Türkiye'nin Siber Güvenlik Kalkanı "Ahtapot" Yaygınlaşıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geliştirilen Ahtapot yazılımının bir kuvvet komutanlığı karargâhına yapılan siber saldırıyı engelleyip bir NATO tatbikatına dâhil edildiğine, Türkiye’nin artık uzaydan kutuplara kadar her noktada çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekti. Detaylar haberimizde..

2018 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ödülleri Töreni, 26 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdi. "TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni”ne; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, milletvekilleri, YÖK üyeleri, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA üyeleri, üniversite rektörleri, diğer protokol mensupları ile akademisyenler, ödül sahiplerinin yakınları ve davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmasında, “Günümüz dünyasında gerçek anlamda bağımsızlığın ilk şartı teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktır. Ülkemizin millî teknoloji hamlesinin başarıya ulaşması, teknoloji üreten bir toplum hâline dönüşmemizle mümkündür” dedi.

Yaptığı konuşmasında siber güvenlik konusuna da ayrıca yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık fiziki güvenliğinizi siber güvenlikle, dijital sanayiyle, yerli yazılımla ve yapay zekâyla tahkim etmiyorsanız, kendi kendinizi kandırıyorsunuz demektir” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, sınırların korunmasına gösterdikleri hassasiyeti, ülkenin ürettiği verilerin korunmasına da göstermek durumunda olduklarını vurguladı.

Geliştirilen Ahtapot yazılımının bir kuvvet komutanlığı karargâhına yapılan siber saldırıyı engelleyip bir NATO tatbikatına dâhil edildiğine, Türkiye’nin artık uzaydan kutuplara kadar her noktada çalışmalar yürüttüğüne ve Uzay Ajansı’nı kurduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savunma sektöründe gösterdiğimiz başarıyı; yazılım, finans, sağlık, enerji ve diğer kritik teknoloji alanlarında da yakalayıp ekonomik bağımsızlığımızı perçinlemeliyiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ülkemizdeki bilim ve eğitim kuruluşlarımızdan beklentimiz; düşünen, merak eden, araştıran, soruşturan ve sürekli daha ileriye gitmeyi hedefleyen bir anlayışı topluma yerleştirmeleridir. TÜBİTAK ve TÜBA’ya bu konuda önemli görevler düşüyor. Gayretleriyle, emekleriyle, birikimleriyle, eserleriyle bilim dünyasına, ülkemize ve tüm insanlığa katkılar sağlayan hocalarımıza, şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu duygularla ödül alan bilim insanlarımızı bir kez daha can-ı gönülden tebrik ediyorum.”

Peki Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Projesi Nedir?

Pardus-Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Projesi, TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) öncülüğünde özel sektörün de katkılarıyla yerli kaynaklarla yürütülen bir proje. Proje, başta kamu kurumları olmak üzere, orta ve büyük ölçekli tüm bilgi sistemlerinin siber güvenlik konusundaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlatıldı. Ahtapot ile "derinlemesine savunma" stratejisiyle birden çok güvenlik önleminin koordineli olarak kullanılması hedefleniyor.

Ahtapot'un işletim sisteminin Pardus olması sayesinde siber güvenlik bileşenlerinde de açık kaynak kodlu milli işletim sistemi dağıtımı kullanılıyor. Açık kaynak kodlu bileşenlerden yararlanılması, denetlenemeyecek sistemlerden uzak durulmasını sağlıyor.

Ahtapot, kurulum, yapılandırma ve güncellemelerin kolaylaştırılması için bir merkezi yönetim sistemi barındırıyor. Kolay ve anlaşılır kurulum ve kullanım kılavuzlarına sahip Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, güvenlik duvarı, web uygulama, e-posta, saldırı tespit/önleme, siber saldırı erken uyarı, güvenli bağlantı ve güvenli internet erişim sistemleri gibi özellikleriyle kurumların güvenlik ihtiyaçlarına açık kaynak teknolojilerden yararlanarak çözümler sunuyor.

Pardus-Ahtapot Projesi, 21 Nisan 2016'dan beri Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde kullanılıyor. Bu yıl içinde Eyüpsultan Belediyesinde de kullanıma alınan Ahtapot için diğer bazı kurumlarda kurulum denemeleri yapılıyor. Halihazırda Ahtapot Projesi ile ilgili olarak kurumların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirme ve destek faaliyetlerine devam ediliyor. 

Ahtapot tarafından korunan siteler, şubat ayında önemli bir sınav verdi. 3-6 Şubat'ta farklı saat aralıklarında yapılan DDoS (Distributed Denial of Service-Dağıtık devre dışı bırakma) saldırıları başarıyla savuşturuldu. Ahtapot, 10-29 Haziran'da gerçekleştirilen NATO CWIX Tatbikatı'na katılarak, siber güvenlik tatbikat senaryolarının tümünden başarıyla geçti

Türkiye'nin siber güvenlik kalkanı "Ahtapot hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.ahtapot.org.tr ve www.pardus.org.tr/projeler/ahtapot/ web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor