupa Birliği 

Hububat ve bakliyat sektörü ihracatı, 2018 yılında da ihracatını en fazla artıran alt sektörler arasında yer aldı. Sektörün dünyada en çok ihracat yaptığı bölgeler; Ortadoğu, Afrika ve Avrupa Birliği ülkeleri oldu.

Birlik kapsamında en çok ihracat gerçekleştirilen ürünler arasında pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, kakaolu mamuller, şeker ve şeker mamulleri, diğer gıda müstahzarları, bakliyat ürünleri, bitkisel yağlar ve hububat yer aldı.

İhracatın Artması İçin KOBİ'lerin Markalaşması Şart

İhracattaki rekora ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Haluk Okutur, sektör potansiyelinin reel ihracat rakamından çok daha yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi; “Dünya üretiminde lider olduğumuz çok sayıda tarım ürünü mevcut. Yüzlerce tarım ürünümüz 180 ülkede alıcı buluyor. Doğal ve organikte lider olmamamız için hiçbir sebep yok. Şirketlerin küreselleşmesi, ancak katma değerli ve markalı ihracatla gerçekleşebilir. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de ekonominin itici gücünü ve ihracatın büyük kısmını KOBİ’ler oluşturuyor.Kobiler ekonomimizin ve ihracatımızın bel kemiğidir. Bu nedenle KOBİ’lerin ihracatı artırmak için markalaşmaları şart” dedi.

2019 yılı içinde, sektörün orta vadede dünyaya çok daha katma değerli ürün ihraç edebilmesi için ilk sayılabilecek birçok yeniliğe imza atacaklarını belirten Okutur, “Bu vesileyle Türkiye’nin lokomotif İhracatçı Birliği olmamızda emeği geçen şirketlere teşekkür ederim” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor